Puheenjohtaja Jussi Halla-aho kommentoi Helsingin Sanomien julkaisemaa kuvaparia, jossa Yhdysvaltain presidentti Donald Trump rinnastettiin sikaan. HS:n Nyt-liiteen lauantaisesta julkaisusta aiheutunutta kohua kutsutaan sikagateksi. Halla-aho oudoksuu toimittajien puutteellista käsitystä tasapuolisuudesta.

Halla-aho kirjoittaa FB-sivullaan:

– Fox Newsille ja Valkoiselle talolle on kuulemma toimitettu käännettynä kuvapari, jossa maamme päälehti Helsingin Sanomat kutsuu Yhdysvaltain presidenttiä siaksi. Koska elämme mielisairasta aikaa, HS todennäköisesti haukkuu tiedon välittäjät epäisänmaallisiksi Suomen maineen pilaajiksi.

– Suurin osa normaaleista ihmisistä esittää joko ääneen tai hiljaa mielessään aiheellisen kysymyksen, miten HS olisi reagoinut, jos joku muu julkaisu olisi verrannut presidentti Obamaa simpanssiin. Olisiko se ollut ”huumoria”, jonka tarkoitus on herättää ihmisiä ”ajattelemaan”?

– Toimittajat ja heidän komppaajansa eivät kuitenkaan ole tällaisia normaaleja ihmisiä. Heidän aivonsa toimivat kuin 5-vuotiaalla lapsella. Reiluuden, tasapuolisuuden ja yleisesti pätevien periaatteiden käsitettä ei yksinkertaisesti ole. ”Periaatteet” rakentuvat ad hoc -pohjalla, täysin tapauskohtaisesti. He pystyvät vilpittömästi pöyristymään, jos ihmistä, josta he pitävät, verrataan eläimeen, ja samaan aikaan aivan yhtä vilpittömästi olemaan sitä mieltä, että tietenkin heidän inhoamaansa ihmistä saa verrata eläimeen. He eivät näe tässä mitään outoa. Heidän aivoistaan puuttuu se palikka, joka mahdollistaa outouden näkemisen.

– Tällaisiin ihmisiin törmää silloin tällöin siviilielämässäkin. Meidän aikamme erikoisuus on, että he ovat vallanneet median lähes kokonaan ja politiikankin suurelta osin.

Kulmakarvat koholla

Sikagate on nostattanut kulmakarvoja muuallakin. Kokoomuskansanedustajat Arto Satonen ja Timo Heinonen kuten ex-sisäministeri Päivi Räsänen ovat julkisesti oudoksuneet sikavertausta. Ilta-Sanomien pitkäaikainen ex-päätoimittaja Antti-Pekka Pietilä huomauttaa FB-sivuillaan, että HS:llä olisi nyt perustelujen paikka julkaisulle. Pietilä kiinnittää huomiota myös Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen ratkaisuihin.

– Asian esitystavalla on merkitystä. Vaikka itse asian kertominen katsottaisiin hyväksyttäväksi, tarkoituksellisen loukkaava muotoilu ei nauti (Euroopan ihmisoikeussopimuksen) sananvapausartiklan suojaa. Toisen ihmisen nimitteleminen halventavaan sävyyn ei siis ole hyväksyttävää, Pietilä kirjoittaa.

Lehti korostaa moraalisia arvoja

Lauantain HS:n sikakuva on oudoksuttanut monia myös siksi, koska kyseisen päivän numero yritti poikkeuksellisen vahvasti korostaa ihmisten kunnioittamista ja tasa-arvoa. Kokonaisuus olikin sitten melkoinen pannukakku.

Ylen ja HS:n pomot eivät nähneet asiassa ongelmaa

Suomen Uutisen haastattelema Nyt-liitteen esimies Tuomas Peltomäki ei pitänyt sikavertailua ongelmallisena. ”Tarkoitus oli lähinnä hauskuuttaa”, Peltomäki kommentoi.

HS:n päätoimittaja Kaius Niemi ohjaili kiukustuneita ihmisiä ajattelemaan, ettei kuvaparipalsta edustaisi toimituksen linjaa. On erikoinen ajatus, etteikö lehden julkaisema materiaali edustaisi lehden linjaa. Hyvässä muistissa on, kuinka pilapiirtäjä Kari Suomalainen sai potkut turvapaikanhakijoihin liittyvien pilakuviensa vuoksi.

Varmemmaksi vakuudeksi sunnuntain HS leimaa Donald Trumpin ”varttifasistiksi”.

Imagen päätoimittajan paikalta Yle-pomoksi siirtynyt Heikki Valkama kuittasi asian vitsiksi. ”..kyseessä on PILAILUPALSTA”, Valkama ohjeisti.

SUOMEN UUTISET