Vaasassa koulu-uhkauksen tehnyt nuori nainen on ahdistunut ihmisten ahneudesta ja luonnon tuhoutumisesta. Hän on julkaissut netissä videon ja manifestin, jossa kertoo ajattelustaan. Nuoren naisen manifesti on jäänyt mediassa varsin vähälle huomiolle, vaikka siinä esitetyt huolenaiheet muun muassa ilmastonmuutokseen ja luontokatoon liittyen ovat aivan samoja, joista media meitä päivittäin varoittaa.

Poliisi otti tiistaina Vaasassa kiinni 23-vuotiaan naisen, jota epäillään kouluiskun valmistelusta. Käräjäoikeus vangitsi naisen perjantaina. Epäilty on kiistänyt aikoneensa vahingoittaa ketään. Poliisi toimi saatuaan nettivinkkipalvelun kautta vihjeen naisen julkaisemasta videosta, jossa hän uhkasi tehdä kouluiskun.

Videon aluksi nuori nainen kehottaa lukemaan Path to Humanity’s Doom -kirjoituksen, joka on hänen kirjoittamansa 16-sivuinen ”manifesti”. Hän kertoo olevansa huolissaan siitä, että ”hyväksikäyttö ja individualismi tappavat maapallon” ja ”ihmiset eivät välitä enää toisista ihmisistä, puhumattakaan ympäristöstä ja muista lajeista”.

– Meidän pitäisi palata vähän taaksepäin ja lakata ahnehtimasta rahaa, kasvua ja omia voittoja, sillä se ei ole kestävää vaan itsekästä ja inhottavaa, nainen sanoo.

”Nyt tarvitaan rajumpia toimenpiteitä”

Hänen mukaansa varoitusmerkit ovat olleet nähtävillä jo vuosikymmeniä, mutta ihmiset eivät ole kuunnelleet tutkijoita.

– Tarvitaan rajumpia toimenpiteitä. Minä olen täällä tehdäkseni muutoksen.

Nainen ilmoittaa aikovansa tehdä kouluiskun. Hän olisi ”henkilökohtaisista syistä” halunnut valita kohteeksi oman yläasteen koulunsa, mutta käytännön syistä se ei käy. Lopuksi nainen ottaa esille ysimillisen pistoolin ja sanoo aikovansa käyttää sitä ”muutoksen tekemiseen.”

– Minun mielestäni se on kaunis. Rakastan tätä asetta, nainen sanoo esitellen pistooliaan.

Kyseessä on luvallinen ase. Nainen on lehtitietojen mukaan suorittanut vapaaehtoisen asepalveluksen ja sotilasarvoltaan alikersantti.

Huoli luonnon tuhoutumisesta

Kirjoittamassaan 16-sivuisessa manifestissa nainen avaa ajatteluaan tarkemmin. Hän on huolissaan ihmisten itsekkyydestä, luonnon tuhoutumisesta, kertakäyttökulttuurista, kulutuskeskeisyydestä ja materialismista.

Ihmiset ovat hänen mielestään itsekkäitä eivätkä välitä tekojensa seurauksista muille ihmisille ja luonnolle. Teollisuusmaiden ihmiset elävät yltäkylläisyydessä samalla kun heidän hyväksikäyttämänsä kehittyvien maiden ihmisen kärsivät ja kuolevat, kuten myös maapallo.

Naisen mielestä ”suurin osa ihmisistä on viallisia”. Hän toivoo, että ihmiskunta kuolisi sukupuuttoon.

– Kaikkien pitäisi olla huolissaan maapallon ylikansoituksesta.

Varoittaa ”oikeistolaisista ääriliikkeistä”

Tuntemastaan ihmisvihasta huolimatta kirjoittaja korostaa, että hän ”ei vihaa ketään heidän rotunsa, ulkonäkönsä tai seksuaalisuutensa perusteella”. Hänelle ihmisen ihonväri on yhdentekevä.

– Hölmö valkoinen ihminen ei ole yhtään parempi kuin hölmö musta ihminen.

Nainen varoittaa, että ”oikeistolaiset ääriliikkeet ovat jälleen nostamassa päätään”. Hänen mielestään on kapeakatseista pitää omaa ryhmäänsä toisia parempana. Hän pitää myös sukupuolten välistä vihaa ongelmana, joka estää ihmiskuntaa yhdistymästä uhkien edessä.

Suomi on naisen mielestä liian keskittynyt talouskasvuun eläinten, ihmisten ja luonnon hyvinvoinnin kustannuksella. Hän vastustaa kertakäyttökulttuuria sekä taloudessa että ihmissuhteissa. Koko manifestista huokuu vahva kapitalismin, kulutuskeskeisyyden ja materialismin vastaisuus.

– Ylikulutuksen globaalit seuraukset näkyvät luonnonvarojen liikakäytössä, saastumisessa, ilmastonmuutoksessa, luontokadossa ja ympäristön tuhoutumisessa.

Hän huomauttaa myös, että eri ruokavalioilla on erilainen vaikutus luontoon, monimuotoisuuteen ja eläimille aiheutuvaan kärsimykseen. Hän vaatii tiukkaa lainsäädäntöä ohjaamaan tuotantoa eettisemmäksi.

