

LEHTIKUVA
Viikon 46/2021 luetuin
Ilmastoahdistus ei enää toimi: Greta Thunberg -ilmiö kyseenalaistetaan jo Ruotsinkin mediassa
Huoli ilmaston tilasta on johtanut ahdistukseen, jonka perimmäinen syy lienee suurimmalla osalle tuskissaan huokailevistakin epäselvä. Kyse ei ole ilmaston, vaan yhteiskunnan ongelmasta. Mediakin tienaa sillä.
Glasgow’n ilmastohuippukokous päättyy tyhjän aameneen. Paljon on puhuttu maapallon viimeisistä hetkistä, mutta konkreettiset teot loistavat poissaolollaan. Kivihiilen käyttö kiihtyy ja raakaöljyn hinta raapii taivaita. Huonolta siis näyttää.
Eräs synkimmistä kokoukseen osallistujista on ollut Greta Thunberg. Hän on lievästi sanottuna skeptinen sen suhteen, että maailman johtajat ja suuryritysten lobbarit saavat vaadittavia ilmastotoimia aikaiseksi. Thunbergin mukaan kokous on yhtä tekopyhyyttä ja valhetta.
Thunbergin jatkuvat negatiiviset avaukset ovat saaneet jopa demarien nuorisoliiton puheenjohtajan suivaantumaan. Lisa Nåbo ojentaa Thunbergia Dagens Nyheterin haastattelussa:
– Olet Greta sanonut, että nuoren tärkein tehtävä on ryhtyä aktivistiksi. En ole kanssasi samaa mieltä. Kaikki ilmastokriisin ratkaisemiseksi tarvittavat ratkaisut ovat poliittisia. Tärkeintä nuorelle on tulla mukaan politiikkaan ja pitää huolta siitä, että siellä tehdään oikeat ratkaisut.
Media elää yhteisistä kokemuksista
Perinteistä massamediaa, kirjallisuutta ja elokuvia seuraamalla jokainen tulee vakuuttuneeksi siitä, että lopunajat ovat pian käsillä. Myös tieteelliset julkaisut paukuttavat ilmastonmuutoksen vakavuutta. Kysymys on pohjimmiltaan paljon muustakin ja sekin on ihan inhimillistä.
Professori Pierre Rosanvallonin mukaan mediaan ja demokratiaan kuuluvat vastademokraattinen toiminta ja poliittisuuden työstäminen sekä läheisyyden ja läsnäolon legimiteetti. Media rakentaa sosiaalisen mielikuvituksen avulla kuviteltua yhteisöllisyyttä:”Keitä me olemme ja minne olemme menossa.”
Perinteinen media ja sosiaaliset alustat siis elävät yhdistämällä ihmisiä ja myymällä nämä mainostajille.
”Meistä tulee sankareita”
Kerta toisensa jälkeen Glasgow’n ilmastokokouksessa on hoettu, että ”meidän” pitää pelastaa ilmasto. Luonto, eläin- ja kasvilajit ja jopa planeetta. ”Pointti on se, että kaikissa tapauksissa meistä tulee sankareita”, kirjoittaa kulttuuritoimittaja Sven Anders Johansson Aftobladetissa.
– Niin kauan kuin luulet voivasi pelastaa ilmaston, ajattelet -toisin kuin luonto – hallitsevasi sitä. Tämä on jotenkin vinoutunutta, Johansson kirjoittaa.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- median logiikka mainosmyynti yhteisyys vastademokraattinen toiminta poliittinen ratkaisu yhteiskunnallinen epäkohta ansaintalogiikka yhteinen kokemus Sven Anders Johansson Pierre Rosanvallon Lisa Nåbo Glasgow’n ilmastokokous COP26 ilmastokriisi raakaöljy ilmastoahdistus Greta Thunberg Ilmastonmuutos Kivihiili media
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Perussuomalaiset: Suomen vaadittava EU:n hiilinielulaskelmahuijauksen korjaamista – ilmastokokouksestakin tuliaisina ainoastaan lisälaskuja suomalaiselle veronmaksajalle

Bensalitran hinta jo lähes kaksi euroa – Luukkanen: Punavihreä hallitus siirtää Suomea takaisin 1800-luvulle – ”Kurjistaminen näkyy joka paikassa”

Puisto: EU:n sosiaalinen ilmastorahasto on torjuttava – ”Emme voi lähteä mukaan eurooppalaisen sosiaaliturvan maksamiseen”

PS ei hyväksy Suomen suhteellisesti muita EU-maita suurempia päästötavoitteita: ”On mahdollista, että sitovia tavoitteita ei voida saavuttaa ilman maatalouden alasajoa”

Greta Thunbergin aika on ohi

Varttunut Greta on päinvastaista mieltä ydinvoimasta kuin pentu-Greta – pitää nyt Saksan jäljelläolevien ydinvoimaloiden alasajoa virheenä: ”Tuntuisi väärältä”

Vaasan koulu-uhkaaja oli ahdistunut ilmastonmuutoksesta ja luontokadosta
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.