Keskivertokansalaisen kamppailu ilmastonmuutosta vastaan näyttäytyy lähinnä surkuhupaiselta, kun sitä vertaa eliitin elintapoihin. Superrikkaan hiilijalanjälki on tuhansia kertoja tavallisen tallaajan jälkeä suurempi.

Rahaeliittiin kuuluva henkilö omistaa tyypillisesti superjahdin (aluksen pituus 30–200 metriä), muutaman liikesuihkukoneen sekä loistoasuntoja ympäri maailmaa. Hyvin varustettu superjahti (miehistö, helikopterit, sukellusvene, uima-altaat) tuottaa The Conversation -julkaisun mukaan 7 020 tonnin hiilidioksidipäästöt vuodessa. Keskimääräinen amerikkalaisen henkilön hiilidioksidipäästö oli 15 tonnia vuonna 2018.

Conversation muodosti 82 tietokantaa ja keräsi julkisista lähteistä tiedot miljardöörien asunnoista, kulkuvälineistä ja vielä erikseen jahdeista. Nämä yhdessä tuottavat suurimman osan eliittihenkilön hiilijalanjäljestä, Lopuksi koottiin 20 henkilön maantieteellisesti sekä sukupuolisesti tasapuolinen lista ja raharikkaat laitettiin saastuttavuusjärjestykseen.

Lista on vain valistunut arvaus

Lista on tekijöidensä mukaan vain valistunut arvaus. Superrikkaat ovat erittäin taitavia kätkemään omistuksiaan kateellisten ja verottajan silmiltä. Osviittaa eliitin omistuksista antanee se, että maapallon kaikkein rikkaimpien 2 200 henkilön yhteenlaskettu varallisuus kasvoi pandemiasta huolimatta 1 900 miljardia ($1,9 trillion) dollaria vuonna 2020.

Maailman suurin miljardöörin hiilijalanjälki kuuluu jalkapalloseura Chelsean omistajalle. Oligarkki Roman Abramovich päästää vuodessa taivaalle 30 865 tonnia hiilidioksidia. Listalla viidentenä olevan Ann Walton Kroenken päästöt ovat vielä lähes 10 000 tonnia.

Bill Gates on listalla sijalla kymmenen 7 408 tonnin hiilidioksidipäästöillä, vaikka on maailman neljänneksi rikkain ihminen. Gatesin päästöissä huomioitavaa on miljardöörin omakotitalo, jossa on 24 vessaa ja hintalappu 127 miljoonaa dollaria.

Maailman kaikkein rikkaimmat henkilöt elävät varallisuuteensa nähden maltillisesti, sillä syntilistan hännillä komeilevat Jeff Bezos ja Elon Musk tonninparin hiilidioksidipäästöillä.

S

SUOMEN UUTISET