Kouluisku olisi ihmisille ”herätys”

Suurin osa manifestista on kirjoitettu englanniksi. Lopussa on kuitenkin lyhyt suomenkielinen pätkä, jossa nainen vaatii ihmisiä avaamaan silmänsä.

– Sitten on vielä tietenkin se surullinen osa, joka kieltää ja vähättelee näitä ongelmia, valitettavan usein esimerkiksi ilmastonmuutosta tai luontokatoa.

– Yhtä kaikki, vastuun pakoilua. Jos en minä, niin kuka? Ensimmäinen askel on herätys, joka on tässä.

Nainen ilmeisesti kokee, että hänen suunnittelemansa kouluisku olisi ihmisille ”herätys”, joka johtaisi siihen, että ”lainsäädännön ja yhteisen liikkeen kautta” tapahtuisi hänen haluamansa muutos.

Media oli kerrankin hiljaa ilmastonmuutoksesta

Koulu-uhkaajan video ja manifesti ovat netissä saatavilla, mutta media ei ole juurikaan kertonut yksityiskohtia niiden sisällöstä. Tämä saattaa johtua siitä, että naisen toistuvasti mainitsemat huolenaiheet, kuten ilmastonmuutos ja luontokato ovat samoja mistä valtamediakin meitä joka päivä varoittaa. Iltalehti oli ilmeisesti ensimmäinen media, joka mainitsi uhkaajan motiiveja käsittelevässä jutussaan ilmastonmuutoksen sunnuntaina iltapäivällä.

Sosiaalisessa mediassa on käyty kovaa vääntöä naisen motiiveista ja ideologiasta. Monet pyrkivät summittaisesti leimaamaan hänet ”äärioikeistolaiseksi” sillä perusteella, että hän osoittaa kirjoituksissaan yleistä ihmisvihaa ja puhuu ”epäkelpojen yksilöiden” poistamisesta.

Ihmisviha, ihmiskunnan sukupuuttoon kuolemisen toivominen ja itsensä näkeminen älykkäämpänä yksilönä, jonka tehtävänä on ohjata muita eivät kuitenkaan ole vieraita ajatuksia vihreissä piireissä. Esimerkiksi vihreä ajattelija Osmo Soininvaara pitää perussuomalaisia ”anti-intellektuaalisina”, matalasti koulutettuina ja ”valkoisena roskaväkenä”.

Elokapina ei ole toistaiseksi turvautunut väkivaltaan

Vaasan koulu-uhkaaja tuo hakematta mieleen Elokapinan ilmastoahdistuneet nuoret naiset. Länsimaiden elokapinalliset ovat tähän mennessä hakeneet huomiota tukkimalla teitä, liimaamalla itsensä kiinni erilaisiin paikkoihin ja tuhoamalla taideteoksia. Suomessa elokapinalliset ovat viime aikoina harjoittaneet suoraa toimintaa estääkseen kaivosyhtiön koekairaukset Viiankiaavalla.

Elokapinan suorasta toiminnasta on tullut Suomessa varsin yleisesti hyväksyttyä. Yle antaa elokapinallisille runsaasti myönteistä medianäkyvyyttä ja Koneen säätiö tuki kansalaistottelemattomuutta viime vuonna 50 500 euron apurahalla.

Mikä on seuraava askel, jos suora toiminta ei tehoa? Vaasalaisnaisen mielestä tarvitaan ”rajumpia toimenpiteitä”. Tarvitaan ”herätys”. Elokapinan (Extinction Rebellion) alkuperäinen perustaja Roger Hallam on aiemmin ehdottanut, että ympäristön heikkenevään tilaan syylliset kansanedustajat ja yritysjohtajat pitäisi ampua.

Väkivallan ”oikeuttaminen” ilmastonmuutoksella

Moni voi kuitata koulu-uhkauksen sillä, että kyseessä lienee mielenterveydeltään horjunut nuori ihminen, joka on joutunut aikoinaan koulukiusatuksi ja kokenut vastoinkäymisiä ihmissuhteissaan. Samaa selitystä voidaan tietenkin soveltaa kaikkiin kouluammuskelijoihin kaikkialla maailmassa.

Mutta tosiasiaksi jää, että Vaasan koulu-uhkaaja käytti ilmastonmuutosta ja luontokatoa ”oikeuttaakseen” koululaisiin kohdistuneen uhkauksensa. Suojelupoliisi on viime vuosina ollut huolissaan siitä, että ”väestönvaihtoteoriaa” on käytetty äärioikeistolaisen väkivallan oikeuttamiseen eri puolilla maailmaa. Ehkä Supon pitäisi ilmaista huolensa myös siitä, että ilmastonmuutosta ja luontokatoa käytetään äärivihreän väkivallan oikeuttamiseen.

Media ja aktivistit voisivat miettiä myös sitä, miten järkevää on lietsoa päivittäin nuorissa ihmisissä niin valtavaa ilmastoahdistusta, että se saa heidät ryhtymään äärimmäisiin tekoihin.

SUOMEN UUTISET