Ilmastosyihin vedoten Helsingin kaupungin tilaisuuksissa ei jatkossa tarjoilla enää lainkaan lihaa, ei edes kotimaista, ja kahvin kyytipojaksi saa pelkkää kauramaitoa. Banaaneja, avokadoja ja muita hedelmiä voidaan kuitenkin yhä rahdata maailman toiselta puolelta suoraan tarjoilupöytiin. Kansanedustaja Ari Koponen pitää Helsingin kaupungin päätöstä ideologisena viherpesuna, joka on kuin pyrkimys suomalaisen ruokatuotannon alasajoon.

– Kunpa Helsingin päätös olisi ollut käyttää tarjoiluissaan vain kotimaisia elintarvikkeita, kansanedustaja Ari Koponen kommentoi Helsingin kaupungin päätöstä.

– Riistaliha ja vapaan lehmän maito on puhdasta ja eettisesti tuotettua lähiruokaa parhaimmillaan. Riista ei kuormita vesistöä eikä ilmastoa ja maidon hiilidioksidipäästöt ovat samat kuin kauramaidon, noin yksi kilo litraa kohden.

Mieluummin tulisi suosia kotimaista lähiruokaa

Ympäristö- ja terveysvaikutukset on Koposen mielestä syytä yhä vahvemmin huomioida julkisten palveluiden tarjoiluissa, mutta tällaista linjanvetoa hän ei toivo minnekään muualle.

– Tämä on pelkkää ideologista viherpesua, joka on kuin pyrkimys suomalaisen ruokatuotannon alasajoon.

– Mitäpä siis jos muuttaisimmekin hankintakriteerit enemmin suosimaan kotimaista lähiruokaa? Näin ilmaston lisäksi myös maataloutemme ja huoltovarmuutemme olisi turvattu, toivoo Koponen.

Suomen Uutiset