Helsingin Sanomat julkaisi tänään erikoisen pääkirjoituksen Ylen riippumattomuuden puolesta otsikolla: Poliitikot tarvitsevat itsehillintää Yleisradion hallintoneuvostossa.

HS viittaa kirjoituksessaan Ylen hallintoneuvoston jäsenen, perussuomalaisten kansanedustaja Olli Immosen lausuntoon, jonka mukaan Ylen ei pitäisi lähteä politikoimaan veronmaksajien kustannuksella.

Immosen mielestä Ylen toimittaja Eero Mäntymaa ei toiminut Ylen puolueettomuusperiaatteen mukaisesti puolustellessaan turvapaikanhakijoiden motiiveja tulla Suomeen. Mäntymaan mielestä pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ”oli väärässä” myöntäessään Ylen Ykkösaamun haastattelussa, että suurin osa 2015–2016 tulleista turvapaikanhakijoista on saapunut Eurooppaan taloudellisista syistä.

Ylen tehtävä ei ole ohjailla kansan mielipiteitä

Immosen mielestä Mäntymaan kaltaiset ulostulot eivät sovi puolueettoman Ylen sivuille.

– Tämä veronmaksajien kustantama Ylen mielipidekirjoitus meni pahasti metsään.‬ Pääasiassa kaikki ”turvapaikanhakijat”, jotka vaelsivat turvallisten maiden läpi, eivätkä jättäneet turvapaikka­hakemusta niihin, ovat olleet liikkeellä taloudellisten syiden vuoksi. Esimerkkinä voidaan mainita Ruotsin kautta Suomeen tulleet ”turvapaikanhakijat”.

– Ylen tehtävänä ei ole toimia kansaa ohjailevana poliittisena mielipideautomaattina, vaan sen tehtävänä on kertoa asioista puolueettomasti ja neutraalisti, Immonen muistutti lausunnossaan.

Valeasuun puettu ”analyysi”

Nyt HS väittää, että Immonen on hallintoneuvoston jäsenenä puuttunut Ylen journalistiseen sisältöön, mikä ei ole hallintoneuvoston tehtävä.

Helsingin Sanomat kirjoittaa ja vihjailee, että olisin Yleisradion hallintoneuvoston jäsenenä puuttunut asiattomalla tavalla Ylen sisältöratkaisuihin. Tämä väite ei pidä paikkaansa, Immonen kiistää.

– Helsingin Sanomat viittaa pääkirjoituksessa tuoreeseen ulostulooni, jossa arvostelin Yleä siitä, että se julkaisi nettisivuillaan ”analyysin” valeasuun puetun selkeän mielipidekirjoituksen koskien turvapaikanhakijoiden motiiveja hakea turvapaikkaa Euroopasta ja Suomesta.

PS-jäsenet toivovat puolueettomuutta

Immonen muistuttaa, että Yle tarkensi vastikään omia ohjelmatoiminnan ja sisältöjen eettisiä ohjeitaan eli nk. OTS-ohjeitaan. OTS-ohjeet on johdettu kansallisista Journalistin ohjeista, ja ne sitovat kaikkia, jotka tekevät työtä Ylessä tai Ylelle.

– Nyt ohjeissa todetaan heti alussa, että ”Ylen toiminta perustuu riippumattomuuteen, puolueettomuuteen ja luotettavuuteen”. Puolueettomuuden merkitystä hallintoneuvoston kokouksissa korostimme minä ja toinen perussuomalaisten hallintoneuvoston jäsen Jari Ronkainen. Ohjeistusten hyväksymisestä vastasi Ylen hallitus.

Ylen noudatettava ohjeitaan

Ylen hallintoneuvoston muun muassa huolehtii ja valvoo, että julkisen palvelun ohjelmatoiminnan mukaiset tehtävät tulevat suoritetuiksi. Hallintoneuvosto voi antaa myös Ylen hallitukselle ohjeita asioissa, jotka ovat laajakantoisia ja periaatteellisesti tärkeitä.

– Mielestäni on periaatteellisesti tärkeää, että Yle noudattaa OTS-ohjeitaan ja pitää jatkossa huolen siitä, että puolueettomuus aidosti toteutuu Yleisradion ohjelmatuotannossa ja muussa toiminnassa, Immonen painottaa.

SUOMEN UUTISET