MAGA-lippalakkia käyttänyt, maailmalle levinneen uutisen aiheeksi joutunut poika vaati CNN:lta jopa 275 miljoonan dollarin korvauksia. Oikeuteen asti ei kuitenkaan tarvinnut mennä.

Uutistoimisto CNN vahvisti tammikuussa, että se on saavuttanut sovinnon amerikkalaisen koulupojan Nicholas Sandmannin kanssa.

Sandmann päätyi vuosi sitten tahtomattaan maailmanlaajuiseen julkisuuteen, kun amerikkalaiset tiedotusvälineet levittivät videopätkää, jossa Sandmann seisoo hymy huulillaan Amerikan alkuperäisväestöön kuuluvan, intiaanirumpua soittavan vanhan miehen edessä. Kohtaaminen sattui Washingtonissa, jossa oli tuolloin meneillään mielenosoitus.

Sandmann käytti Donald Trumpin presidentinvaalikampanjasta tuttua punaista MAGA-lippalakkia, joten tiedotusvälineet päättelivät amerikkalaispojan kavereineen häiriköivän ja nöyryyttävän vanhaa intiaanimiestä.

Väärä tieto levisi hetkessä Eurooppaan

Tosiasiassa amerikkalaispojan tarkoituksena ei ollut toimia epäkunnioittavasti intiaania kohtaan, minkä hän on myöhemmin myös vahvistanut omilla lausunnoillaan.

– En pyrkinyt mihinkään vuorovaikutukseen tämän mielenosoittajan kanssa. En edes puhunut hänelle. En tehnyt käsieleitä tai muitakaan aggressiivisia liikkeitä. Ollakseni rehellinen, olin järkyttynyt ja hämmentynyt siitä, miksi hän oli lähestynyt minua, Sandmann itse kommentoi myöhemmin CNN:lle.

Väärää tietoa oli kuitenkin jo levinnyt julkisuuteen ja tapauksesta uutisoitiin laajasti myös Euroopassa.

Helsingin Sanomat lähti heti kierroksille

Helsingin Sanomat otti aiheesta kaiken irti jo ensimmäisessä, amerikkalaisiin lähteisiin perustuneessa jutussaan. Lehti kirjoitti: ”Video on järkyttänyt Yhdysvalloissa, koska se kertoo poliittisesta ilmapiiristä. Pojat tukeutuvat muuri-huudoillaan ja lippalakeillaan presidentti Donald Trumpin nostattamaan joukkohurmokseen ja vihaan, vaikka eivät ole edes äänestysiässä. Mikään vähemmistöryhmä ei ole ollut tarpeeksi haavoittuva välttyäkseen joutumasta Trumpin pilkan kohteeksi: muslimit, vammaiset, seksuaalisen ahdistelun uhrit.”

Helsingin Sanomat vetää omat johtopäätöksensä aineistosta, vaikka tapauksen taustoja on Suomesta käsin vaikea selvittää.

– Poikien käytöstä Phillipsiä kohtaan on vaikea kuvailla muuksi kuin puhtaaksi ilkeydeksi. Muuta motiivia ei ole kuin puolustuskyvyttömän miehen nöyryyttäminen joukolla, Helsingin Sanomat väittää.

CNN joutui kaivamaan kuvettaan

Sandmann vaati lakimiestensä välityksellä CNN:lta 275 miljoonan dollarin korvauksia virheellisen uutisoinnin aiheuttamasta henkisestä kärsimyksestä. Oikeudenkäynniltä siis vältyttiin, kun CNN ilmoitti, että tapaus on sovittu.

Amerikkalaisen uutistoimiston uskotaan sovinnon yhteydessä maksaneen Sandmannille suuren korvauksen, jonka loppusummasta ei kuitenkaan ole tietoa.

SUOMEN UUTISET