Perussuomalainen poliisitaustainen kansanedustaja Mari Rantanen on tehnyt eduskunnassa kirjallisen kysymyksen Suomen sisäisen ja ulkoisen turvallisuuden viranomaisten julkisista hankinnoista.

Hallitukselle jättämässään kirjallisessa kysymyksessä kansanedustaja Mari Rantanen tiedustelee, aikooko hallitus laatia turvallisuusselvitystä sisäisen ja ulkoisen turvallisuuden viranomaisten kuten poliisin, Rajavartiolaitoksen, Tullin ja Puolustusvoimien julkisista hankinnoista.

– Venäjän hyökättyä Ukrainaan on Suomenkin turvallisuustilanne muuttunut. Mahdolliset turvallisuusvaikutukset julkisissa hankinnoissa on syytä selvittää. Saamieni tietojen mukaan esimerkiksi poliisit tankkaavat Teboilin jakeluasemilla, joka kuuluu venäläiseen LUKOIL Groupiin, Rantanen perustelee.

Huoltovarmuuden toteutumisesta huolehdittava

Valtion ja kuntien yhteishankintayhtiö Hansel selvittää parhaillaan Teboilin polttoaineeseen ja muihin venäläisiin tuotteisiin kohdistuvia uusia pakotemahdollisuuksia. Rantanen tiedustelee hallitukselta myös huoltovarmuuden toteutumisesta.

– Mikäli yhteistyö esimerkiksi Teboilin kanssa ei jatku, niin miten hallitus takaa polttoainetoimitukset turvallisuusviranomaisten toimintaan? Rantanen kysyy.

Ikävä tilanne Teboilin suomalaisyrittäjille

Venäjän puheet myös Suomea kohtaan ovat koventuneet Ukrainan sodan aikana. Rantanen perääkin laajempia kriteereitä tulevissa kilpailutuksissa.

– Kilpailutuksissa hinnan lisäksi on jatkossa huolehdittava myös turvallisuusnäkökulmista. Tilanne on harvinaisen ikävä Teboilin suomaisille yrittäjille, jotka tuskin pystyivät vielä viikko sitten kuvittelemaan Venäjän sodanjulistusta keskellä Eurooppaa, Rantanen lisää.

Suomen Uutiset