EU suunnittelee nyt ympäristöturpeen eli kasvu- ja kuiviketurpeen käytön kieltämistä. Perussuomalaisten europarlamentaarikot Teuvo Hakkarainen ja Laura Huhtasaari pitävät tilannetta Suomen kannalta katastrofaalisena ja pelkäävät, ettei nykyhallituksella ole tahtoa jarruttaa kieltoa.

– Suomi on jo kuristanut turvetuotannon olemattomiin, nyt EU ajaa täyskieltoa. Tilanne on katastrofaalinen, painottaa europarlamentaarikko Teuvo Hakkarainen.

Hän on huolissaan alan yrittäjistä sekä Suomen hallituksen selkärangattomuudesta.

– Turvetuottajat on ajettu ahdinkoon. Edes heille luvattuja minimaalisia korvauksia ei ole lupauksista huolimatta maksettu. EU:n ajama täyskielto todennäköisesti toteutuu, eihän mateleva Suomen hallitus ole tähänkään asti uskaltanut ajaa maamme etua missään asiassa.

Ilmastoa tällä ei pelasteta

Samalla linjalla on myös Laura Huhtasaari.

– Kasvuturve on Suomen puutarha-alalle erittäin tärkeää, eikä sen kielto aiheuta kuin vaikeuksia ja työpaikkojen menetyksiä. Ilmastoa sillä ei pelasteta. Suomen hiilidioksidipäästöt ovat noin promillen globaaleista päästöistä. Kuten olemme lukeneet, yksi puolalainen hiilivoimala on koko EU:n suurin yksittäinen saastuttaja.

Kasvuturpeelle suuri tarve Euroopassa

EU:sta eronneessa Englannissa sekä Irlannissa, jossa turvetuotanto jo lopetettiin kokonaan, joudutaan miettimään asiaa uudelleen. Niihin viedään nyt kasvuturvetta muualta laivalasteittain. Kasvuturpeen kulutus Euroopassa on noin 30 miljoonaa kuutiota vuodessa. Sitä tarvitaan kasvualustoihin, jotka ovat 90-prosenttisesti turvetta. Osa siitä tulee Suomesta.

Neovan, entisen Vapon, turvetuotanto Suomessa oli tänä kesänä noin 3 miljoonaa kuutiota, josta valtaosa on kasvu- ja kuiviketurvetta. Ruotsissa ja Virossa Neova tuotti kummassakin yli miljoonaa kuutiota ympäristöturpeita.

– Ruotsissa tuotettiin jonkin verran myös palaturvetta aktiivihiilen raaka-aineeksi Hollantiin, kertoo Neovan viestintäjohtaja Ahti Martikainen.

Suomessa käytetään vuosittain noin puoli miljoonaa kuutiota kasvuturvetta ja 1,5 miljoonaa kuutiota kuiviketurvetta. Loput myydään ulkomaille.

Kasvihuone- ja puutarhaviljely vaarassa

Kasvuturve on tärkeää kasvihuone- ja puutarhaviljelyssä sekä puuntaimien tuotannossa. Kauppapuutarhaliiton teettämän kyselyn mukaan 90 prosenttia liiton jäsenistä joutuu lopettamaan tuotantonsa, jos Suomesta ei saa kasvuturvetta. Ympäristöturvetta käytetään eläintiloilla kuivikkeena, ja sitä pidetään yhtenä syynä Suomen vähäiselle antibioottitarpeelle eläintuotannossa. Turpeessa eivät bakteerit viihdy.

Uhka turpeelle sisältyy EU:ssa elokuun puolivälissä tehtyyn delegoituun asetus kakkoseen, joka liittyy rahoituksen taksonomiaan. Asetuksen pohjapaperissa mainintaan, että turvetuotanto voi aiheuttaa merkittävää haittaa. Jos rahoituksen taksonomiaan otetaan käyttöön liikennevalot, turpeelle tulisi punainen valo, mikä tarkoittaa, että turvetta ei pitäisi korjata eikä käyttää mihinkään. Jos jokin ei ole ”kestävää”, toimialan rahoitus vaikeutuisi tai kallistuisi.

– Teemme sen, minkä suinkin voimallamme voimme. Tällä hetkellä näyttää siltä, että jäämme tässäkin yksin. Ilmastohulluuden nimissä tehtävä tuhotyö jatkuu, huokaa Hakkarainen.

Maatalouspolitiikan tulisi olla kansallisissa käsissä

Huhtasaari epäilee, etteivät perussuomalaismepit Brysselissä pysty tekemään asialle paljoakaan.

– Euroopan parlamentissa enemmistö suhtautuu moisiin kieltoihin myönteisesti. Ainoa toivo on, että neuvostokäsittelyssä Suomi pyrkisi jarruttamaan tätä. Pahoin pelkään, ettei nykyhallitus sellaista kuitenkaan tekisi.

Huhtasaaren mielestä asioiden pitäisi olla kansallisessa päätösvallassa.

– Seuraavan kerran kun perussopimuksista neuvotellaan, Suomen pitää vaatia maatalouspolitiikan kansallistamista. Nykyinen kehityssuunta on meille kestämätön, Huhtasaari varoittaa.

Leena Kurikka