Teoria ja käytäntö eivät taaskaan kohtaa, kun maailman poliitikkojen ja businessväen tuhatpäinen kerma on kokoontunut Skotlantiin pelastamaan maapalloa ilmastonmuutoksen kuumalta syleilyltä. Paikalle on tultu runsaan 400 yksityisen liikesuihkun hulppealla kyydillä. Tyhjille koneille on sitten etsitty parkkipaikkoja ympäri Skotlantia.

Mukana ympäristölaivueessa ovat valtiolinjalta muiden muassa USA:n Air Force One, Canadian Air Force Vip, Ranskan Cotam 001, Saksan Konrad Adenauer, Air India One ja Israelin Wing of Zion. Businessväen letkaa johtaa Amazonin perustaja ja maailman rikkaimpiin kuuluva Jeff Bezos 65 miljoonan punnan Gulfstream-jetillään.

Maailman huippujohtajien koneet päästävät tällä keikalla ilmaan 13 000 tonnia hiilidioksidia, joka on yhtä paljon, kuin 16 000 skottikansalaisen päästöt kokonaisen vuoden ajalta. Vertailun vuoksi todettakoon, että henkeä kohti liikesuihkulla lentäminen tuottaa 10 kertaa niin paljon kasvihuonekaasuja kuin vuorolennolla matkustaminen, laskee Daily Record.

Harva elää niin kuin opettaa

Maapallon kermakansalaisten joukossa on toki heitäkin, jotka elävät niin kuin opettavat. Näyttelijä ja ympäristöaktivisti Leonardo DiCaprio saapui Glasgow’n COP26-kokoukseen vuorolennolla, muutaman muun harvan VIP-henkilön tavoin.

Britannian pääministeri Boris Johnson suunnitteli palaavansa kaikesta kohusta huolimatta Lontooseen yksityiskoneella, kertoo The Guardian. Pääministerin tiedottajan mukaan kyseinen kone käyttää uusiutuvaa lentopolttoainetta. Tiedottaja totesi myös, että lentäminen on tärkeätä, jotta pääministeri ehtii tarvittaessa maan jokaiseen kolkkaan kiireisestä aikataulustaan huolimatta.


Suomen Uutisiin pilapiirroksia tekevä Kalle Erkkilä parodioi taannoin eliitin ilmastorallia:

SUOMEN UUTISET