Kansanedustaja Minna Reijonen on seurannut huolestuneena Kalajoen suurta maastopaloa, jota ei vieläkään ole saatu hallintaan. Asiasta kirjallisen kysymyksen tehnyt Reijonen on huolissaan sekä maastopalojen sammuttamiseen tarvittavan kaluston riittävyydestä että ammattitaitoisen henkilökunnan saatavuudesta tilanteessa, jossa turvetuotantoa Suomessa ollaan ajamassa alas.

– Suomessa on ollut viime aikoina maastopaloja, ja maastopalojen sammuttamiseen tarvitaan asiaankuuluvaa kalustoa, sanoo Reijonen.

Kalusto ja käyttäjät vähenevät turpeen alasajon myötä

Ellei paloja saada hallintaan, voi tilanne pahentua merkittävästi ja aiheuttaa monenlaista vaaraa ja tuhoa. Maastopalojen sammuttamiseen on avuksi tarvittu turveyrittäjien kalustoa, jota onneksi on ollut vielä saatavilla maassamme. Turvealan alasajon seurauksena myös turvealan koneita ja kalustoa hävitetään tai myydään muihin maihin.

– Miten turvataan maastopaloissa tarvittavan kaluston riittäminen ja ammattitaitoisen henkilökunnan saatavuus, kun turvealan alasajon myötä niin kalusto kuin ammattitaitoinen käyttäjäkuntakin tulevat tulevaisuudessa vähenemään? kysyy Reijonen.

Turvetuotannon alasajosta paljastuu koko ajan lisää ongelmia

Hallitusohjelman mukaan hallituksen keskeisin tavoite on saada Suomi hiilineutraaliksi vuoteen 2035 mennessä. Osana tätä suunnitelmaa on energiaturpeen käytön vähentäminen. Käytännössä tämä on osoittautumassa energiaturpeen tuotannon alasajoksi etuajassa.

– Kotimaisen turvetuotannon alasajosta paljastuu koko ajan lisää näkökulmia, joissa turvealan alasajo vaarantaa huoltovarmuutta, eläinten hyvinvointia, kotimaista elintarviketuotantoa ja nyt jopa paloturvallisuutta, sanoo Reijonen.

Suomen Uutiset