Ajatus lentää parhaiten vapaudessa ja sanomisen vapaus on se, jonka woke haluaa tappaa. Woke tarkoittaa kontrollia, kuria ja järjestystä. Wokeismi johtaa itsesensuuriin, sanoo Monty Python elokuvien sielu Reason-aikakauslehdessä.

Joku saattaa vielä muistaa Monty Python -elokuvat Brianin elämä tai Kala nimeltä Wanda. Yhteistä elokuville on koomikko John Cleese, joka on itse asiassa ollut luovissa töissä jo seitsemällä eri vuosikymmenellä.

Loukkaantumisesta jännitystä

Cleese on tehnyt satiiria niin politiikasta kuin uskonnostakin ja venyttänyt suvaitsevaisuuden sekä hyvän maun rajoja. Viime aikoina hän on kiinnittänyt huomionsa siihen, mikä politiikassa on korrektia. Cleesen mukaan korrekti ajattelu on tänään sekä huumorin että luovan toiminnan vihollinen – kaikilla elämän aloilla.

– Ihmiset istuskelevat ja odottelevat voidakseen tietoisesti nauttia loukkaantumisen tuomasta jännityksestä, Cleese pohtii Reason-aikakauslehden haastattelussa.

– Woke-ihmiset jäävät paljosta paitsi sillä sanojen merkitys riippuu niiden asiayhteydestä. Jos käytän sarkasmia, tarkoitan viestilläni täysin päinvastaista kuin sanon. Ja jos otat ironian vakavasti, et ymmärrä pätkääkään siitä, mitä kirjoittaja tai puhuja on kertomassa, Cleese opettaa.

Woke johtaa itsesensuuriin

Woke vaikuttaa ihmiseen enemmän tai vähemmän tietoisesti jo ennen kuin tämä avaa suunsa tai tietokoneensa. Jos aikoo sanoa jotakin, joka saattaa olla helppoa ymmärtää tai vääntää väärin, sen helposti jättää sanomatta. Sensuuri onkin jo ihmisen sisällä.

– Ajattelet ideaa ja mieleesi tulee välittömästi Ooh, saako se minut vaikeuksiin? …Tämä kaikki lopettaa välittömästi luovuuden.

Juristista koomikoksi

Koomikko opiskeli aikoinaan lakia Cambridgen yliopistossa ja se oli hänen viimeinen kosketuksensa konservatiiviseen, hillittyyn sekä mielikuvituksettomaan kontrolliyhteiskuntaan.

– Lempivitsini juristeista on se, jossa Yhdysvaltain postilaitos julkaisi muutama vuosi sitten postimerkkisarjan merkittävistä amerikkalaisista asianajajista. Sarja piti vetää myynnistä muutaman viikon kuluttua, koska ihmiset eivät tienneet kummalle puolelle merkkiä piti levittää sylkeä.

– En ole koskaan ollut addikti, paitsi ehkä joillekin pikkujutuille kuten ruoalle. Ja aivan kauheata on se, että vanhemmiten ruoka maistuu aina vain paremmalle. Se on mahtavaa, siksi en syö mitään muuta, koomikko veistelee.

SUOMEN UUTISET