

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Kulttuuriministeri: ”Kebab on ruotsalaista!” – Ruotsissa käydään kovaa kulttuurisotaa
Ruotsissa on pari viikkoa käyty kiivasta kulttuurisotaa siitä, onko mitään ruotsalaista kulttuuria ylipäätään olemassa. Uusi kulttuuriministeri puhuu ympäripyöreästi kulttuurin dynaamisuudesta ja houkuttelevuudesta, mutta ei suostu vastaamaan, onko ruotsalainen kulttuuri hänen mielestään säilyttämisen arvoinen.
Kaikki alkoi pari viikkoa sitten, kun Ruotsin kulttuuriministeri Jeanette Gustafsdotter (sdp) ei oikein suostunut kunnolla vastaamaan eduskunnan kyselytunnilla kansanedustaja Kristina Axén Olinin (kok) kysymykseen, että onko ”ruotsalaista kulttuuria” ministerin mielestä olemassa ja jos on, niin mitä se on.
– Ruotsissa on kulttuuria, kulttuuriministeri vastasi.
– Se on minulle kaikkein tärkeintä. Koko maassa on oltava kulttuuria kaikille, taustasta riippumatta. Se on kaiken a ja o.
Ruotsidemokraatit ryhtyivät kulttuurisotaan
Koska kiurumaisesta vastauksesta ei käynyt selville, onko Ruotsin kulttuuriministerin mielestä olemassa sellainen asia kuin ”ruotsalainen kulttuuri”, ruotsidemokraattien nuori kansanedustaja Tobias Andersson päätti tehdä asiasta kirjallisen kysymyksen.
– Onko ministerin mielestä ruotsalaista kulttuuria olemassa, ja miten ministeri aikoo suojella sitä? Andersson kysyi.
Vastauksessaan kulttuuriministeri Jeanette Gustafsdotter kirjoittaa kulttuurin dynaamisuudesta ja houkuttelevuudesta, luovuudesta ja monimuotoisuudesta, mutta ei vastaa kysymykseen. Kulttuuriministerin mielestä poliitikkojen ei pidä ryhtyä määrittelemään kulttuurin käsitettä.
Ruotsalainen kulttuuri vai ”Ruotsissa oleva kulttuuri”?
Ei siis ihme, että Tobias Andersson ei ollut vastaukseen tyytyväinen. Hän päätti ottaa asian esille vielä kerran eduskunnan suullisella kyselytunnilla, kertoo ruotsidemokraatteja lähellä oleva Samnytt-nettilehti.
– Ei luulisi olevan liian vaikeaa edes sosiaalidemokraattiselle kulttuuriministerille todeta, että ”kyllä, minun mielestäni ruotsalainen kulttuuri on olemassa” ja antaa pari esimerkkiä siitä, Andersson sanoi kyselytunnilla.
– On selvää, että Ruotsissa on perinteitä, kuten juhannusjuhlat, silli ja uudet perunat, kansallispuvut ja rapujuhlat, kulttuuriministeri vastasi.
Sen jälkeen Gustafsdotter siirtyi puhumaan kansainvälisistä kulttuurivaikutteista. Jälleen kerran kulttuuriministeri päätti kiertää kysymyksen ruotsalaisesta kulttuurista, ja puhui sen sijaan ”Ruotsissa olevasta kulttuurista”. Jeanette Gustafsdotter luetteli pitkät listat erilaisia ”ruotsalaisia kulttuuri-ilmiöitä”.
Punainen mökki, uudet perunat ja Zlatan
Ruotsin kulttuuriministerin puheesta saa sen käsityksen, että hänen mielestään kebab on yhtä ruotsalaista kuin näkkileipä ja näyttelijä Alexander Abdallah on yhtä ruotsalainen kuin Abba.
Tilanne on siis se, että Ruotsin uudessa hallituksessa on kulttuuriministeri, joka ei viikkokausien hiillostuksesta huolimatta suostu sanomaan suoraan, että onko hänen mielestään olemassa sellaista asiaa kuin ruotsalainen kulttuuri.
Kulttuuriministeri Jeanette Gustafsdotter toimi aiemmin Ruotsin sanomalehti- ja medialiiton toimitusjohtajana. Hän liittyi sosiaalidemokraattisen puolueen jäseneksi vasta ministerin tehtävänsä myötä.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Zlatan Ibrahimović Abba Alexander Abdallah Kristina Axén Olin ruotsalainen kulttuuri Jeanette Gustafsdotter kebab Tobias Andersson Kulttuuriministeri Ruotsi Kulttuuri
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Hallitus lisää taas haitallista maahanmuuttoa: Miksi veronmaksajan pitää tämäkin kustantaa?

”Oh Yeah, mehän ollaan kuin Ruotsissa” – tapon yrityksestä syytetty gangstaräppäri kehuskelee poliisin tallenteella

Ruotsidemokraatit: Porttikielto muille kuin Ukrainan pakolaisille

Riikka Purra: Tutkimus- ja tilastotieto tukee väitettä väestönvaihdoksesta

Maahanmuuttajien vyöry Ruotsiin jatkuu – väestönvaihdosta ei pysäytä mikään
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Niin mikä salaliittoteoria, ministeri Adlercreutz?

Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Jussi Halla-aho: ”Onko minkään median toimituksessa yhtä paljon rikollisia kuin Hesarissa?”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho jakaa X-tilillään kurinpalautusta Helsingin Sanomille. Halla-aho osallistuu näin keskusteluun tuoreesta hovioikeuden tuomiosta kahdelle Helsingin Sanomien toimittajalle niin kutsutussa Viestikoekeskus-jutussa. Hovioikeus kovensi käräjäoikeuden aiempaa tuomiota.

PS-ministeriryhmän tiedotustilaisuus klo 15.30 alkaen (suora lähetys)

Arabitaustaiset perheklaanit hallitsevat suurta osaa saksalaisesta rikollisuudesta
Aikoinaan Libanonista Saksaan turvapaikanhakijoina saapuneet arabitaustaiset klaanit tekevät huomattavan osan Saksan rikoksista. Saalista kerätään etenkin huumekaupalla, ryöstöillä, suojelurahalla ja kiristyksellä. Klaanin jäseniä yhdistävät ehdoton lojaalisuus omia perheenjäseniä ja sukulaisia kohtaan, perinteiset arvokoodit ja oma oikeuskäsitys. Tutkijat muistuttavat, että kaikki perheklaanien jäsenet eivät ole rikollisia.

Jussi Halla-aho: Kehitysavun tehtävä on ollut ostaa itsellemme hyvää omaatuntoa
Länsimainen ja suomalainen ihminen kantaa ilmeisen ikuista syyllisyyden taakkaa. Ainakin wokeväen mielestä. Olemme syyllisiä siihen, mitä samanväriset ihmiset ovat tehneet missä päin maailmaa hyvänsä aikakauteen katsomatta. Jussi Halla-ahon mielestä tämä on ”vähän kummallista ajattelua”.

Nato tunnusti laittoman maahantulon merkittäväksi uhaksi kansalliselle turvallisuudelle
Nato teki Haagin huippukokouksessaan päätöksen, että rajaturvallisuuteen liittyvät kulut voidaan jatkossa laskea mukaan jäsenmaiden viiden prosentin puolustusmenotavoitteeseen. Tämä on suuri helpotus niille Nato-maille, joilla on yhteistä rajaa Venäjän kanssa tai joihin muuten kohdistuu paljon laitonta maahantuloa. Myös kumivenepakolaisten kanssa ongelmissa oleva Britannia iloitsee uudesta linjauksesta.

SU-Show #16: Suomessa on sananvapaus, mutta islamin arvostelija joutuu usein yhä vaientamisyritysten kohteeksi – onko suomalaisista tullut kulttuurisesti alistettu kansa?
Suomen Uutiset Show'n studiossa on tarjolla tällä kertaa suoraa puhetta sananvapauden todellisesta tilasta, kulttuurisesta alistamisesta sekä syistä ilmiön taustalla. Ajankohtaista aihetta pöyhivät Yhdysvaltojen historian ja kirkkohistorian dosentti, professori ja tutkija Markku Ruotsila sekä kansanedustaja Kaisa Garedew.

Nyt tuli perussuomalaisten vastaus SDP:n Razmyarin leikkauslistoihin: ”Tätäkö tarkoittaa kaiken voi tehdä reilummin?”
Perussuomalaisten eduskuntaryhmän 2. varapuheenjohtaja Miko Bergbom tyrmää sosialidemokraattien varapuheenjohtaja Nasima Razmyarin esitykset maataloustukien leikkauksista sekä veronkorotukset listaamattomille yhtiöille.

Suomen Akatemia teki sen taas! 750 000 euron jättipotin kuittasi tällä kertaa kynsisalonkitutkimus: feminismin ja rodullistamisen manikyyritutkimusta
Suomen Akatemian myöntämä yli 750 000 euron rahoitus Helsingin yliopiston tutkimukselle "Intiimi manikyyri: femininisoitu työ, (itse-)hoiva ja rodullistetut kohtaamiset kynsistudioissa" on hämmentänyt sosiaalisessa mediassa. Keskustelijat ovat ilmaisseet epäuskoaan julkista rahankäyttöä ja tiedepolitiikkaa kohtaan. Päivystävät kriitikoiden kriitikot kuten ekonomisti Heikki Pursiainen puolestaan piikittelivät muita keskustelijoita kuten Wille Rydmania jopa henkilökohtaisuuksiin asti. Pursiainen puhui kohututkimuksesta ylistävämpään sävyyn. Suomen Akatemian erikoiset rahoituspäätökset hämmentävät ihmisiä vuodesta toiseen. Ilmiö liittyy laajempaan keskusteluun tieteen politisoitumisesta ja tiederahoituksen kanavoitumisesta ideologisesti värittyneisiin hankkeisiin.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää