Chemnitzissä tapahtui vuosi sitten turvapaikanhakijan tekemä veriteko, joka jäi välittömästi valeuutisten varjoon, kun media nosti kohun maahanmuuttajiin kohdistuneista ”ihmisjahdeista”, natsitervehdyksistä ja väitetystä hyökkäyksestä juutalaisravintolaan. Vaikka Antifan levittämät huhut ”ihmisjahdeista” on kumottu jo moneen kertaan, Helsingin Sanomat jatkaa yhä niiden levittämistä.

Helsingin Sanomien toimittaja Elisa Rimaila aloittaa uutisensa aivan asiallisesti kertomalla, että oikeus on tuominnut syyrialaisen turvapaikanhakijan vankilaan yhdeksäksi ja puoleksi vuodeksi taposta saksalaismiehen kuolemaan johtaneeseen puukotukseen liittyen.

Tällä kertaa Hesari kertoo sekä puukottajan että surmatun etniset taustat hyvin tarkasti. Ilmeisesti toimittaja halusi jostain syystä korostaa henkensä menettäneen 35-vuotiaan saksalaismiehen puoliksi kuubalaisia juuria. Hesari kertoo myös sen, että varsinaisena pääepäiltynä pidetty irakilaismies on yhä pakosalla.

Toimittajan väitteet todettu vääriksi

Mutta sitten HS:n toimittaja sortuu levittämään jo moneen kertaan vääriksi todettuja huhuja veritekoa seuranneisiin mielenosoituksiin liittyen.

– Kokoontumiseen osallistui poliisin arvion mukaan noin 800 mielenosoittajaa. Poliisi ei ollut osannut varautua tilanteen kärjistymiseen, kun joukko lähti liikkeelle kohti kaupungin keskustaan. Silminnäkijöiden mukaan siitä alkoi ihmisjahti, jossa etsittiin maahanmuuttajien näköisiä ihmisiä tarkoituksena pahoinpidellä heidät, Elisa Rimaila kirjoittaa.

Tämä ei pidä paikkaansa. Mitään ihmisjahtia ei ollut. Alun perin Antifan levittämä huhu on kumottu moneen kertaan poliisin ja viranomaisten toimesta. Suomen Uutiset kertoi huhun paikkansa pitämättömyydestä heti tuoreeltaan vuosi sitten.

– Osa mielenosoittajista teki natsitervehdyksiä, ja Chemnitzissä hyökättiin myös juutalaisravintolaan, Hesarin toimittaja jatkaa.

Antifan jäsen tekeytyi ”natsiksi”

Nämäkään väitteet eivät pidä paikkaansa, kuten Berliinissä asuva vapaa toimittaja Pertti Rönkkö toteaa Facebookissa. Rönkkö viittaa siihen natsitervehdyksen tekijään, jonka kuvaa levitettiin mediassa hyvin laajasti Chemnitzin tapahtumista uutisoitaessa. Kyseessä olikin ”valenatsi”, eli Antifan jäsen, joka oli soluttautunut väkivallan vastaisen mielenosoituksen sekaan heilaamaan.

– Natsitervehdyksistä Hesari olisi voinut totuuden nimissä kertoa, että Hitler-tervehdyksen tekijä on äärivasemmistolaista Antifaa sympatisoiva vasemmistolainen, ja että hänen ihoonsa on tatuoitu Antifan logo. Tämä tuli ilmi oikeudenkäynnissä, jossa hänelle tuomittiin 7 kuukautta vankeutta ehdollisena, Rönkkö kirjoittaa.

– Juutalaisesta ravintolastakin lehti olisi voinut kertoa, että ei edes poliisilla ole minkäänlaista tietoa väitetystä hyökkäyksestä, ei oikeistolaisesta eikä vasemmistolaisesta, kyseistä ravintolaa vastaan.

SUOMEN UUTISET