Ensimmäinen Scotland Yardin johtajaksi ylennyt nainen on joutunut eroamaan tehtävästään, koska hän ei ole Lontoon pormestarin mielestä enää riittävän ”woke”. Poliisijohtajan eron virallinen syy on se, että hänen alaisensa olivat kirjoittaneet naisvihaa ja rasismia sisältäviä someviestejä. Äkillinen luottamuspula voi liittyä myös pääministerin bileiden meneillään olevaan poliisitutkintaan.

Viime torstaina poliisijohtaja Cressida Dick ilmoitti yllättäen eroavansa menetettyään Lontoon pormestari Sadiq Khanin luottamuksen. Vielä samana aamuna hän oli kertonut radiohaastattelussa nauttivansa sekä alaistensa että pormestarin täyttä luottamusta.

Edellisellä viikolla poliisijohtaja Dick oli lähettänyt alaisilleen paimenkirjeen, jossa hän vaati nollatoleranssia syrjintää ja ”toksisuutta” kohtaan.

– Rasismia, homofobiaa, seksismiä tai minkään laista vihaa tai epäkunnioitusta ei tulla suvaitsemaan, poliisijohtaja kirjoitti. Jos tämä kuvaa sinun toimintaasi, minulla on sinulle viesti: Suur-Lontoon poliisi ei halua sinua. Eroa heti.

Mutta vain viikkoa myöhemmin kävi niin, että ensimmäinen Suur-Lontoon poliisin johtajaksi ylennyt nainen joutuikin itse eroamaan, koska pormestari ei enää luottanut häneen kykyynsä laittaa ”toksiset rasistit ja misogynistit” kuriin.

Huikea uraputki maan suurimman poliisilaitoksen johtoon

Suur-Lontoon poliisi (Metropolitan Police, ”Met”) on Britannian suurin poliisilaitos, jonka palkkalistoilla on 33 000 poliisia ja 10 000 muuta työntekijää. Pääkaupunkiseudun poliisitehtävien lisäksi se on vastuussa terrorisminvastaisten operaatioiden johtamisesta koko maassa sekä kuninkaallisten ja ministereiden henkilösuojauksesta. Suomalaiset tuntevat sen ehkä parhaiten lempinimellä Scotland Yard.

Cressida Dick tunnetaan siitä, että hän on poliisiorganisaatiossa kaikkein korkeimmalle noussut nainen. Hänet tunnetaan myös siitä, että tultuaan nimetyksi Suur-Lontoon poliisin johtajaksi Dick paljasti julkisesti elävänsä lesbosuhteessa. Hänen puolisonsa työskentelee komisariona Suur-Lontoon poliisissa.

Naisten ja vähemmistöjen puolestapuhuja

Oxfordilaiseen professoriperheeseen syntynyt Cressida Dick on palkittu lukuisilla korkeilla kunniamerkeillä. Hän on tehnyt pitkän ja menestyksekkään virkamiesuran poliisissa ja ulkoministeriössä.

Kritiikkiä Dick on saanut muuan muassa siitä, että hän on ajanut tiukkaa linjaa jengirikollisuutta ja katuväkivaltaa vastaan. Poliisin toimia on pidetty vähemmistöihin kohdistuvana etnisenä profilointina.

Poliisijohtajana hän ilmoitti tavoitteekseen, että puolet Suur-Lontoon poliiseista on oltava naisia. Tällä hetkellä naisia on reilu neljäsosa. Lisäksi hän ja pormestari Khan ilmoittivat yhteiseksi tavoitteekseen nostaa etnisten vähemmistöjen edustajien osuuden poliisivoimissa 40 prosenttiin.

Eikö ollutkaan tarpeeksi ”poliittisesti korrekti ja woke”?

Naisena ja varsinkin lesbonaisena Cressida Dick oli nykyisten suvaitsevaisuusihanteiden mukainen poliisijohtaja. Noustessaan virkaansa vuonna 2017 hän oli pormestari Sadiq Khanin ykkösvalinta. Viime syksynä hänen viisivuotiskauttaan pidennettiin kahdella vuodella sisäministeri Priti Patelin ja pormestari Khanin yhteisellä päätöksellä. Mutta nyt luottamus loppui.

Pitkän linjan brittipoliitikko Nigel Farage pitää erikoisena sitä, että Khan ei erottanut poliisijohtajaa siksi, että tämä ei ollut saanut jengien katuväkivaltaa ja teräaserikollisuutta kuriin, vaan siksi, että tämä ei saanut alaistensa puheita kuriin. Cressida Dick ei siis ollut pormestarin mielestä tarpeeksi ”poliittisesti korrekti ja woke”.

Onko kyse naisvihasta vai pääministerin bileistä?

Poliisijohtajan eroon johtaneessa kohussa on päällisin puolin kyse siitä, että eräät poliisit kirjoittelivat someryhmiinsä epäasiallisiksi katsottuja viestejä vuosina 2016-18. Vuonna 2017 virkaansa astunut Cressida Dick saa siis potkut, koska ei kyennyt panemaan kuriin ”naisvihaajia ja rasisteja”, jotka kirjoittelivat someen tuhmia viestejä osittain jo ennen hänen virkakautensa alkua.

