Ylen tänään julkaistussa uutisessa kerrotaan, ettei suomalaisten aiheuttamia ilmastopäästöjä ole saatu kunnolla laskemaan, jos päästöjä mitataan ulkomailta ostettujen kulutustavaroiden valmistuksessa syntyneillä päästöillä. Kansanedustaja Jussi Halla-aho ihmettelee, miksi suomalainen on aina syyllinen.

Ylen uutisessa kerrotaan suomalaisten ostaneen ulkomailta niin paljon kulutustavaroita ja muita tuotteita, että niiden valmistuksessa syntyneet päästöt ovat saattaneet jopa lisätä suomalaisten hiilikuormaa parin viimeisen vuosikymmenen aikana.

Kansanedustaja Jussi Halla-aho ihmettelee aiheesta kirjoittamassaan Facebook-päivityksessä, miksi sekä suomalaisen vientiteollisuuden että Suomeen tuotujen ulkomaalaisten tuotteiden aiheuttamat päästöt lasketaan suomalaisten syyksi.

Kiinan päästöt suomalaisten piikkiin

Suomalaisen vientiteollisuuden suorat ja epäsuorat päästöt katsotaan Ylen uutisessa suomalaisten päästöiksi, ei tuotteiden tilaajien ja loppukäyttäjien päästöiksi. Halla-ahon mukaan tämä on tavallaan perusteltavissa.

– Kuitenkin samaan aikaan Suomeen tuotujen ulkomaalaisten tuotteiden aiheuttamat päästöt katsotaan tilaajan ja loppukäyttäjän, eli suomalaisten, eikä valmistajamaan, kuten Kiinan, päästöiksi, Halla-aho kirjoittaa.

– Tämäkin on tavallaan perusteltavissa, mutta miten nämä voidaan sovittaa yhteen? Miksi suomalainen on aina syyllinen?

Suomen Uutiset