

MATTI MATIKAINEN
Helsingin Sanomat loukkaantui Ylen puolesta – Immonen vastaa Hesarille: Yle noudattakoon omia ohjeitaan
Helsingin Sanomat julkaisi tänään erikoisen pääkirjoituksen Ylen riippumattomuuden puolesta otsikolla: Poliitikot tarvitsevat itsehillintää Yleisradion hallintoneuvostossa.
HS viittaa kirjoituksessaan Ylen hallintoneuvoston jäsenen, perussuomalaisten kansanedustaja Olli Immosen lausuntoon, jonka mukaan Ylen ei pitäisi lähteä politikoimaan veronmaksajien kustannuksella.
Immosen mielestä Ylen toimittaja Eero Mäntymaa ei toiminut Ylen puolueettomuusperiaatteen mukaisesti puolustellessaan turvapaikanhakijoiden motiiveja tulla Suomeen. Mäntymaan mielestä pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ”oli väärässä” myöntäessään Ylen Ykkösaamun haastattelussa, että suurin osa 2015–2016 tulleista turvapaikanhakijoista on saapunut Eurooppaan taloudellisista syistä.
Ylen tehtävä ei ole ohjailla kansan mielipiteitä
Immosen mielestä Mäntymaan kaltaiset ulostulot eivät sovi puolueettoman Ylen sivuille.
– Tämä veronmaksajien kustantama Ylen mielipidekirjoitus meni pahasti metsään. Pääasiassa kaikki ”turvapaikanhakijat”, jotka vaelsivat turvallisten maiden läpi, eivätkä jättäneet turvapaikkahakemusta niihin, ovat olleet liikkeellä taloudellisten syiden vuoksi. Esimerkkinä voidaan mainita Ruotsin kautta Suomeen tulleet ”turvapaikanhakijat”.
– Ylen tehtävänä ei ole toimia kansaa ohjailevana poliittisena mielipideautomaattina, vaan sen tehtävänä on kertoa asioista puolueettomasti ja neutraalisti, Immonen muistutti lausunnossaan.
Valeasuun puettu ”analyysi”
Nyt HS väittää, että Immonen on hallintoneuvoston jäsenenä puuttunut Ylen journalistiseen sisältöön, mikä ei ole hallintoneuvoston tehtävä.
– Helsingin Sanomat kirjoittaa ja vihjailee, että olisin Yleisradion hallintoneuvoston jäsenenä puuttunut asiattomalla tavalla Ylen sisältöratkaisuihin. Tämä väite ei pidä paikkaansa, Immonen kiistää.
– Helsingin Sanomat viittaa pääkirjoituksessa tuoreeseen ulostulooni, jossa arvostelin Yleä siitä, että se julkaisi nettisivuillaan ”analyysin” valeasuun puetun selkeän mielipidekirjoituksen koskien turvapaikanhakijoiden motiiveja hakea turvapaikkaa Euroopasta ja Suomesta.
PS-jäsenet toivovat puolueettomuutta
Immonen muistuttaa, että Yle tarkensi vastikään omia ohjelmatoiminnan ja sisältöjen eettisiä ohjeitaan eli nk. OTS-ohjeitaan. OTS-ohjeet on johdettu kansallisista Journalistin ohjeista, ja ne sitovat kaikkia, jotka tekevät työtä Ylessä tai Ylelle.
– Nyt ohjeissa todetaan heti alussa, että ”Ylen toiminta perustuu riippumattomuuteen, puolueettomuuteen ja luotettavuuteen”. Puolueettomuuden merkitystä hallintoneuvoston kokouksissa korostimme minä ja toinen perussuomalaisten hallintoneuvoston jäsen Jari Ronkainen. Ohjeistusten hyväksymisestä vastasi Ylen hallitus.
Ylen noudatettava ohjeitaan
Ylen hallintoneuvoston muun muassa huolehtii ja valvoo, että julkisen palvelun ohjelmatoiminnan mukaiset tehtävät tulevat suoritetuiksi. Hallintoneuvosto voi antaa myös Ylen hallitukselle ohjeita asioissa, jotka ovat laajakantoisia ja periaatteellisesti tärkeitä.
– Mielestäni on periaatteellisesti tärkeää, että Yle noudattaa OTS-ohjeitaan ja pitää jatkossa huolen siitä, että puolueettomuus aidosti toteutuu Yleisradion ohjelmatuotannossa ja muussa toiminnassa, Immonen painottaa.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- riippumattomuus luotettavuus puolueettomuus Ylen hallintoneuvosto Helsingin Sanomat Jari Ronkainen Yle Olli Immonen
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja: Ylen ohjelmat maksukortin taakse – ”Ne maksavat, jotka haluavat katsoa ja muut vapautetaan kaikista maksuista”

Ylen toimittaja älähti turvapaikkaturistien puolesta – Immonen: ”Veronmaksajien kustantama mielipidekirjoitus meni pahasti metsään”

Journalistiliitto ja Helsingin Sanomat lobbaavat sharia-lakia länsimaihin – perussuomalaisilta täystyrmäys: ”Aivan sairasta ja absurdia vouhotusta”
Viikon suosituimmat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.