Yrittäjä, sijoittaja ja keksijä Elon Musk, joka tunnetaan muun muassa sähköautovalmistaja Teslan toimitusjohtajana, on pettynyt mediaan. Muskin mukaan isot mediayhtiöt puhuvat totta vain valheiden kuorrutteeksi, ja siksi yleisö ei enää luota mediaan. Musk twiittasi aikovansa luoda palvelun, joka mittaa minkä tahansa artikkelin, toimittajan ja julkaisun luotettavuutta.

Pravda on venäjää ja tarkoittaa totuutta. Myös Neuvostoliiton kommunistisen puolueen sanomalehden nimi oli Pravda, ja nykyään Helsingin Sanomia saatetaan pilkata Pravdaksi.

Elon Musk ja hänen yhtiönsä on saanut paljon myönteistä mediajulkisuutta vuosien mittaan. The Knife -verkkojulkaisun mukaan media on kuitenkin viime aikoina kirjoittanut paljon Teslan uusimman sähköauton tuotantoviiveistä, yhtiön heikosta tuloksentekokyvystä, onnettomuuksista yhtiön tehtaalla Kaliforniassa sekä törmäyksestä Teslan puoliautonomisen auto ohjaavan Autopilot-ohjelman ollessa päällä. Osa lehtijutuista oli The Knifen mukaan vääristeleviä.

The Verge -julkaisun toimittaja Andrew Hawkins kommentoi twiitissään Muskin twiittausta isoista mediayhtiöistä sanomalla, että ”Musk jatkaa hidasta muodonmuutostaan mediaa provosoivaksi Trump-hahmoksi, joka huutaa irrationaalisesti valeuutisista”.

Musk vastasi Hawkinsille arvanneensa, että tällaista palautetta tulee.

– Aina kun joku kritisoi mediaa, media parkaisee: ’Olet ihan kuin Trump’. Miksi hän tuli ylipäätään valituksi? Koska kukaan ei enää usko teitä. Menetitte uskottavuutenne jo kauan aikaa sitten.

Entinen Sdp-poliitikko Mikael Jugner vinoili Muskin idealle omalla Twitter-tilillään.

– Musk luo median luotettavuusmittaristoa, joka antaa pisteet yksipuolisuudesta jne medialle ja toimittajalle. Siis yksittäisellä toimittajalla on joukkoistettu ja julkinen luotettavuusrating. Tyyliin Timo Haapala 99%, Marko Junkkari 99% jne.

Suomen Uutiset