Yhtälö on yksinkertainen. Mitä enemmän maahan tulee kieli- ja ammattitaidottomia, paljon erilaisia tukia tarvitsevia ihmisiä, sitä vähemmän tukea ja työtä jää kanta-asujille.

Vähän koulutetun työvoiman ylitarjonta tuhoaa ammattitaidottomien työmarkkinat ja johtaa palkkojen luisuun. Yhä kylmempää kyytiä on tiedossa jo valmiiksi vähäosaisille.

Tanskan demarijohtoisessa hallituksessa istuu outo lintu, maahanmuutto- ja integraatioministeri Mattias Tesfaye. Etiopialais-tanskalaisten vanhempien lapsi ongelmalähiöstä. Muurari ja demari, entinen kommunisti Tesfaye sanoo, että tanskalaisen maahanmuuttoon liittyvät kipupisteet ovat edelleen olemassa ja ne liittyvät oleskelulupiin, kansalaisuuden saamiseen sekä perheiden yhdistämiseen.

Köyhä kansa unohdettu

Tesfayen teesit on kaivanut esiin Expressenin pääkirjoitussivulla Susanna Birgersson, joka ihmettelee sitä, ettei maahanmuuton kiristäminen ole ottanut tulta alleen Ruotsin demareiden joukoissa. Vaikka kannatus laahaa gallupeissa. Vasemmistolta puuttuu rehellinen analyysi maahanmuuton todellisista vaikutuksista pohjoismaiseen hyvinvointivaltioon. Potin korjaa ruotsidemokraatit.

– On outoa, ettei mikään vasemmistopuolue ole tähän mennessä asettautunut heidän puolelleen, joita maahanmuutto koskettaa kaikkein kipeimmin. Siis vanhusten, jotka eivät voi enää luottaa hyvinvointivaltioon. Ja heidän, joilla ei ole työelämän antamaa turvaa ja joiden lapset menevät pakosta kehnoihin kouluihin, joissa ei ruotsin sanaa kuule. Nämä ihmiset nukahtavat lähiössään laukausten ääniin, vailla mahdollisuutta muuttaa pois, Birgersson kirjoittaa.

”Maahanmuutto lisää eriarvoisuutta”

Tefayen teesit voi Birgerssonin mukaan summata siten, että maahanmuutto lisää eriarvoisuutta, koska jo valmiiksi kaikkein huono-osaisimmat maksavat sen todelliset kustannukset. Ammattitaidottoman työvoiman ylitarjonta sattuu eniten heihin, joilla ei ole tarvittavaa koulutusta.

Turvattomuus ja rikollisuus koskevat kaikkein eniten heitä, jotka asuvat ongelmalähiöissä. Kun paine hyvinvointiyhteiskuntaa kohtaa kasvaa ja tukia leikataan, iskee se kovimmin kaikkein vähävaraisimpiin.

SUOMEN UUTISET