Jimmie Åkessonin jatko ruotsidemokraattien johdossa oli läpihuutojuttu. Valinnan jälkeen lauantaina hän haukkui pystyyn hallituksen, vaati pääministeri Stefan Löfvenin (sd.) eroa sekä kehui kokoomuspomo Ulf Kristerssonia. Kehut eivät olleet yllätys, sillä kokoomuksen puheenjohtaja Ulf Kristersson on ottanut etäisyyttä edeltäjäänsä ja pyytänyt anteeksi Ruotsin aiempaa, liian pakolaisystävällistä politiikkaa.

Åkesson valittiin ruotsidemokraattien maapäivillä jatkamaan puheenjohtajana seuraavat kaksi vuotta. Hän on ollut tehtävässään vuodesta 2005 lähtien, eikä ole hetikohta tehtäväänsä jättämässä.

– Olen valmis katsomaan vielä seuraavat vaalit, se on mielestäni kohtuullista, Åkesson linjasi.

Ruotsi repeytyy kappaleiksi

Puheessaan Åkesson palasi moneen kertaan siihen, että Ruotsi on repeytymässä kappaleiksi ja maa on muisto vain entisestä. Häneltä kysyttiin, onko kyse kuitenkin liioittelusta.

– Monille mainitsemani asiat ovat arkea, mutta on tietenkin selvää, ettei kaikki ollut ennen paremmin. Hyvinvointi kuitenkin rapautuu korkeasuhdanteesta huolimatta ja se on huolestuttavaa, Åkesson totesi Aftonbladetille.

Åkesson on erityisen mielissään siitä, että kokoomuksen puheenjohtaja Ulf Kristersson on ottanut etäisyyttä edeltäjäänsä ja pyytänyt anteeksi tämän liian pakolaisystävällistä politiikkaa.

Pääministerin on erottava

– Kristersson on hatunnoston arvoinen, sillä hän uskalsi pyytää anteeksi. Stefan Löfven voi toimia miten lystää, mutta mielestäni hänen on erottava, Åkesson totesi Aftonbladetille.

Åkesson kehottikin kokoomuspomoa olemaan häneen yhteydessä, vaikka myöntää, että odottaessa voi kotvanen kulua.

– Kristerssonin pitää löytää itsensä ja oma identiteettinsä puheenjohtajana, se vie aikansa. Mutta jos hän kaipaa tukeamme, niin hän tietää, mistä minut löytää.

Oikea ja väärä

Lauantaina Aftonbladet julkaisi sopivasti Åkessonin mielipideartikkelin, jonka kohteena olivat selvästi muutkin kuin ruotsidemokraattien puolueaktiivit. Maan suurimmaksi mitatun puolueen johtaja yltyi kirjoituksessaan suorastaan sanataiteen tasolle:

”Tämän maan rakensivat ihmiset, joilla oli joka päivä lyödä ruokaa pöytään ja katto pään päällä. He olivat ehkä köyhiä, mutta he tiesivät, mikä on oikein ja mikä on väärin. Eivät he räjäytelleet taloja, eivätkä hankkineet särvintä huumekaupalla. He tiesivät mikä on oikein ja mikä on väärin.

Meitä on monta, jotka vielä muistamme toisenlaisen Ruotsin. Ruotsin, jossa pidettiin yhtä. Maa, jolla oli haasteensa, mutta myös yhteinen tavoite, yhteinen nimittäjä. Massamaahanmuutto on pala palalta syönyt ja lyönyt hajalle tämän kansankodin kantavat rakenteet.

Meillä on yksi, ainoa ja kaiken ylitsekäyvä tavoite: Tehdään Ruotsista parempi maa. Palataan siihen Ruotsiin, jonka me muistamme.”

SUOMEN UUTISET