Luottamuksen äkillinen loppuminen saattaa tavalla tai toisella liittyä myös siihen, että Britanniassa on meneillään sisäpoliittinen kriisi. Poliisi tutkii, onko pääministeri Boris Johnsonin virka-asunnolla järjestettyjen bileiden yhteydessä rikottu koronarajoituksia.

Britannian bilekohu saattaa johtaa siihen, että pääministeri ja kymmenet hänen avustajansa saavat sakkoja. Pääministeri saattaa jopa joutua eroamaan. Ja tätä tutkintaa hoitaa nimenomaan Suur-Lontoon poliisi.

Someviestejä tutkittiin yli kolme vuotta

Poliisijohtajan eroon johtanut tapahtumasarja sai alkunsa vuonna 2018 väitteestä, että eräs poliisimies olisi harrastanut seksiä asiakkaan kanssa poliisiasemalla. Tälle epäilylle ei löydetty todisteita, mutta tutkinnan kuluessa ainakin neljääntoista poliisiin kohdistettiin laite-etsintä, jolloin heidän kännyköistään ja tietokoneistaan löytyi asiattomia viestejä.

BBC:n mukaan poliisien WhatsUp- ja Facebook-viestit olivat seksistisiä ja niissä käytettiin sanaa ”homo” loukkauksena. Lisäksi poliisit vitsailivat Black Lives Matter -liikkeestä ja moskeijoista.

Poliisin sisäisessä tutkinnassa käytiin läpi tuhansia someviestejä. Tutkinnan tulokset julkistettiin helmikuun alussa. Raportin mukaan viestit heijastelivat ei-toivottoja asenteita, kuten aggressiivisuutta, syrjintää, toksista maskuliinisuutta, naisvihaa ja seksuaalista ahdistelua.

Tutkinnan kohteina olleista poliiseista kaksi sai potkut ja yksi erosi omasta aloitteestaan. Kaikki kolme on laitettu rekrytointikieltolistalle, joten heillä ei ole enää asiaa poliisin palvelukseen Britanniassa. Useille muille annettiin kirjallinen tai suullinen varoitus. Pormestari Khan ei pitänyt näitä rangaistuksia läheskään riittävinä.

Kiimaiset poliisit somessa

Guardian-lehden mukaan poliisien someryhmissä oli toistuvasti puhuttu raiskaamisesta. Näiden viestien tulkinta riippuu tietenkin täysin vastaanottajasta ja hänen suhtautumisestaan.

– Raiskaisin sinut ilolla… jos olisin sinkku… jos olisin sinkku, tainnuttaisin sinut kloroformilla, kirjoitti miespoliisi naispoliisille.

– Naisen saaminen sänkyyn on kuin voin levittäminen leivälle. Sen voi tehdä luottokortilla, mutta se käy helpommin ja nopeammin veitsellä, kirjoitti eräs toinen poliisi someryhmässä.

Eräs poliisi rehvasteli käyneensä huorissa käyttäessään steroideja. Siitä kirjoituksesta seurasi potkut virkamiehelle sopimattomasta käytöksestä ja kiellettyjen aineiden käytöstä.

Toinen poliisi oli kirjoittanut vaimoonsa viitaten, että ”vannon, että aion läpsäistä häntä”. Papereista ei ilmene, toteuttiko hän ikinä uhkaustaan, mutta potkut tuli joka tapauksessa.

Seksiakteista puhumisen lisäksi kahden poliisin epäiltiin harrastaneen seksiä keskenään virantoimituksessa. Tälle epäilylle ei kuitenkaan löytynyt todisteita.

Myös rasistisia viestejä

Poliisien someryhmissä levitettiin myös rasistisia viestejä. Eräässä viestissä väitettiin ikävään sävyyn, että George Floydilla oli sydänongelmia jo ennen poliisin kiinniottamaksi joutumistaan ja että se olisi ollut hänen kuolemansa varsinainen syy. Myös muslimeista, vammaisista ja vasemmistolaisista oli sanottu pahasti.

– Tuokaa kaikki vasemmistolaiset tänne niin voidaan laulaa yhdessä kumbaijaa ja halata toisiamme seksuaalisen ja etnisen monimuotoisuuden hengessä samalla kun irtisanoudumme Scotland Yardin fasisteista.

”Läpänheitto” ei käynyt selitykseksi

Jotkut tutkinnan kohteena olleet poliisit yrittivät puolustautua sillä, että kirjoitukset olivat vain mustaa huumoria tai ”läpänheittoa”. Sisäinen tutkintalautakunta ei ottanut tällaisia selityksiä kuuleviin korviinsa.

Suur-Lontoon poliisin seuraavan johtajan valitsevat intialaistaustainen sisäministeri Priti Patel ja pakistanilaistaustainen pormestari Sadiq Khan. Jokohan aika olisi kypsä sille, että ensimmäinen muslimi nousee Scotland Yardin johtoon?

SUOMEN UUTISET