Vielä jokin aika sitten avoin katurikollisuus oli Ruotsissa tyypillistä vain ongelmalähiöille.
Tasa-arvo on tässäkin asiassa edennyt kansankodissa ja nyt pistoolin voi Aftonbladetin mukaan saada ohimolleen jo Tukholman hienostokaupunginosa Östermalmilla. Asialla ovat jengirikolliset, jotka vaanivat hyväosaisia arvokellojen omistajia ja etsivät saaliinsa urkkimalla sosiaalista mediaa ja vakoilemalla vakavaraisia katutasolla.

Rolex, Hublot, Audemar Piguet, Breitling ja muita kalliita merkkejä. Useimmat kellovarkauksista ovat tähän asti tapahtuneet arvokellon omistajan kotitanhuvilla illansuussa, omistajan palatessa töistä tai iltariennoista. Rikolliset ovat vaanineet uhrin kotirapussa ja ryöstäneet ajannäyttäjän omistajansa kädestä joko suoralla väkivallalla tai aseella uhaten.

Kellolla rehvastelu on mennyttä aikaa

Rikokset ovat poliisin tutkinnanjohtajan mukaan hyvin suunniteltuja ja niissä on järjestäytyneen rikollisuuden leima. Rikolliset jäljittävät uhrinsa sosiaalisen median avulla, mutta partioivat silmä tarkkana myös turuilla ja toreilla. Siksi turistienkin on syytä pitää arvokellonsa visusti hihassa Tukholman keskustassa liikkuessaan.

Erityisen vaarallista luksuskellolla rehvastelu on ravintolassa, sillä erään Stureplanin ravintolan portsarin epäillään vinkanneen rikollisjengille kalliiden kellojen omistajista.

Kellovarkaudet ovat Tukholman alueella kaksinkertaistuneet vuodessa ja poliisin mukaan kyse on selvästi rikollisjengien uudesta ansaintamallista.

– Arvokellon hinta voi olla jopa 30 000 euroa, se käy itsessään maksuvälineenä ja sen jälleenmyynti on helppoa, joten rikollisten kiinnostus on ymmärrettävää, toteaa poliisin tutkinnanjohtaja.

Suomen Uutiset