World Economic Forum on säätiö, joka esittää tavoitteekseen ratkaista ihmiskunnan suurimpia haasteita. Toiminnan keskiössä ovat suurkokoontumiset Sveitsin Davosissa, johon matkaa vuosittain tuhansia vaikutusvaltaisia henkilöitä ympäri maailmaa. Yksityisjeteillä saapuvat valtiojohtajat, yritysjohtajat, suursijoittajat ja viihdemaailman tähdet tulevat verkostoitumaan, solmimaan diilejä ja juhlimaan maailmanparantamisen, ilmastonmuutoksen torjumisen ja ihmisoikeuksien nimissä. Talousfoorumia käsittelevässä tuoreessa paljastuskirjassaan Peter S. Goodman käsittelee eliitin kokoontumisajojen räikeää kaksinaismoralismia. Foorumin perustaja ja johtaja Klaus Schwab kutsui kokoukseen mm. Kiinan diktaattori Xi Jinpingin ja kehui Kiinan johtajuutta ”vastuulliseksi”. Maailman talousfoorumi puhuu mielellään läpinäkyvän hallinnon puolesta. Länsimaiset asiantuntijat ovat puolestaan varoitelleet foorumin edistävän epädemokraattista ja suljettua globaalia päätöksentekoa. Suomessa sen alaiseen verkostoon kuuluvat mm. Sanna Marin ja Annika Saarikko.

Vuosittain jopa kolme tuhatta vaikutusvaltaista henkilöä ympäri maailmaa kerääntyy parveilemaan Davosiin Sveitsiin World Economic Forumin, Maailman talousfoorumin kokoukseen. Päästäkseen viiden päivän mittaiseen tapahtumaan osallistujat maksavat lipuista jopa 25 000 euroa – kalliin vuosittaisen jäsenmaksun lisäksi. Paikan päältä ei puutu yhteiskunnallisia paneeleja, yksityisjettejä ja ylellistä juhlimista.

Yritysjohtajat, suursijoittajat, valtiojohtajat, päättäjät ja maailmankuulut viihdemaailman tähdet tapaavat toisiaan tarkoituksenaan ”ratkaista aikamme suurimpia haasteita”, kirjoittaa Peter S. Goodman tuoreessa kirjassaan ”Davos Man: How the Billionaires Devoured the World”. Maailman talousfoorumi on ”tapahtuma, jossa Bill Clintonin, Mick Jaggerin ja Greta Thunbergin intressit kohtaavat samaan aikaan samassa paikassa.” World Economic Forumissa ei kuitenkaan tehdä päätöksiä, vaan sinne tullaan poseeraamaan, verkostoitumaan, juhlimaan ja pönkittämään omaa tärkeyttä.

Pelkästä kokoukseen pääsemisestä on tehty hankalaa, mikä lisää sen elitistisyyttä. Sveitsiläisessä laskettelukylässä on rajattu määrä hotellihuoneita, joiden hinnat nousevat useisiin satoihin euroihin yöltä. Osa kokouksen osallistujista joutuu yöpymään naapurikylissä. Parhaista paikoista on kova kilpailu. Toimittaja Nick Paumgarten kuvasi, että tapahtuman eksklusiivisuus sähköistää sosiaalista ilmapiiriä.

Yritystalouden konferenssista maailmanpoliittiseksi verkostoksi

Maailman talousfoorumin juuret juontavat vuoteen 1971, jolloin nuori ekonomisti, Geneven yliopiston kauppakorkeakoulun professori Klaus Schwab halusi kouluttaa eurooppalaisia yrityksiä amerikkalaisilla johtamisopeilla.

Opiskeluaikoinaan Harvardissa Schwabin oppi-isiä olivat mm. Henry Kissinger ja John Kenneth Galbraith. Hän alkoi kehittelemään ajatusta sidosryhmäkapitalismista. Ajatuksen mukaan yrityksen tulisi panostaa liiketoimintansa ohella laajemmin yhteiskunnalliseen toimintaan. Levittääkseen ajattelutapaa systemaattisemmin eliitin kautta hän perusti vuosittaisen tapahtuman nimeltä European Management Forum.

