

Woke elää ja voi hyvin syntisissä yliopistokaupungeissa – taustalla eliitin ja kansan ikiaikainen kuilu sekä kaipuu paratiisiin
Woke tarkoittaa herännäisyyttä sellaisten ongelmien olemassaoloon, jotka yksilön itsensä tai ryhmän mielestä ovat äärimmäisen tärkeitä. Ovatko ongelmat sitten aitoja tai ei ja mitä muut niistä ovat mieltä, se on yhdentekevää. Woke on siis politiikkaa ja woke on uskonto.
Kaupunkilaiset ovat aina tienneet maalaisia paremmin, miten pitää elää ja miltä likakaivon takana kaukana suuressa maailmassa näyttää. Kaupunkilaiset tuntuvat tietävän erityisen hyvin myös sen, keitä meidän pitää vaaleissa äänestää.
Maalaisten mielestä taasen kaupunkilaisten asenteet tuulipuistoja, sudenmetsästystä tai joukkoliikennettä kohtaan ovat kaukana todellisuudesta. Samoin asfalttiviidakon asukkien kiihkeät ja ehdottomat näkökannat vaikkapa sukupuolten moninaisuuteen ja etnisiin kysymyksiin oudostuttavat nekin.
Woken voi määritellä vaikka yliopistoeliitin ”moderniksi riitaideologiaksi”, jonka ymmärtäminen on perusväestölle haasteellista. Aina kannattaa kuitenkin yrittää.
Vihervasemmistolainen ilmiö
Fokus-aikakauslehden sivuilla tarkastellaan woke-ilmiön puoluepoliittista ulottuvuutta. Lehden haastattelemat asiantuntijat pitävät wokea lähinnä vihreisiin, keskustaan ja sosialidemokraatteihin liittyvänä ilmiönä.
– He ovat johdonmukaisesti kääntäneet katseensa pois maajusseista ja teollisuuden duunareista kaupunkilaisiin, naisiin ja virkamiehiin. Ruotsidemokraatit ovat toisaalta murtautuneet maaseudulle sen myötä, etteivät he edusta woke-ilmiötä, sanoo liberaaleja edustava Lotta Gröning.
Sosialidemokraattien luokitteleminen woke-puolueeksi on tosin jopa ruotsalaisittain rohkeaa, sillä seinät ovat leveällä ja katto korkealla kansankodissakin. Demareilla on oma woke-falanginsa, mutta ”suurimmalla osalla sossuista ei juuri ole kiinnostusta identiteettipolitiikkaan”, toteaa taloushistorioitsija ja Göteborgs-Postenin pääkirjoitustoimittaja Håkan Boström.
Subjektiivinen näkemys valtarakenteista
Boström selittää yliopistomaailman osuutta woken heräämiseen omilla kokemuksillaan. Hänen mukaansa yhteiskuntatieteet ja humanistiset tieteet olivat aikanaan samalla viivalla kuin luonnontieteet. Sitten mopo karkasi.
– Syntyi vastareaktio ja objektiivinen todellisuus hylättiin. Kaikelle pyrittiin löytämään selitys erilaisten ryhmien subjektiivisesta näkemyksestä omasta asemastaan, joka puolestaan muokkaa kyseisen ryhmän asemaa yhteiskunnan valtarakenteissa, Boström analysoi.
Woke on uskonto
Woke voisi sananmukaisesti tarkoittaa herännäisyyttä ja niinpä kyseinen sana soittelee monen mielessä uskonnollisia kelloja. Perinteisistä herätysliikkeistä tulee monelle ensimmäiseksi mieleen körttiläisyys, joka sai alkunsa Suomessa jo 1700-luvulla.
Politologi James Patterson menee jopa niin pitkälle, että hän kutsuu heräämistä länsimaisen eliitin uskonnoksi, jolla on omat uskontunnustuksensa ja symboliset riittinsä.
Joka tapauksensa woken rinnastaminen uskontoon antaa henkilökohtaisen tunnepalon ymmärtämiselle ainakin jonkinmoiset raamit, joiden käyttökelpoisuudesta on varmasti eriäviä mielipiteitä.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- länsimaisen eliitin uskonto objektiivinen todellisuus James Patterson Håkan Boström Lotta Gröning moderni riitaideologia yliopistoeliitti Woke-ideologia woke-kulttuuri vihervasemmistolainen uuskieli Woke sukupuolten moninaisuus sosialidemokraatit yhteiskunta vihervasemmisto etnisyys Yliopisto politiikka Ruotsidemokraatit Uskonto
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Monty Python-legenda tuomitsee nykymenon: Woke tappaa luovuuden

Woke-hulluutta Berliinissä: Ylioppilaskunta kieltää ilmoittamasta poliisille seksuaalisesta ahdistelijasta – ”Rasismin uhri”

Maailmankuulu vasemmistoälykkö arvostelee wokea, rinnastaa sen uskonnolliseen fanatismiin

Tavio: Yritys typistää sukupuolet ilmoitusasiaksi on askel kohti järjettömyyttä – ”Tämä woketus ja sekoilu on mennyt liian pitkälle”

Rajua kritiikkiä tv:n deittiohjelmalle: Liian paljon valkoisia alttarilla – ei edusta koko kansaa

Olutbrändi Bud Light ryhtyi wokettamaan: Emoyhtiön osake rommasi, tuohtuneet asiakkaat vaihtoivat toiseen kaljamerkkiin

Olutbrändi Bud Lightin woke-tuska pahenee: Amerikkalaisten entinen suosikkikalja ei enää mene kaupaksi edes alennusmyynnissä

Nuorisojärjestöt vaativat yliopistojen pakkojäsenyydestä luopumista: ”Pakkojäsenyys on jäänne muinaisuudesta”

Kansainvälinen bisneskäsikirja varoittaa wokesta – yritysten on päätettävä, irtisanotaanko taitava työntekijä jos hän ajattelee väärin
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Niin mikä salaliittoteoria, ministeri Adlercreutz?

