Pohjolan maat kipuilevat maahanmuuton ongelmissa mutta Tanska menee omia teitään. Jopa maan sosiaalidemokraatit ovat nousseet poteroistaan kamppailemaan segregaatiota ja rinnakkaisyhteiskuntia vastaan. Politiikka on mahdollisen taitoa ja maahanmuuttokriittisyys johtaa kiistatta vaalimenestykseen kautta Skandinavian.

Tanskan sosialidemokraattinen pääministeri Mette Frederiksen (kuvassa) erkaantui perinteiseltä punavihreältä polulta vuonna 2018. Maahanmuutto- ja pakolaispolitiikka oli juutinmaan demareidenkin mielestä tullut tiensä päähän ja Frederiksen kumppaneineen siirtyi porvaripuolueiden tiukan kansallismielisen linjan taakse.

Takinkäännöksen tuloksena Frederiksen nousi Tanskan pääministeriksi ja jatkaa virassa viime syksyn vaalien jälkeenkin.

Valittu linja näkyy, segregaatio taitetaan ja rinnakkaisyhteiskuntien purkaminen on meneillään. ”Asioiden ei haluttu olevan niin perinpohjaisen huonosti kuin Ruotsissa, jossa kädet taskussa tuijotetaan muualle”, kuvaili Göteborgs Posten pääkirjoituksessaan vuosi sitten.

Tanska vältti Ruotsin tilanteen

Tanskassa on tehty maahanmuuttokriittistä valtakunnanpolitiikkaa parikymmentä vuotta. Ruotsissa valta ja politiikan suunta vaihtuivat viime syksynä. Sosialidemokraatit jäivät poteroihinsa ja ruotsidemokraattien tukema oikeistohallitus lähti korjaamaan edeltäjiensä virheitä.

Yhteiskunnallisen Smedjan-julkaisun päätoimittaja Svend Dahl vertaa Ruotsin vuoden 2022 valtiopäivävaaleja Tanskan kansankäräjävaaleihin vuonna 2001. Tuolloin liberaali Venstren johtaja Anders Fogh Rasmussen muodosti hallituksen yhdessä konservatiivisen kansanpuolueen ja maahanmuuttokriittisen sekä kansallismielisen Tanskan kansanpuolueen kanssa.

Tanska on kamppaillut segregaatiota ja varjoyhteiskuntia vastaan 20 vuotta, mutta Ruotsissa päättäväiset toimet ovat vasta alussa. Nyt alkavat olla viimeiset hetket tarttua toimeen: ”Tanska on välttämässä tilanteen, johon Ruotsin on yhä selkeämmin ajautumassa: täysin segregoituneen yhteiskunnan, jonka ongelmat ovat niin syviä, ettei niitä voi enää poliittisilla päätöksillä korjata.”

SUOMEN UUTISET