Suomen elokuva-ala hyppää trendihakuisesti mukaan woke-muotivillitykseen, jossa sukupuolia ja sukupuolten eroja ei enää haluta tunnustaa. Ensi vuonna kotimaiset elokuvantekijät jakavat toisilleen sukupuolettomia Jussi-palkintoja, jotka korvaavat parhaan nais- ja miespääosan sekä parhaan nais- ja miessivuosan palkinnot.

Suomalaisen elokuvatuotannon pitkän palkintokäytännön muuttumisesta trendikkäästi sukupuolineutraaliksi uutisoivat esimerkiksi Yle ja Iltalehti.

Jussi on vuonna 1944 perustettu suomalainen elokuvapalkinto. Jussi-patsaita myönnetään vuosittain parhaista saavutuksista kotimaisissa elokuvissa.

Vielä tänä vuonna perinteikkäät Jussi-patsaat jaetaan voimassa olevan käytännön mukaan, mutta jo ensi vuonna kotimaiset elokuvantekijät jakavat toisilleen sukupuolettomia Jussi-palkintoja, jotka korvaavat parhaan nais- ja miespääosan sekä parhaan nais- ja miessivuosan palkinnot.

Jussi-patsaan ovat vuosien varrella saaneet esimerkiksi Ansa Ikonen, Vesa-Matti Loiri, Martti Suosalo, Jussi Jurkka, Leena Uotila, Merja Larivaara, Esko Salminen ja monet muut tunnetut kotimaiset elokuvatähdet.

Ylellä paheksutaan sukupuolittumista

Ylen jutussa perinteikkäitä Jussi-patsaita kuvataan paheksuvaan tyyliin ”sukupuolittuneiksi”.

Iltalehdelle puolestaan Jusseja jakavan Filmiauran hallituksen puheenjohtaja Riina Liukkonen kertoo tulleensa siihen tulokseen, että ”binäärinen ajattelu” ei olisi enää tätä päivää, viitaten nainen-mies-jakoon.

Liukkosen mukaan päätös olisi otettu hyvin vastaan alan sisällä, ja että ”muunsukupuoliset” elokuva-alan tekijät olisivat suhtautuneet modernisointiin iloiten. Mitä muunsukupuolisella tarkoitetaan, ei jutusta selviä.

Muista sukupuolista ei ole tietoa

Tavan kansalainen saattaa ihmetellä, mitä ongelmaa tai vikaa perinteikkäässä Jussi-patsaassa on ollut, ja miksi Jussi-nimi tai mieshahmoa esittävä patsas olisi ongelma. Kuten tiedetään, myös elokuva-alan tunnetuin palkinto, Oscar-patsas, kantaa miehen nimeä.

Vaikka maailmalla ei tiettävästi jaeta missään sukupuolineutraaleja elokuvapalkintoja, Liukkonen esittää, että Suomi voisi olla edelläkävijä.

– Binäärinen ajattelu ei ole tätä päivää, ja haluamme ottaa huomioon myös muut sukupuolet samanarvoisesti, Liukkonen hehkuttaa Ylen jutussa.

Mainittakoon, että toistaiseksi kukaan ei ole luotettavasti onnistunut esittämään, mitä voisivat olla ne ”muut” sukupuolet, jotka eivät ole miehiä tai naisia.

Oliko ratkaisu munaton?

Jussi-patsaan muokkaamista sukupuolineutraaliksi voi luonnehtia vaikka munattomaksi ratkaisuksi.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän kansanedustaja Ville Tavio kuvaa uudistushanketta historiallisen typeräksi pelleilyksi.

Woke-hullutus käy kalliiksi veronmaksajille

Sukupuolettomuus voidaan nähdä osana uusvasemmistolaista woke-ideologiaa, joka Amerikan yliopistokampuksilta on levinnyt myös Eurooppaan.

Vanhalla mantereella etenkin maailman epäoikeudenmukaisuuksista tuskaa potevat tiedostavat vasemmistohenkiset nuoret ovat innolla imaisseet itseensä woke-aatteen opinkappaleet.

Woke-hullutuksille voisi kuplan ulkopuolelta itse kukin viitata kintaalla, elleivät aatteen kannattajat suhtautuisi ideologiaan äärimmäisen vakavasti ja tunteella, kuten he suhtautuvat.

Woke-ideologia on nimittäin levinnyt myös valtion hallintoon ja käy erittäin kalliiksi veronmaksajille, mistä esimerkkinä Sanna Marinin (sd) hallituksen miljardeja euroja maksava hanke muuttaa henkilötunnukset sukupuolineutraaleiksi.

Myös sukupuolineutraalit liikennemerkit maksavat maltaita, eikä merkkien kuohimisesta ole mitään hyötyä.

Parhaat miehet ja naiset jäävät ilman

Perussuomalaisten kansanedustaja Ville Tavio harmittelee, että woke-ideologiaa ja sukupuolineutraalia ajattelua kannattava vähemmistö saa jälleen yhden uuden tilaisuuden sortaa enemmistöä.

– Parhaat mies- ja naisnäyttelijät eivät enää saa tunnustusta vihervasemmistolaisen ideologian vuoksi. Tuohon kuuluu toki samalla tavoite sukupuolien häivyttämisestä, vaikka se on vastoin biologiaa.

Woketus pyörii nyt isompana kokonaisuutena, jossa monen silmiin vähäpätöisistä asioista lopulta saadaan aikaan uusi kulttuurimarxismiin nojaava maailma, jossa poliittinen ajattelu sallitaan vain sen mukaisena.

Meneekö käsi pikkusormen mukana?

Tavio painottaa, että liiallista poliittista korrektiutta kannattaisi varoa, sillä se tekee ihmisistä todella tyhmiä.

– Olemme jo nähneet, miten pyrkimyksellä kollektiiviseen loukkaantumisen kulttuuriin pyritään kansalaisten itsesensuuriin ja muokkaamaan varsinkin nuorison ajatuksia vihervasemmistolaiseen suuntaan.

Suomalainen elokuva-alan palkinto saa sentään säilyttää vielä nimensä – ainakin toistaiseksi. Tavio tosin epäilee, että kehitys tuskin kuitenkaan on vielä pysähtymässä.

– Onkohan patsaan nimi Jussi enää muutaman vuoden päästä? Kun wokehörhöille antaa pikkusormen, ne vievät koko käden.

SUOMEN UUTISET