Antikainen: Demarikansanedustajan satuilema arkipyhäväite täysin tuulesta temmattu
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen ihmettelee SDP:n kansanedustaja Timo Suhosen väitettä, jonka mukaan perussuomalaiset haluaisivat poistaa arkipyhät yrittäjäjärjestön ehdotuksen mukaisesti.

Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Teemu Keskisarja SuomiAreenassa: SDP jakaisi äänestäjille ja someseuraajille ei-kenenkään velkamiljardeja, joita ei ole olemassakaan
MTV:n ja Porin kaupungin SuomiAreenan Raatihuoneenpuiston lavalla kohtasivat keskiviikkoiltana puolueiden puheenjohtajiston vaikuttajat, ja melko ennalta-arvattavasti puoluepomoilta kysyttiin kantoja talouden sopeutuksiin ja lisäsäästöihin lähitulevaisuudessa.

PS-ministeriryhmän tiedotustilaisuus klo 15.30 alkaen (suora lähetys)

Jussi Halla-aho: Kehitysavun tehtävä on ollut ostaa itsellemme hyvää omaatuntoa
Länsimainen ja suomalainen ihminen kantaa ilmeisen ikuista syyllisyyden taakkaa. Ainakin wokeväen mielestä. Olemme syyllisiä siihen, mitä samanväriset ihmiset ovat tehneet missä päin maailmaa hyvänsä aikakauteen katsomatta. Jussi Halla-ahon mielestä tämä on ”vähän kummallista ajattelua”.

Arabitaustaiset perheklaanit hallitsevat suurta osaa saksalaisesta rikollisuudesta
Aikoinaan Libanonista Saksaan turvapaikanhakijoina saapuneet arabitaustaiset klaanit tekevät huomattavan osan Saksan rikoksista. Saalista kerätään etenkin huumekaupalla, ryöstöillä, suojelurahalla ja kiristyksellä. Klaanin jäseniä yhdistävät ehdoton lojaalisuus omia perheenjäseniä ja sukulaisia kohtaan, perinteiset arvokoodit ja oma oikeuskäsitys. Tutkijat muistuttavat, että kaikki perheklaanien jäsenet eivät ole rikollisia.

Nato tunnusti laittoman maahantulon merkittäväksi uhaksi kansalliselle turvallisuudelle
Nato teki Haagin huippukokouksessaan päätöksen, että rajaturvallisuuteen liittyvät kulut voidaan jatkossa laskea mukaan jäsenmaiden viiden prosentin puolustusmenotavoitteeseen. Tämä on suuri helpotus niille Nato-maille, joilla on yhteistä rajaa Venäjän kanssa tai joihin muuten kohdistuu paljon laitonta maahantuloa. Myös kumivenepakolaisten kanssa ongelmissa oleva Britannia iloitsee uudesta linjauksesta.

Suomen Akatemia teki sen taas! 750 000 euron jättipotin kuittasi tällä kertaa kynsisalonkitutkimus: feminismin ja rodullistamisen manikyyritutkimusta
Suomen Akatemian myöntämä yli 750 000 euron rahoitus Helsingin yliopiston tutkimukselle "Intiimi manikyyri: femininisoitu työ, (itse-)hoiva ja rodullistetut kohtaamiset kynsistudioissa" on hämmentänyt sosiaalisessa mediassa. Keskustelijat ovat ilmaisseet epäuskoaan julkista rahankäyttöä ja tiedepolitiikkaa kohtaan. Päivystävät kriitikoiden kriitikot kuten ekonomisti Heikki Pursiainen puolestaan piikittelivät muita keskustelijoita kuten Wille Rydmania jopa henkilökohtaisuuksiin asti. Pursiainen puhui kohututkimuksesta ylistävämpään sävyyn. Suomen Akatemian erikoiset rahoituspäätökset hämmentävät ihmisiä vuodesta toiseen. Ilmiö liittyy laajempaan keskusteluun tieteen politisoitumisesta ja tiederahoituksen kanavoitumisesta ideologisesti värittyneisiin hankkeisiin.

SU-Show #16: Suomessa on sananvapaus, mutta islamin arvostelija joutuu usein yhä vaientamisyritysten kohteeksi – onko suomalaisista tullut kulttuurisesti alistettu kansa?
Suomen Uutiset Show'n studiossa on tarjolla tällä kertaa suoraa puhetta sananvapauden todellisesta tilasta, kulttuurisesta alistamisesta sekä syistä ilmiön taustalla. Ajankohtaista aihetta pöyhivät Yhdysvaltojen historian ja kirkkohistorian dosentti, professori ja tutkija Markku Ruotsila sekä kansanedustaja Kaisa Garedew.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää