Yleisradion toimittaja Eero Mäntymaan olisi varmaankin kannattanut pysyä maanantaina poissa Twitteristä. Vimmaista natsijahtia verkossa harrastava Mäntymaa innostui Varsovassa järjestetystä 60 000 osallistujan kansallismielisestä kulkueesta siinä määrin, että alkoi nähdä pöpöjä oikein urakalla. Vauhtisokeus johti erittäin karkeisiin virheisiin.

Tapahtumaketju lähti liikkeelle presidenttiehdokas Laura Huhtasaaren julkaisemasta Varsova-kulkuetta tukevasta twiitistä. Huhtasaari kirjoitti: ”Hyvä Puola”. Tästä kehkeytyi keskustelu, jota Huhtasaari jatkoi:

”Historiaa tuntevat, tietävät mitä puolalaiset ovat joutuneet kärsimään. He ovat vihdoin vapaita kommunismista, natsismista ja aikovat olla vielä 100 vuoden päästäkin kansallinen ja kristillinen puola. He eivät enää suostu orjuuteen.”

Ylen Mäntymaalle tämä ei kelvannut. Hän linkitti twiittiketjuun kuvan natsitervehdyksen tekevästä uhkaavasta miehestä ja kirjoitti saatteeksi: ”Kuvassa tavallisia perheellisiä. Ja ei siinä, voihan uusnatsismin kannattajillakin perheitä olla.”

Verkkokeskustelija huomautti Mäntymaalle, että hänen kuvansa ei liity Varsovan kulkueeseen lainkaan. Kuva esittää unkarilaisia marssimassa Puolassa vuonna 2015.

Pieleen, ja kohta uudestaan pieleen

Mäntymaa ei väärän kuvan levittämisestä sen kummemmin hätkähtänyt, vaan jatkoi saman tien vielä raflaavammalla twiitillä:

Joo, huomasin että se on vanha kuva. Pahoittelut! Tässä sloganeita tämän päivän marssilta: “Clean Blood”. “Europe Will Be White”. ”Pray for Islamic Holocaust”. ”Tavallisten perheellisten” puheita?

Mäntymaa siis väitti twiitissään, että Varsovan kulkueessa olisi rukoiltu holokaustia muslimeille.

Jos Mäntymaa olisi viitsinyt tarkistaa väitteensä, hän olisi melko helposti voinut todeta, että väite ei pidä paikkansa. On totta, että väite on levinnyt laajalti niin sanotussa valtamediassa, mutta silminnäkijähavaintoa tai valokuvia ei ole. Holokaustiväitettä levittävät Washington Post ja Independent viittaavat CNN:n uutiseen, jonka alkuperäisessä versiossa todella kerrottiin islamic holocaust –kyltistä.

CNN on jälkikäteen korjannut uutistaan ja poistanut holokaustikylttiä koskevan väitteensä. CNN:n uutisen loppuun on lisätty korjaus, jossa hieman vaikeaselkoisesti todetaan, että ”..tekstiä on muutettu vastaamaan sisältöä, joka oli näkyvissä Varsovan kylteissä.”

Puolalainen toimittaja Tomasz Lysiak on löytänyt holokaustikyltin. Se on vuodelta 2015 – aivan kuten Mäntymaan linkittämä toinenkin feikkikuva.

Anteeksi nyt

Eero Mäntymaan maanantaihin mahtui kaksi peräkkäistä fake news -tilannetta. Se on aika paljon toimittajalle, jonka talo pitää luotettavutta ylimpänä arvonaan.

Mäntymaa jakeli valheitaan tilanteessa, jossa hän yritti tarkoituksella diskreditoida presidenttiehdokasta.

Olin jotenkin ymmärtänyt journalismin olevan sitä, että toimittajat yrittävät pitää huolta siitä, että poliitikot eivät valehtele. Onko tämä kuvio nyt sitten kääntynyt päälaelleen?

Muutos 14.11.2017 klo 10.48 – Mäntymaan ensimmäisenä julkaisema kuva esittää unkarilaisia marssimassa Puolassa vuonna 2015.

MATIAS TURKKILA