Jo alusta asti Schwabin foorumi onnistui houkuttelemaan satoja vierailijoita kymmenistä maista. Muutamassa vuodessa foorumilla oli jo maine erityisenä tapahtumana. Schwab tarjosi yritysjohtajille ja valtiojohtajille mahdollisuuden verkostoitua keskenään ja solmia diilejä normaalia tehokkaammin. Vuonna 1987 Schwab muutti tapahtuman nimen World Economic Forumiksi erottautuakseen tavanomaisista bisneskoferensseista. Tapahtuman agenda muuttui myös entistä poliittisemmaksi.

Nykyisessä foorumin logossa mainitaan sen missio: ”Sitoutunut parantamaan maailman tilaa”. Motto on mukana kaikissa bannereissa, joita on ripustettu Davosissa kadun kulmiin ja kokoustiloihin tapahtuma-aikaan.

Moraaliposeeraavat modernit miljardöörit

Vanhan ajan miljardöörit kuten Andrew Carnegie ja J.P. Morgan keskittyivät bisnestensä laajentamiseen ja olivat varsin tyytyväisiä sitä kautta hankittuun asemaan. Goodmanin mukaan moderni Davos-miljardööri potee puolestaan riittämättömyyden tunnetta. Tällainen miljardööri haluaa kiitosta ja hyväksyntää maailmanparantajana, vaikka ei tekisi mitään sen suuntaistakaan. Heitä motivoi moraaliposeeraus ja yhteiskunnallinen tärkeily.

Goodman, joka on osallistunut Maailman talousfoorumiin toimittajana vuodesta 2010 lähtien kertoo suuresta ristiriidasta jalon julkikuvan ja karun, ”surrealistisen” todellisuuden välillä.

Toimittaja kertoo nähneensä miljardöörejä ryhmäharjoituksessa silmät sidottuina kuuntelemassa huutamista ikään kuin jäljitelläkseen Syyrian pakolaisten kokemuksia. Tämän jälkeen he napostelivat tryffeleitä suurten pankkien isännöimillä illalliskutsuilla. Ihmiskauppaa koskevan paneelin jälkeen salista poistuneet innokkaat pääomasijoittajat paiskoivat keskenään kättä saatuaan kutsut venäläisen oligarkin yksityisjuhliin. Sinne oli luvattu prostituoituja Moskovasta asti.

Ilmastonmuutoksen torjuminen on ollut yksi foorumin keskeisistä teemoista. Vuonna 2019 arviolta 1500 lentokonetta saapui Davosiin tapahtuman tiimoilta. Määrä oli 11 prosenttia korkeampi kuin vuotta aikaisemmin. Lentokoneita vuokraavan Air Charter Servicen privaattijeteistä vastaava johtaja Andy Christie kommentoi liikenteen kasvua sillä, että firmat kilpailevat keskenään Davosin tapahtumaan osallistumisesta.

Häpeilemättömän kaksinaismoralismin roolimalli

Maailman talousfoorumin hurmoksellisuuden lisäksi myös perustajan oma ego on paisunut. Schwabin käytöksestä on tullut tärkeilevää ja suuruudenhullua. Goodman kertoo, että matkustaessaan hän odottaa valtiomiestason kohtelua. Esimerkiksi lentokentälle saapuessaan vastassa täytyy olla vastaanottodelegaatio.

Jo vieraillessaan Etelä-Afrikassa 1990-luvun puolivälissä ja puhuessaan Nelson Mandelan edessä Schwab julisti omina sanoinaan Martin Luther Kingin kuuluisan tokaisun ”I have a dream” – minulla on unelma. Maailman talousfoorumin viestintävastaavana työskennellyt Barbara Erskine muisteli tapahtuman olleen monille äärimmäisen kiusallinen.

