Vastuullisen median edustajaksi julistautunut Yle otti jälleen puolueellisesti kantaa Suomeen tulleiden turvapaikanhakijoiden motiiveista.

Ylen Ykkösaamussa vieraana ollut pääministeri Juha Sipilä (kesk.) myönsi, että suurin osa 2015–2016 tulleista turvapaikanhakijoista on saapunut Eurooppaan taloudellisista syistä. Aikaisemmin hän on kiistänyt turvapaikkaturismin.

Vasemmiston ja Ylen toimittaja Eero Mäntymaan mukaan Sipilä on väärässä.

– Väitteen voi kyseenalaistaa pelkästään sillä tosiasialla, että EU-maiden vuosina 2016 ja 2017 tekemistä noin kahdesta miljoonasta turvapaikkapäätöksestä yli miljoona on ollut myönteisiä. Kun mukaan otetaan päätökset, jotka muuttuivat myönteisiksi tuomioistuimelle tehdyn valituksen jälkeen, luku nousee yli 1,2 miljoonaan, Mäntymaa kirjoittaa.

Toimittaja valkopesee valehtelun motiiveja

Mäntymaa kysyy analyysissaan: ”Onko kielteinen päätös aukoton todiste siitä, että henkilö on pyrkinyt Eurooppaan puhtaasti taloudellisista syistä?” ja vastaa itse: ”Ei ole.”

– Kielteisen päätöksen saanut voi tietenkin olla henkilö, joka on tietoisesti yrittänyt syöttää viranomaisille keksittyä tarinaa vainosta ja väkivallasta. Taloudelliset syyt ovat kuitenkin vain yksi mahdollinen motiivi valehteluun. Muita motiiveja ovat esimerkiksi toiveet turvallisemmasta, vakaammasta ja vapaammasta elinympäristöstä, tai tehdyistä rikoksista koituvien seurauksien pakoilu. Irakilaisen tai afganistanilaisen usko valoisaan tulevaisuuteen voi olla olematon, vaikka hänellä olisikin rahaa.

– Kielteisen päätöksen saanut voi myös olla henkilö, jota on esimerkiksi pahoinpidelty, uhattu tappaa, yritetty tappaa, tai kidutettu. Suomi käännyttää myös henkilöitä, joilla on Maahanmuuttoviraston mukaan tällaisia kokemuksia, Mäntymaa suoltaa.

Mäntymaa arvelee Sipilän ”väitteitä” vaalipuheeksi, jonka motiivina on huoli ruotsidemokraattien mahdollisesta vaalivoitosta.

Ylen tehtävä ei ole ohjailla kansan mielipiteitä

Ylen hallintoneuvostossa istuvan perussuomalaisten kansanedustaja Olli Immosen mukaan Mäntymaan kaltaiset ulostulot eivät sovi puolueettoman Ylen sivuille.

– Tämä veronmaksajien kustantama Ylen mielipidekirjoitus meni pahasti metsään.‬ Pääasiassa kaikki ”turvapaikanhakijat”, jotka vaelsivat turvallisten maiden läpi, eivätkä jättäneet turvapaikka­hakemusta niihin, ovat olleet liikkeellä taloudellisten syiden vuoksi. Esimerkkinä voidaan mainita Ruotsin kautta Suomeen tulleet ”turvapaikanhakijat”.

– Ylen tehtävänä ei ole toimia kansaa ohjailevana poliittisena mielipideautomaattina, vaan sen tehtävänä on kertoa asioista puolueettomasti ja neutraalisti, Immonen muistuttaa.

Sipilä toimii puheidensa vastaisesti

Immosen kritiikiltä ei säästy myöskään pääministeri Sipilä, jonka hallitus haluaa kasvattaa Suomeen saapuvien maahanmuuttajien saamia sosiaalietuuksia. Sipilä väläytti Ykkösaamussa myös Suomen pakolaiskiintiön kaksinkertaistamista.

– Sipilän ja hallituksen logiikka on jälleen täysin kateissa. Hallitus siis Sipilän sanojen mukaan tiedostaa sen, että turvapaikanhakijat tulevat Suomeen pääasiassa hyvän sosiaaliturvan ja paremman elintason perässä. Tästä huolimatta hallitus ei ole valmis ryhtymään toimenpiteisiin kyseisen elintasosurffaamisen kitkemiseksi.

– Päinvastoin hallitus pyrkii houkuttelemaan jatkossa Suomeen entistä enemmän maahanmuuttajia heille maksettavilla uusilla sosiaalietuuksilla. Jatkossa sosiaalietuuksien piiriin pääsee nimittäin myös ulkomaalainen halpatyövoima, jos hallituksen suunnitelmat toteutuvat, Immonen varoittaa.

Pääministeri tarjosi taloaan

Immonen oli ensimmäinen poliitikko, joka arvosteli julkisesti pääministerin kolmen vuoden takaista lupausta antaa silloinen talonsa turvapaikanhakijoiden käyttöön. Immosen mielestä Sipilän lausunto oli vaarallinen viesti Eurooppaan pyrkiville.

– Tervetuloa vain kaikki kynnelle kykenevät Suomeen. Hyvällä tuurilla jopa miljonäärit avaavat teille täällä kotiovensa. Tällainen turvapaikanhakijoiden ja elintasosiirtolaisten houkuttelu maahamme pelaa suoraan ihmissalakuljetuksia järjestävien häikäilemättömien rikollisjärjestöjen pussiin, ja taas kohta syntyy uusia ihmisuhreja Välimerellä. Todella vastuutonta toimintaa Suomen pääministeriltä, Immonen kommentoi tuolloin.

SUOMEN UUTISET