Ison-Britannian julkisen terveydenhuollon työpaikkailmoitukset tarjoavat miljoonan punnan edestä virkoja ”tasa-arvon, diversiteetin ja inkluusion” parissa. Useimpien ”woke-virkojen” vuosipalkat ovat hoitajien palkkoja korkeampia. Samaan aikaan terveydenhuoltojärjestelmä on ylikuormittunut, ja sairaanhoitajat lakkoilevat palkankorotusten puolesta. Woke-kriittiset konservatiivipuolueen edustajat ovat vaatineet terveydenhuoltoa järkeistämään rahankäyttöään ja asettamaan potilaat sekä suorittavan työn etusijalle.

Brittien julkisen terveydenhuollon johto joutui jouluna ankaran arvostelun kohteeksi tuhlattuaan suuria summia uusien ”hyödyttömien woke-virkojen” perustamiseen. Kohua pahentaa se, että samaan aikaan terveydenhuolto on ylikuormittunut, ja miljoonien ihmisten potilasjonot rikkovat ennätyksiä. Myös potilaskuljetukset ja ensiaputoiminta ovat kriisissä. Viranomaiset ovat kehottaneet välttämään yleiseen hätänumeroon soittamista muissa kuin henkeä uhkaavissa tilanteissa.

The Daily Mail -lehti paljastaa, että Englannin ja Walesin sairaanhoitoyksiköt ovat käyttäneet yli miljoona puntaa virkoihin, joiden tehtävänä on edistää ”tasa-arvoa, diversiteettiä ja inkluusiota”. Näistä merkitykseltään kyseenalaisina pidetyistä tehtävistä tarjotut palkat ovat olleet huimasti korkeampia kuin hoitajien palkat.

Viime viikolla sairaanhoitajat ja ensiapuhenkilöstö järjestivät ulosmarsseja sekä kahden päivän mittaisen mielenilmauksen. Tammikuulle on myös annettu lakkovaroitus. Hoitajien lakon kerrotaan olevan Englannin historian ensimmäinen.

Tästä huolimatta eräs sairaanhoitoyksikkö on rekrytoimassa ”mindfulness-johtajaa” auttaakseen henkilökuntaa meditoimaan. Tehtävistä tarjotaan 40 000 punnan (n. 46 000 euron) vuosipalkkaa. Toinen yksikkö etsii ”muutosagenttia” 54 000 punnan (n. 62 000 euron) vuosipalkalla, ja kolmas tarjoaa ”kokemusasiantuntijuuden” johtotehtäviä, joiden etuihin kuuluu jooga- ja pilates-sessioita.

The Daily Mail analysoi 20 ”tasa-arvoon, diversiteettiin ja inkluusioon” liittyvää terveydenhuollon työpaikkailmoitusta. Kaksi kolmesta ilmoituksesta tarjosi sairaanhoitajien keskipalkkaa korkeampaa palkkaa, yli 33 384 puntaa vuodessa (n. 38 000 euroa).

Kaikista hulppein työpaikkailmoitus oli ”tasa-arvon, diversiteetin ja inkluusion apulaisjohtajalla”, jonka vuosipalkka oli lähes kolminkertainen sairaanhoitajiin verrattuna, 97 000 puntaa (n. 111 000 euroa). Useat julkisen terveydenhuollon kovapalkkaisista woke-viroista eivät edellytä edes aikaisempaa terveydenhuollon kokemus- tai koulutustaustaa.

Konservatiivipuolueen Sir John Hayes vaati terveydenhuoltoa kohdistamaan varojaan potilaiden hyväksi ja kliinisiin tehtäviin. Hayes on puheenjohtajana woke-kriittisessä Common sense -ryhmässä, joka koostuu 60 konservatiivipuolueen parlamenttiedustajasta.

Hayes kritisoi, että woke-virat ovat joko tyhjänpäiväisiä tai jopa vahingollisia:

”Vaikka useat ”tasa-arvon” ja ”diversiteetin” mukaan nimetyt virat perustuvat hyviin aikomuksiin, niistä tulee usein merkityksettömiä tai jotain vielä pahempaa.

”Kyllä, meille kaikille on tärkeää, että työntekijät ovat onnellisia ja että heitä tuetaan. Emme kuitenkaan halua moraalisaarnoja, joita monet julkiset tahot nykyisin järjestävät.”

Toinen konservatiivipuolueen edustaja Jonathan Gullis lisää:

”On hyvin selvää, että nämä summat rahaa, joita tuhlataan turhanpäiväisiin woke-tehtäviin, voitaisiin mielummin käyttää terveydenhuollon suorittaviin tehtäviin, sairaanhoitajille ja ambulanssikuskeille, jotka lakkoilevat parhaillaan palkankorotusten vuoksi.”

Jo aikaisemmin joulukuussa brittien julkinen terveydenhuolto oli saanut kritiikkiä kalliista ”kokemusasiantuntijuuden johtajan” rekrytoinnista ja ”rohkeiden tilojen” luomisesta. Kritiikkiä on siivittänyt se, että kaiken kaikkiaan julkinen terveydenhuolto käyttää vuodessa jo 40 miljoonaa puntaa (n. 46 miljoonaa euroa) woke-henkisiin työtehtäviin.

Ison-Britannian veronmaksajien etuja valvovan TaxPayers’ Alliancen johtaja John O’Connell kritisoi, että woke-rekrytoinnit heikentävät veronmaksajien luottamusta julkisiin palveluihin:

”Veronmaksajille on tullut entistä hankalammaksi luottaa terveydenhuollon johtajiin, kun he sanovat, ettei mistään voi säästää. Kun potilaat odottavat tuntikausia ambulanssejaan ja makaavat kärryillä sairaalan käytävillä, on kerta kaikkiaan vastenmielistä, että yksiköt maksavat suuria summia turhasta.”

Julkisen terveydenhuollon edustajat ovat kommentoineet kyseisiä woke-rekrytointeja muistuttamalla, että yksiköt tekevät päätöksensä itsenäisesti. Toisaalta, uusilla viroilla on väitetysti pyritty vastaamaan valtiotason vaatimuksiin luoda ”syrjinnän vastaista kulttuuria”.

SUOMEN UUTISET