Kuva koululaisten välitunnilla tekemästä lumiukosta johti rasismikohuun Yhdysvalloissa. Koulupiiri joutui pyytämään anteeksi kuraista lumiukkoa esittävän kuvan julkaisua.

New Yorkin osavaltiossa sijaitsevan ala-asteen nelosluokan oppilaat olivat tehneet välitunnilla lumiukon. Koska koulun pihalla ei ollut kovin paljon lunta, lapset joutuivat käyttämään myös kuraista lunta, joten lumiukosta tuli osittain ruskea ja muutenkin vähän rujo.

Lumiukosta ja sen takana ylpeinä seisovista lumiukon rakentajista otettu kuva julkaistiin koulupiirin Facebook-sivulla. Viattomasta kuvasta nousi kuitenkin valtava rasismikohu, kertoo liberaali Washington Post -lehti.

Kuvateksti oli ”rodullisesti loukkaava”

Erään viidesluokkalaisen isä kiinnitti huomionsa kuvatekstiin, jossa luki: ”Tämä lumiukko on yhtä monimuotoinen kuin meidän oppilaamme!” Hän järkyttyi, koska piti kuvatekstiä rodullisesti loukkaavana.

– Olin vähän shokissa nähtyäni sen, hän kertoi Washington Post -lehdelle.

Tiedostavan isän mielestä kuvassa oli ”likainen ruskea lumimies”. Erityisen pöyristyttäväksi tilanteen teki, että kuva laitettiin Facebookiin juuri ennen mustan historian kuukauden alkua. Yhdysvalloissa helmikuu on mustan historian kuukausi. Tämä näkyy muun muassa koulujen opetuksessa.

Pöyristynyt isä lähetti kuvan edelleen useille tuttavilleen ja muille koululaisten vanhemmille. Monet heistä reagoivat kuvaan samalla tavalla pöyristyen. Rasismikohu oli valmis.

Anteeksipyynnöt eivät auttaneet

Koulupiiri reagoi välittömästi poistamalla kuvan Facebook-sivuiltaan ja pyytämällä anteeksi. Kuva poistettiin alle kymmenen minuutin kuluessa sen julkaisemisesta. Koulutarkastaja Randall Squier korosti, että kuvan postannut työntekijä ei ollut halunnut loukata ketään, mutta lupasi silti, että työtekijöiden sosiaalisen median käyttöä tullaan tarkastelemaan.

– Sanaa ”monimuotoinen” käytettiin kuvaamaan sitä, miten jokainen lapsi voi tehdä lumiukon eri tavalla ja että tätä luovuuden moninaisuutta tulee juhlistaa, kirjoitti koulutarkastaja Squier koulupiirin nettisivuilla julkaistussa anteeksipyynnössä.

– Kun meille kerrottiin, että postauksen voitaisiin tulkita käsittelevän rotua, se poistettiin. Pyydämme anteeksi ja toistamme, että tarkoitus ei ollut loukata ketään.

Mutta koska rasismikohu oli jo ehtinyt päästä vauhtiin, mitkään anteeksipyytelyt eivät enää auttaneet. Kuvakaappauksia lumiukosta jaettiin somessa ja paikallismediat tarttuivat täkyyn ”rasistisesta lumiukosta”.

– Minä en halua tulla verratuksi kuraiseen lumiukkoon, lumiukkoon jossa on mutaa, kommentoi eräs koulun entinen oppilas.

Lumiukko otetaan esille koululautakunnan kokouksessa

Rasismikohun aloittanut isä aikoo ottaa lumiukkokuvan esille koululautakunnan kokouksessa. Hän pitää yhä kuvaa ”rodullisesti loukkaavana”. Hänen mielestään koulupiiri ei saisi syyttää vanhempia ”vastuuttoman postauksen” väärin tulkitsemisesta.

Kohun aloittanut isä identifioituu itse valkoiseksi, mutta kertoo, että hänellä on aikuinen poika, joka on synnyttäjänsä puolelta Yhdysvaltain alkuperäisväestöä. Hänen mukaansa poika joutui koulussa kärsimään rasismista.

– Kun olet kaksirotuisen lapsen isä… siihen liittyy tiettyjä stigmoja, isä kertoo.

Nämä kipeät muistot nousivat pintaan, kun hän näki Facebookissa kuvan ”likaisesta lumimiehestä”, isä kertoo.

SUOMEN UUTISET