Muslimikoulu Göteborgissa on ollut koko kevään valtakunnallisessa vastatuulessa. Turvallisuuspoliisi vei mukanaan koulun toimitusjohtajan ja ainakin neljä koulun opettajista on todettu Syyrian sodan veteraaneiksi. Seitsemän muutakin koulun työntekijää on ollut epäiltynä yhteyksistä islamistiseen aatemaailmaan.

Toukokuun puolivälissä Ruotsin turvallisuuspoliisi Säpo pidätti Göteborgin tiedekoulun toimitusjohtaja Abdel-Nasser El Nadin mahdollista maasta karkotusta varten. Hän oli jo kuudes kevään mittaan pidätetyistä ääri-islamisteista, jotka on otettu säilöön uhkana valtion turvallisuudelle.

– Arvomme ovat selkeitä ja niiden mukaan mennään, kuittaa koulun uusi johtaja kohun oppilaitoksen ympärillä.

Valtion tuki avokätistä

Abdel-Nasser El Nadi on ollut keskeinen henkilö Göteborgin ja Länsi-Ruotsin islamistisissa piireissä. Hän on ollut vastuussa vapaakoulun taloudesta, mutta ei kuitenkaan ole osallistunut päivittäiseen opetustyöhön. Suomen Uutiset kertoi El Nadin pidätyksen taustoista toukokuussa.

Viranomaiset tutkivat nyt sitä, miten on mahdollista, että veronmaksajien rahoja on käytetty koulun tukemiseen kymmenen vuoden ajan. Pelkästään vuodesta 2013 eteenpäin tähän yhteen kouluun on pumpattu 223,7 miljoonaa kruunua (21 miljoonaa euroa) valtion rahaa.

Ruotsissa on runsaat 800 itsenäistä ala- ja yläasteen vapaakoulua, jotka ovat osa oppivelvollisuusjärjestelmää ja siten valtionavun piirissä.

Opettajilla yhteyksiä kalifaattiin

Expressen ja tutkivan journalismin Doku-ryhmä ovat tutkineet Muslimikoulun opettajien taustoja. Opettajilla on ollut eriasteisia yhteyksiä ISIS-kalifaattiin.

Tutkivat journalistit saivat selville muun muassa 33-vuotiaan naisopettajan menneisyyden ISIS-järjestön naistalossa. Naisen aviomies tuomittiin sittemmin elinkautiseen vankeuteen Syyriassa samaan aikaan, kun pikkurouva paukutti aapista ruotsalaispilttien päähän Göteborgissa. Aviomies tuomittiin, koska hän esiintyi videolla, jossa kahdelta ISIS-järjestön vangilta leikattiin kurkut auki.

Kun 60-vuotiaan lastenhoitajan tytär astui vuonna 2015 avioon Syyriassa, päätti äitimuori puolestaan lähteä tyttären perään ja he elelivät ISIS-järjestön kalifaatissa. Sittemmin iski kaipuu kotimaahan ja lastenhoitaja-äiti palasi Ruotsiin, suoraan Vapaakoulun leipiin. Siinä sivussa hän heitti keikkaa Göteborgin kunnallisissa esikouluissa.

Kolmikymppinen kansankynttilä taas pyöri piireissä, joista lähdettiin joukolla Syyriaan ISIS-järjestön leipiin. Niinpä nuorimies päätti lähteä muun porukan perässä kalifaattiin. Omien sanojensa mukaan hän kuljetti avustuksia sodan uhreille. Kun ISIS sitten valloitti Mosulin kaupungin, nuorukaisen runosuoni puhkesi kukkaan. Voiton kunniaksi hän loi sanallisen taideteoksen, jossa kerrotaan vallan vaihtumisesta ja leijonan poimimista voiton hedelmistä. Maassa pyörivät runollisesti päät vailla hartioita ja vanha systeemi hajoaa kuin viraton viinapullo.

– Olen pahoillani, jos joku on pahoittanut mielensä runosta ja otan siihen itsekin etäisyyttä, toteaa 32-vuotias koulun työntekijä tänään.

”Arvomme ovat kristallinkirkkaita”

Vapaakoulun uudella johtajalla on selkeä näkemys koulun asemasta ja sen henkilökunnalle asetetuista vaatimuksista. Koulussa noudatetaan nyt Ruotsin lainsäädäntöä ja tämä koskee erityisesti henkilökuntaa.

– Arvomme ovat kristallinkirkkaita. Jos niitä ei pysty toteuttamaan käytännössä, on mahdotonta työskennellä koulussamme, johtaja Sven-Erik Berg sanoo.

Hänen mukaansa aiemmin esille tulleet seikat henkilökunnan toimista ovat täysin yhteensopimattomia koulun periaatteiden kanssa.

Suomen Uutiset