

LEHTIKUVA
Tanskan ja Ruotsin puolueet näyttävät esimerkkiä – maahanmuuttokriittisyys johtaa vaalimenestykseen
Pohjolan maat kipuilevat maahanmuuton ongelmissa mutta Tanska menee omia teitään. Jopa maan sosiaalidemokraatit ovat nousseet poteroistaan kamppailemaan segregaatiota ja rinnakkaisyhteiskuntia vastaan. Politiikka on mahdollisen taitoa ja maahanmuuttokriittisyys johtaa kiistatta vaalimenestykseen kautta Skandinavian.
Tanskan sosialidemokraattinen pääministeri Mette Frederiksen (kuvassa) erkaantui perinteiseltä punavihreältä polulta vuonna 2018. Maahanmuutto- ja pakolaispolitiikka oli juutinmaan demareidenkin mielestä tullut tiensä päähän ja Frederiksen kumppaneineen siirtyi porvaripuolueiden tiukan kansallismielisen linjan taakse.
Takinkäännöksen tuloksena Frederiksen nousi Tanskan pääministeriksi ja jatkaa virassa viime syksyn vaalien jälkeenkin.
Valittu linja näkyy, segregaatio taitetaan ja rinnakkaisyhteiskuntien purkaminen on meneillään. ”Asioiden ei haluttu olevan niin perinpohjaisen huonosti kuin Ruotsissa, jossa kädet taskussa tuijotetaan muualle”, kuvaili Göteborgs Posten pääkirjoituksessaan vuosi sitten.
Tanska vältti Ruotsin tilanteen
Tanskassa on tehty maahanmuuttokriittistä valtakunnanpolitiikkaa parikymmentä vuotta. Ruotsissa valta ja politiikan suunta vaihtuivat viime syksynä. Sosialidemokraatit jäivät poteroihinsa ja ruotsidemokraattien tukema oikeistohallitus lähti korjaamaan edeltäjiensä virheitä.
Yhteiskunnallisen Smedjan-julkaisun päätoimittaja Svend Dahl vertaa Ruotsin vuoden 2022 valtiopäivävaaleja Tanskan kansankäräjävaaleihin vuonna 2001. Tuolloin liberaali Venstren johtaja Anders Fogh Rasmussen muodosti hallituksen yhdessä konservatiivisen kansanpuolueen ja maahanmuuttokriittisen sekä kansallismielisen Tanskan kansanpuolueen kanssa.
Tanska on kamppaillut segregaatiota ja varjoyhteiskuntia vastaan 20 vuotta, mutta Ruotsissa päättäväiset toimet ovat vasta alussa. Nyt alkavat olla viimeiset hetket tarttua toimeen: ”Tanska on välttämässä tilanteen, johon Ruotsin on yhä selkeämmin ajautumassa: täysin segregoituneen yhteiskunnan, jonka ongelmat ovat niin syviä, ettei niitä voi enää poliittisilla päätöksillä korjata.”
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Konservatiivisen kansanpuolue rinnakkaisyhteiskunnat Ruotsin valtiopäivävaalit 2022 Tanskan parlamenttivaalit 2022 Anders Fogh Rasmussen Venstre varjoyhteiskunta segregaatio Tanskan kansankäräjät sosialidemokraatit Mette Frederiksen Maahanmuuttokriittisyys Tanskan Kansanpuolue Ruotsidemokraatit Tanska Ruotsi maahanmuutto
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Peltokangas: Hyssyttelyn ja maton alle lakaisun aika on nyt ohi – maahanmuuttopolitiikkaan mallia Tanskasta

Mäkyseltä toimenpidealoite lähtömaassa lomailevien turvapaikanhakijoiden oleskeluluvan peruuttamisesta

Tanskalla tiukka linja: Isis-kotiäidit saavat syytteet terrorismin edistämisestä

Tilannekuva haltuun: Humanitaarinen maahanmuutto täytyy viimeistään nyt tunnistaa keskeisimmäksi jengirikollisuuden ja jengiytymisen syyksi

Kyselytutkimus: Enemmistö suomalaisista vastustaa maahanmuuton helpottamista

Maahanmuuttajatkin äänestävät nyt perussuomalaisia: “Poliittisen eliitin tulisi tiedostaa maahanmuuton ongelmat eikä sortua populistisiin heittoihin äänestäjien valloittamiseksi”
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Brittipoliisi varoitti miestä kadulla: “puhu englantia”-kehotus voi olla viharikos
Newsweek-lehti uutisoi maailmalla leviävästä videosta, jolla brittipoliisi varoittaa miestä: Kehotus vaatia toista ihmistä "puhumaan englantia" voi olla tulkittavissa vihapuheeksi. Tapauksesta syntyi kohu, sillä video antaa lohduttoman kuvan sananvapauden tilasta Isossa-Britanniassa. Videon taustoista tiedetään kuitenkin rajallisesti. Myös poliisi on ollut verrattain vaitonainen tapahtuneesta.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.

Taloustieteen emeritusprofessori: Työn verotusta kannattaa keventää myös ylimmissä tuloluokissa – ”Yhteiskunnalle käy kalliiksi pitää kaikkein tuottavimpia ihmisiä vajaakäytöllä”
Heikkojen työn kannustimien vuoksi moni asiantuntijatyössä työskentelevä valitsee tällä hetkellä ylitöiden tekemisen sijaan mieluummin vapaa-ajan. Marginaalivero, eli lisätuloista perittävä vero onkin nykyisellään merkittävä kannustinloukku. - On varmasti syytä pohtia, onko edes valtion etu pitää ylikireää verotusta, jos sen seurauksena ei haluta tehdä pitkiä päiviä, taloustieteen emeritusprofessori Matti Virén sanoo.