FTX-skandaali paisuu. Marraskuun alussa romahtaneesta kryptomarkkinapaikasta ja sen perustaja Sam Bankman-Friedistä paljastuu uutta tietoa. FTX:n perustaja ja entinen toimitusjohtaja oli tehnyt miljoonalahjoituksia useille vasemmistohenkisille medioille. Reason-lehden artikkeli epäilee, että Bankman-Fried oli voidellut mediaa, jotta häntä ja hänen bisneksiään käsiteltäisiin suotuisassa valossa. Jopa teknologiajätteihin skeptisesti suhtautuneet mediat olivat poikkeuksellisesti ihastuneita Bankman-Friediin. Skandaalista huolimatta, väärinkäytöksistä epäiltyä ja miljarditappioista vastaavaa Bankman-Friediä kohdellaan vasemmalle kallellaan olevissa medioissa yhä silkkihansikkain. Neutraalimmat mediat ovat puolestaan käsitelleet skandaalia inhorealistisemmin. On paljastunut, että yhtiön johto oli mm. ostanut itselleen satojen miljoonien dollareiden arvosta luksusasuntoja Bahaman rantatonteilta.

Suurempi yleisö on vasta havahtumassa FTX-skandaalin laajuuteen ja niihin rikkomuksiin, joista entistä kryptomiljardööri Sam Bankman-Friediä epäillään. Hänet tunnetaan yleisesti nimimerkillä ”SBF”.

Kryptovaluuttojen markkinapaikka FTX oli kuin klassinen Ponzi-huijaus. Asiakasvarojen kavaltamisen lisäksi perustajan oma kymmenien miljardien arvoinen omaisuus hävisi kuin tuhka tuuleen vain muutamassa päivässä.

Reuters uutisoi tuoreeltaan, että SBF, hänen vanhempansa ja FTX:n johtohenkilöt olivat ostaneet kahden viime vuoden aikana lähes 121 mijoonan dollarin arvosta ylellisiä asuntoja Bahamalta. Lisäksi skandaaliyhtiön asianajajat ilmoittivat tiistaina, että yksi sen osastoista oli käyttänyt 300 miljoonaa dollaria yhtiön varoja asuntojen ja lomakohteiden ostamiseen henkilöstön omaan käyttöön. Suurin osa asunnoista sijaitsi rantakohteissa. Asianajajan mukaan yhtiötä johdettiin kuin ”henkilökohtaista valtakuntaa”.

John Ray III, joka toimi 20 vuoden takaisen, taloushistorian merkittävimpiin lukeutuvan Enron-skandaalin käsittelijänä, on nyt selvittelemässä uutta vyyhtiä FTX:n toimitusjohtajana. Jopa hänen mielestään tapaus hakee vertaistaan. Viime viikolla Ray kommentoi, ettei ollut vielä 40-vuotisen uransa aikana nähnyt näin ”täydellistä yritysjohdon epäonnistumista”:

”Huomioiden puutteet järjestelmien eheydessä ja ulkomailta käsin tapahtuneen sääntelyn laiminlyömisen, vallan keskittymisen pienen ja kokemattoman, mahdollisiin laiminlyönteihin syyllistyneen porukan käsiin, tilanne on ennennäkemätön.”

Kokeneen maailmankuulun yritysasianajajan arvio on kuin märkä rätti yritysten yhteiskuntavastuuta luokitteleville tahoille. Ennen äkkiromahdustaan FTX oli saanut ESG-vastuullisuusluokittelija Truvalue Labsilta korkeammat pisteet johtamisesta ja hallinnoinnista kuin mm. Esso-huoltoasemistaan tunnettu amerikkalaisyhtiö Exxon Mobil. Vastuullisuusposeeraamisen nähdään jopa tarjonneen kulissit FTX:n epäilyttäville toimille.

Teknologiajätti Palantirin perustajatiimin Joe Lonsdale syyttää SBF:a hyvesignaloinnista. Lonsdalen mukaan SBF ratsasti ESG:llä ja woke-kulttuurilla välttyäkseen sääntelijöiden ja sijoittajien kriittiseltä syynäykseltä. SBF oli mm. mainostanut yhtiönsä kunnianhimoisia hiilineutraaliustavoitteita. ”Käytännössä, ESG on ennen kaikkea vallankäytön muoto, ja sitä valtaa käytetään poliittisesti hyvin poikkeaviin tarkoitusperiin.”, Lonsdale lisäsi.

