Berliinin vapaan yliopiston ylioppilaskunta on lähettänyt opiskelijoille sähköpostiviestin, jossa varoitetaan kampuksella liikkuvasta seksuaalisesta ahdistelijasta. Samaan hengenvetoon ylioppilaskunta kuitenkin pyytää opiskelijoita olemaan ilmoittamatta mahdollisista seksuaalisista ahdisteluista poliisille, koska ahdistelija on ”rasismin uhri”.

Berliinin vapaa yliopisto (Freie Universität Berlin) on yksi Saksan huippuyliopistoista. Äskettäin sen opiskelijat saivat ylioppilaskunnalta sähköpostiviestin, jossa varoitettiin yliopiston alueella jo useita viikkoja liikkuneesta seksuaalisesta ahdistelijasta. Asiasta ovat uutisoineet ainakin Berliner Zeitung ja Morgenpost.

Useat opiskelijanaiset ovat jo joutuneet seksuaalisen ahdistelun ja uhkausten kohteeksi. Viestissään ylioppilaskunta vetosi opiskelijoihin, jotta nämä eivät soittaisi poliisille ahdistelluksi jouduttuaan, vaan olisivat yhteydessä vain yliopiston omaan turvallisuushenkilökuntaan.

Ahdistelusta epäilty on ”rasismin uhri”

Ylioppilaskunta ei tietenkään voi suoranaisesti kieltää ketään soittamasta poliisille, mutta vetoaa rasistisen poliisiväkivallan riskiin: ”Haluaisimme huomauttaa, että rasismin uhreihin kohdistuviin poliisioperaatioihin sisältyy lisääntynyt poliisiväkivallan riski.”

Ylioppilaskunnan kiertokirjeen mukaan seksuaalisella ahdistelijalla on ”psyykkinen hätätila”, ja poliisit eivät ole riittävän hyvin koulutettuja kohtaamaan psyykkisessä hätätilassa olevia ihmisiä.

Poliisi: Rikoksiin puuttuminen on poliisin tehtävä

Poliisi ei ole samaa mieltä ylioppilaskunnan kanssa, vaan korostaa, että seksuaalinen ahdistelu on rikos ihan riippumatta siitä, kuka ahdistelija on. Twiitissään Berliinin poliisi toteaa, että rikoksiin puuttuminen on poliisin tehtävä.

– Ne, jotka suojelevat tekijää enemmän kuin uhria kääntävät syyn ja seurauksen päälaelleen, Berliinin poliisi kirjoittaa.

Opiskelijat: ”Soittaisin aina ensin poliisille”

BZ-lehden toimittaja kävi yliopistolla haastattelemassa opiskelijanaisia. Osa heistä ei ollut lukenut ylioppilaskunnan varoitusviestiä. Joka tapauksessa naisopiskelijat tuntuivat olevan yleisesti sitä mieltä, että he soittaisivat aina ensimmäiseksi poliisille, jos joutuisivat seksuaalisesti ahdistelluiksi.

Asiaan kantaa ottaneet kristillisdemokraattien poliitikot ovat sitä mieltä, että naisten suojelemisen pitäisi mennä kaiken muun yli. He syyttävät ylioppilaskuntaa poliisin vastaisten asenteiden lietsomisesta ja seksuaalisen ahdistelijan suojelemisesta.

SUOMEN UUTISET