Johan Falkenberg oli perheineen vastaanottamassa vappua yhdessä sadan muun lähiön asukkaan kanssa. Hän yritti keskeyttää naisen pahoinpitelyn ja saikin kimppuunsa hakkaavan ja potkivan nuorisojengin. Kukaan läsnäolijoista ei nähnyt mitään. Video kuitenkin todistaa tapahtumien kulun.

Vappuilta oli meneillään Tukholman kyljessä Upplands Bron lähiössä. Nuorisojengi ei pitänyt koiraansa ulkoiluttavasta naisesta ja alkoi töniä tätä. Pikkulastensa ja vaimonsa kanssa paikalla ollut perheenisä koki nuorisojengin touhut uhkaavana ja meni väliin rauhoittamaan tilannetta. Käsi kädessä neljävuotiaan tyttärensä kanssa.

Yhtäkkiä Johan tunsi olevansa yksin vihamielisen jengin ympäröimänä. Kolme jengiläistä alkoi hakata häntä. Iskuja tuli edestä sekä takaa ja pikkutyttö tietysti paniikissa. Sitten Johan kaatui maahan. Videosta käy kiistatta selville, että pahoinpitelyn ympärillä oli kymmeniä ihmisiä, jotka näkivät tapahtuman läheltä ja selvästi.

Kukaan ei nähnyt mitään

Poliisille pahoinpitelyn selvittäminen oli hankalaa, vaikka paikalla oli joukoittain ihmisiä ja jengi poliisin tiedossa.

– Lähiössä kaikki tällä alueella tuntevat toisensa, sanoo poliisin tutkinnanjohtaja.

– Huhut leviävät jengistä, he pieksevät kaikki ja parasta on vain pitää turpansa tukossa, ettei itse ole seuraava uhri. Tämä on valtava ongelma.

Vaikenemisen kulttuuri koskee kaikkia rikoksia, pahoinpitelyt eivät siis ole poikkeus.

– Mielestäni tämä on enemmistön perusasenne näillä tanhuvilla, ”me hoidamme omat asiamme emmekä ole nähneet tai kuulleet mitään”, poliisi kertoo.

Lopulta Johanin pahoinpitely kuivui kokoon, koska ainoat todistajat olivat uhri itse sekä hänen perheensä.

Hakkaajat pääsivät helpolla

Tapahtumat saivat yllättävän käänteen, kun poliisi löysi Johanin pahoinpitelystä kuvatun videon toisen rikoksen yhteydessä takavarikoidusta autosta. Kaksi pahoinpitelyyn osallistunutta jengiläistä pystyttiin tunnistamaan videon perusteella. Tutkinta avattiin uudelleen.

Todistusaineisto perustui nyt videoon ja poliisin paikallistuntemukseen. Poliisi tunnisti rikolliset. Kaksi nuorisorikollista tuomittiin kuukaudeksi vankeuteen ja kolmas, uhria takaapäin hakannut jätettiin tuomitsematta näytön puuttuessa.

Lyhentämätön video: YouTube.

SUOMEN UUTISET