SBF oli hurmannut vasemmalle kallellaan olevat mediajätit ja nauttinut poliittisen eliitin suitsutuksesta World Economic Forumia myöten. Hän kertoi intohimoistaan valjastaa varallisuutensa mm. demokraattipuolueen hyväksi. Vuoden 2022 vaaleissa SBF oli rahamääräisesti toisiksi suurin demokraattiehdokkaiden tukija George Sorosin jälkeen. Ennen miljardi-imperiumin romahtamista nuoresta kryptomiljardööristä maalattiin kuvaa poikkeuksellisena hyviksenä muuten niin kyseenalaisena pidetyllä kryptovaluuttojen toimialalla.

SBF:n poliittinen rooli ei kuitenkaan rajoittunut pelkästään demokraattiehdokkaiden tukemiseen. Toistaiseksi vähemmälle huomiolle on jäänyt se, miten hän rahoitti valtavirtaisia ja vasemmistolaisia mediaorganisaatioita.

Journalisti Teddy Schleiferin mukaan SBF antoi avokätisesti rahaa vasemmistolaiselle uutissivusto Voxille. SBF lupasi antaa myös 3,25 miljoonan dollarin lahjoituksen The Interceptille. FTX:n romahtamiseen mennessä Intercept oli ehtinyt saada rahoista jo puoli miljoonaa dollaria. Loput oli tarkoitus kanavoida tulevina vuosina. Yksi lahjoitusten saajista oli uusi journalistinen projekti Semafor, jonka takana on entinen Buzzfeedissä ja New York Timesissa vaikuttanut Ben Smith. FTX:n romahduksen aikoihin SBF oli lisäksi kanavoimassa viisi miljoonaa dollaria ProPublicalle.

SBF:n omat kommentit lahjoitustensa etiikasta kielivät julkisuusstuntista. Kun Voxin toimittaja kysyi häneltä, onko lahjoituksissa kyse pitkälti imagon luomisesta, hän vastasi myöntävästi. Vähäsanaisesti SBF myös vihjasi, ettei se ollut kuitenkaan kaikki kaikessa.

Lahjoitusten näkeminen osaksi jotain suurempaa suunnitelmaa herättää kysymyksiä. Reason-lehden artikkeli arvioi, että median voitelulla saatettiin ostaa luottamusta ja suotuisaa kohtelua julkisuudessa. Tähän mennessä SBF on hyötynyt lukemattomasta määrästä henkilöhahmoa suitsuttelevia artikkeleita eri medioissa. Häntä ylistettiin kryptoalan ”valkoisena ritarina”.

Kaiken kukkuraksi suuret mediat kohtelevat tutkinnan alla olevaa skandaalijohtajaa vielä edelleenkin silkkihansikkain. Näyttää kuin aikaisempi median ihastuminen ”suureen hyväntekijään” estäisi kohtaamasta todellisuutta, että hänen vastuuttomuutensa ja vilpillisyytensä aiheutti myös sivullisille miljarditappioita.

Reason-lehti muistuttaa, että The New York Timesin artikkeli FTX-skandaalista käyttää pehmeää, passiivista kieltä peitelläkseen joka käänteessä SBF:n vastuuta historialliseen yritysskandaaliin ja taloudelliseen katastrofiin. Tämä lähestymistapa poikkeaa merkittävästi tunnetun median tyypillisestä tavasta epäillä teknologiasektoria ja väläytellä sen haitallisia vaikutuksia demokratialle.

The Washington Post puolestaan käsitteli skandaalia siirtelemällä maalitolppia ja muistuttelemalla SBF:n avokätisistä lahjoituksista ”pandemian ennaltaehkäisyyn”. Lehti kirjoitti: ”Ennen FTX:n romahtamista, perustaja kaatoi miljoonia pandemian ennaltaehkäisyyn. Suurin osa tällaisista lahjoituksista on nyt joutunut äkillisesti katkolle.”

Kumpikaan nimekkäistä amerikkalaismedioista, The New York Times tai Washington Post eivät saaneet SBF:n suoria lahjoituksia. On yllättävää, miten myös ne kohtelevat skandaalihahmoa kuin tällä olisi yhä sädekehä päänsä päällä. Molemmat mediat ovat jatkuvasti kritisoineet, miten Facebook ja Twitter rapauttavat journalismia, tarjoavat alustan misinformaatiolle ja rapauttavat demokratiaa. Reason-lehti peräänkuuluttaa länsimaisen journalismin lipunkantajilta nyt samaa inhorealistista otetta ilman poliittisia tekosyitä ja kiertelyä.

Tällä hetkellä valtamedian kriittisyydessä vallitsee suuri epäsuhta. Oikeat skandaalit saavat vähemmän huomiota verrattuna yksittäisiin Elon Muskin twiitteihin. Olisiko median ote skandaalijohtajaan erilainen, mikäli hän olisi antanut miljoonien vaalitukensa Joe Bidenin sijaan Donald Trumpille?

SUOMEN UUTISET

Tagit