Ylen Ykkösaamussa väitettiin perjantaina, että Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho olisi itsenäisyyspäivänä käynyt Pohjoismaisen vastarintaliikkeen kulkueen kokoontumispaikalla Kaisaniemessä. Väite ei pitänyt paikkansa. Nyt tuo valeuutinen on kuitenkin alkanut elää omaa elämäänsä ja se leviää vastuulliseksi mediaksi itseään kutsuvien välineiden piirissä oikaisuista huolimatta.

Yle sisällytti sisäministeri Kai Mykkäsen (kok.) haastattelussa yhteen kysymykseen virheellisen väittämän.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho kävi itsenäisyyspäivänä Helsingin Töölöntorilla puoluepoliittisesti sitoutumattoman 612-kulkueen lähtöpaikalla eikä Kaisaniemessä Pohjoismaisen vastarintaliikkeen mielenosoituksen kokoontumispaikalla, kuten Yle väitti.

Halla-aho kommentoi valeuutista sunnuntaina Facebookissa.

– Jälkikäteen julkaistiin Ylen verkkosivuilla pieni oikaisu, jota harva lukee.

Valtamedian toiminta alkoi muistuttaa rikkinäistä puhelinta – koska edes toimittajat eivät näytä lukevan toisten välineiden oikaisuja, valeuutinen leviää nopeammin kuin sitä ehditään oikaista.

– Tänään kokoomuslehti Karjalainen kertoo, että olen ”marssinut natsilippukulkueessa”, Halla-aho ihmettelee.

Asialla oli Karjalaisen pääkirjoitussivun kolumnisti, kulttuuritoimittaja Suonna Kononen.

Uusnatsit pilkkasivat kulkueessaan Halla-ahoa kansanpetturiksi

Halla-ahoa huvittaa erityisesti se, että häntä ollaan väkisin assosioimassa mielenosoitukseen, jonka kannattajat eivät edes pidä häntä minkäänlaisena mestarina.

– Siis siinä kulkueessa, jossa mm. huudettiin: ”Halla-aho – kansanpetturi.”, Halla-aho kuittaa.

– Vastuullinen media luomassa vaihtoehtoista todellisuutta. Ilman seurauksia, Halla-aho summaa.

Se seuraus valeuutisen toistelusta oli, että Karjalainen korjasi Konosen kolumnia sunnuntaina 9.12. klo 15.43. Kolumnista on poistettu kohta, jossa väitettiin puolueen puheenjohtajan marssineen itsenäisyyspäivän natsilippukulkueessa.

Lisäksi Karjalainen julkaisi oikaisun: Jussi Halla-aho ei ollut mukana itsenäisyyspäivän natsilippukulkueessa.

Suomen Uutiset jää seuraamaan, kuinka monessa välineessä virheellinen väittämä vielä toistetaan ja myöhemmin oikaistaan.

Suomen Uutiset