Perussuomalaisten presidenttiehdokas Laura Huhtasaari onnitteli viime viikonloppuna Twitterissä Puolaa ja sen itsenäisyyden puolesta marssinutta 60 000 ihmistä. Valtamedia nosti Huhtasaaren hehkutuksesta kohun, koska sen mielestä Varsovassa järjestetty kulkue oli äärioikeistolainen. Puolassa asuva suomalainen kertoo, mitä marssilla todellisuudessa tapahtui.

Valtamedia niin Suomessa kuin muuallakin Euroopassa suhtautuu Puolan nykyiseen hallitukseen äärimmäisen kielteisesti. Erityisen vihamielisesti media suhtautui Puolan itsenäisyyspäivänä 11. marraskuuta järjestettyyn kansallismieliseen kulkueeseen.

Yleisradion toimittaja Eero Mäntymaa ylitti kaikki nolouden rajat puhumalla potaskaa kaksi kertaa peräkkäin yrittäessään leimata Laura Huhtasaaren natsien ystäväksi. Ensin Mäntymaa linkkasi kuvan, jonka piti esittää Varsovan marssilla valkoisten ylivaltaa julistavia natseja. Todellisuudessa kuvassa oli unkarilaisia marssimassa Puolassa vuonna 2015. Toisessa twiitissä Mäntymaa väitti, että Varsovan kulkueessa olisi rukoiltu holokaustia muslimeille. Sekin tieto osoittautui virheelliseksi.

Kulkueen järjestäjät julistautuneet kristillisiksi

Suomessa syntynyt, sekä suomea että puolaa puhuva ja nyt Puolassa asuva henkilö kertoo Suomen Uutisille, millainen kulkue todellisuudessa oli. Hän ei halua nimeään julkisuuteen, joten kutsukaamme häntä Pawełiksi.

– Olin mukana ensimmäistä kertaa viime vuonna. Järjestäjät nimeävät itsenäisyysmarssille aina uuden teeman. Viime vuonna se oli ”Puola, Euroopan bastioni” vedoten pakolaiskriisiin, tänä vuonna taas ”tahdomme Jumalaa”, Paweł kertoo.

Järjestäjät ovat julistaneet itsensä alusta asti kristinuskoisiksi. Viimevuotinen teema keräsi kuitenkin vielä enemmän marssijoita, peräti 100 000.

– Kummallakaan kerralla en havainnut aggressiivista käytöstä. Tunsin oloni turvalliseksi.

Marssiessa pääkaupungin katuja pitkin väkijoukko huutelee puolaksi rimmaavia lausahduksia, kuten ”Ylistys ja kunnia, sankareille”, ”Roman Dmowski, Puolan vapahtaja” sekä puolalaiset perinnearvot kiteyttävää ”Jumala, kunnia ja isänmaa”.

– Tunnelma on siis melko kansallisromanttinen, Paweł sanoo.

Ennen tämän vuoden marssin alkua Solidaarisuus-liikkeen perustajan Anna Walentynowiczin lapsenlapsi Piotr Walentynowicz piti puheen. Aiheena olivat vuoden 1989 tapahtumat ja se, kuinka kommunistit jäivät 1989 vallankumouksen jälkeen korkeisiin asemiin yhteiskunnassa.

Valtaosa kulkueesta oli 20-40-vuotiaita

Pawełin mukaan valtaosa osallistujista oli ikäluokaltaan 20-40-vuotiaita.

– Mukana oli kuitenkin myös paljon lapsiperheitä ja keski-ikäisiä. Noin yleissilmäyksellä samanlaisia ihmisiä, joihin törmää kadullakin.

Yhtä selvää provokaatiovälikohtausta lukuunottamatta marssi sujui rauhallisesti ilman väkivaltaisuuksia, Paveł kertoo. Ääriliikkeistä mukana oli äärioikeistolainen ONR ja Helsingin Sanomien otsikoissa mainitut, rasistisia kylttejä kantavat huppupäät.

– Kyseinen 50 hengen joukkue joutui kuitenkin itse järjestäjien paheksunnan kohteeksi ja poliisi on aloittanut tutkintansa heitä kohtaan. Provokaatio ei ole poissuljettu. Molempina vuosina mukana oli joitakin italialaisia, slovakialaisia, ruotsalaisia ja unkarilaisia.

Pawełin mukaan Varsovan itsenäisyyskulkuetta kommentoineet valtamediat harvoin suhtautuvat Puolaan asiallisesti ja puolueettomasti.

– Tämäkään aihe ei ollut poikkeus. Enemmän tai vähemmän puolueellisissa artikkeleissa tuotiin esiin harvalukuisia rasistisia lausahduksia ikään kuin ne olisivat marssin mottoja.

Pawełia ärsyttää nykymediassa se, että mielipiteet tuodaan valmiiksi esiin.

– Ei esitetä faktoja vaan mitä mieltä asiasta kuulu olla. Useasti kanta ilmaistaan erittäin voimakkaasti tai muuten vaan ala-arvoisen röyhkeästi.

Itsenäisyyspäivän kulkueen organisoi kansalaisjärjestö Marsz Niepodległości, joka koostuu kahdesta yhdistyksestä: Młodzież Wszechpolska eli konservatiivisen nuorison järjestö sekä ONR.

– Jälkimmäistä voisi kutsua äärioikeistoksi, Paweł myöntää.

– Valtaosa osallistujista oli kuitenkin aivan tavallista kansaa, joka ei kuulu kumpaakaan järjestöön.

Valtamedioissa otsikoihin nostetut rasistit ja ksenofobit eivät Pavełin mukaan edes olleet ONR:n joukkoja. Järjestäjä lupasi olla päästämättä mukaan rasistisia mielenosoittajia ensi vuoden marssiin.

– On siis kohtuutonta yleistää 60 000 ihmistä äärioikeistoksi tai varsinkaan fasisteiksi. Eihän pakolaisiakaan saa yleistää terroristeiksi vaikka iskuja on ollut jo useita, Paweł hämmästelee.

Puolan oikeuslaitoksessa rehottaa korruptio

Puolan tuomioistuimien riippumattomuus on ollut se kivi, joka on eniten Euroopan Unionin ja eurooppalaisen valtamedian kengässä hiertänyt. Suomessa ja muualla Euroopassa Puolan nykyinen hallitus on yksioikoisesti leimattu oikeusvaltion viholliseksi.

Solidaarisuus-liikkeen perustaja Anna Welntynowiczin lapsenlapsi Piotr Walentynowicz totesi puheessaan, että vuoden 1989 tapahtumien jälkeen kommunistit jäivät korkeisiin asemiin varsinkin oikeuslaitoksissa. Puolan ulkopuolella ymmärretään huonosti, että tämä jänne on korjattava tavalla tai toisella.

– Sen verran mitä olen tutustunut aiheeseen asiat ovat melko tulkinnanvaraisia. Edellinen hallitus oli nimennyt yhdellä asetuksella perustuslakituomioistuimeen viisi uutta tuomaria. Näistä kaksi oli nimetty laittomasti ja samalla uusi hallitus totesi koko asetuksen laittomaksi, Paweł selittää.

– Kansa on joka tapauksessa pitkään odottanut korruptoituneiden oikeusjärjestelmien uudistusta. Nykyhallituksen kannatus on ennätyslukemissa.

SUOMEN UUTISET