Schwab on usein leveillyt kollegoilleen odottavansa Nobelin rauhanpalkintoa työstään Maailman talousfoorumin hyväksi. Toistaiseksi hän saa vieläkin odottaa.

Goodmanin mukaan Schwabilla on erityinen kyky tyydyttää vaikutusvaltaisten ihmisten narsistisia taipumuksia. ”Hän osoittaa uskoa puheidensa totuudenmukaisuuteen silloinkin, kun ne olisivat ristiriidassa todellisuuden ja foorumin hengen kanssa.”

Tämän ansiosta Schwab on voinut kutsua puhujiksi mm. Kiinan presidentti Xi Jinpingin, jolla on maine ihmiskaupan, pakkotyön ja toisinajattelijoiden murskaamisen tukijana.

”Epävarmassa ja epävakaassa maailmassa kansainvälinen yhteisö odottaa Kiinan jatkavan yhteistyöhaluista ja vastuullista johtajuuttaan”, totesi Schwab esitellessään Kiinan johtajan vuonna 2017. Se hetki paljasti Maailman talousfoorumin ironisen ja tekopyhän luonteen.

”Perustajamiljardööri isännöi tapahtumaa, joka oli täynnä luentoja läpinäkyvästä hallinnosta”, kuvaa Goodman. Samalla hän hehkutti suurvallan diktaattoria.

Foorumin agenda ja kiistanalaisuus

Toimintamalliltaan Maailman talousfoorumi on suuryritysten rahoittama säätiö, joka julkilausumiensa mukaan pyrkii edistämään globalisaatiota, vapaakauppaa sekä yritysten ja valtioiden välistä yhteistyötä. Foorumi julkaisee raportteja mm. tasa-arvon toteutumisesta eri maissa sekä ajankohtaisia selvityksiä talouden ja teknologian ilmiöistä.

Vuonna 2016 Maailman talousfoorumi jakoi Twitterissä tanskalaisen sosiaalidemokraattien kansanedustaja Ida Aukenin kommentin ”Tervetuloa vuoteen 2030. En omista mitään, minulla ei ole yksityisyyttä, ja elämäni on parempaa kuin koskaan.” Myöhemmin Auken kommentoi, ettei idea ollut politiikkasuositus, vaan hän halusi herättää keskustelua. Provokatiivisten avausten mainostaminen on joka tapauksessa herättänyt spekulointia talousfoorumin agendasta.

Foorumin poliittisuus yhdistettynä läpinäkyvyyden puutteeseen on herättänyt huolta yleisemminkin. Toukokuussa 2020 foorumin järjestämän kokouksen virallinen nimi oli ”Great Reset” (suuri nollaus), joka viittasi talouden, teknologian ja poliittisten hallintomallien uudelleenjärjestämiseen. Jo vuosien ajan asiantuntijat ovat varoittaneet foorumin epädemokraattisuudesta, mikäli maailmanpoliittisia uudistuksia valmistellaan epävirallisissa suljetuissa tapaamisissa kansainvälisen eliitin kesken. Kriittisiä puheenvuoroja on kuultu myös Suomessa eri suunnilta.

Myös foorumin alainen nuorten huippujohtajien globaali verkosto The Forum of Young Global Leaders on saanut kriittistä huomiota. Bloombergin mukaan kyseessä on ”maailman eksklusiivisin yksityinen sosiaalinen verkosto”. Suomesta verkostoon kuuluvat mm. pääministeri Sanna Marin (sd.) ja valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.). Vanhoja jäseniä ovat entiset pääministerit Alexander Stubb (kok.) ja Jyrki Katainen (kok.). Järjestö kertoo pyrkivänsä edistämään verkostoitumista ja ”vastuullista johtajuutta”.

Goodmanin tuore paljastuskirja ja sen osoittamat ristiriidat auttavat ymmärtämään, miksi Maailman talousfoorumilla on pakonomainen taipumus kuuluttaa joka suuntaan olevansa ”vastuullinen” maailmanparantaja.

SUOMEN UUTISET