Ruotsissa on pari viikkoa käyty kiivasta kulttuurisotaa siitä, onko mitään ruotsalaista kulttuuria ylipäätään olemassa. Uusi kulttuuriministeri puhuu ympäripyöreästi kulttuurin dynaamisuudesta ja houkuttelevuudesta, mutta ei suostu vastaamaan, onko ruotsalainen kulttuuri hänen mielestään säilyttämisen arvoinen.

Kaikki alkoi pari viikkoa sitten, kun Ruotsin kulttuuriministeri Jeanette Gustafsdotter (sdp) ei oikein suostunut kunnolla vastaamaan eduskunnan kyselytunnilla kansanedustaja Kristina Axén Olinin (kok) kysymykseen, että onko ”ruotsalaista kulttuuria” ministerin mielestä olemassa ja jos on, niin mitä se on.

– Ruotsissa on kulttuuria, kulttuuriministeri vastasi.

– Se on minulle kaikkein tärkeintä. Koko maassa on oltava kulttuuria kaikille, taustasta riippumatta. Se on kaiken a ja o.

Ruotsidemokraatit ryhtyivät kulttuurisotaan

Koska kiurumaisesta vastauksesta ei käynyt selville, onko Ruotsin kulttuuriministerin mielestä olemassa sellainen asia kuin ”ruotsalainen kulttuuri”, ruotsidemokraattien nuori kansanedustaja Tobias Andersson päätti tehdä asiasta kirjallisen kysymyksen.

– Onko ministerin mielestä ruotsalaista kulttuuria olemassa, ja miten ministeri aikoo suojella sitä? Andersson kysyi.

Vastauksessaan kulttuuriministeri Jeanette Gustafsdotter kirjoittaa kulttuurin dynaamisuudesta ja houkuttelevuudesta, luovuudesta ja monimuotoisuudesta, mutta ei vastaa kysymykseen. Kulttuuriministerin mielestä poliitikkojen ei pidä ryhtyä määrittelemään kulttuurin käsitettä.

Ruotsalainen kulttuuri vai ”Ruotsissa oleva kulttuuri”?

Ei siis ihme, että Tobias Andersson ei ollut vastaukseen tyytyväinen. Hän päätti ottaa asian esille vielä kerran eduskunnan suullisella kyselytunnilla, kertoo ruotsidemokraatteja lähellä oleva Samnytt-nettilehti.

– Ei luulisi olevan liian vaikeaa edes sosiaalidemokraattiselle kulttuuriministerille todeta, että ”kyllä, minun mielestäni ruotsalainen kulttuuri on olemassa” ja antaa pari esimerkkiä siitä, Andersson sanoi kyselytunnilla.

– On selvää, että Ruotsissa on perinteitä, kuten juhannusjuhlat, silli ja uudet perunat, kansallispuvut ja rapujuhlat, kulttuuriministeri vastasi.

Sen jälkeen Gustafsdotter siirtyi puhumaan kansainvälisistä kulttuurivaikutteista. Jälleen kerran kulttuuriministeri päätti kiertää kysymyksen ruotsalaisesta kulttuurista, ja puhui sen sijaan ”Ruotsissa olevasta kulttuurista”. Jeanette Gustafsdotter luetteli pitkät listat erilaisia ”ruotsalaisia kulttuuri-ilmiöitä”.

Punainen mökki, uudet perunat ja Zlatan

Ruotsin kulttuuriministerin puheesta saa sen käsityksen, että hänen mielestään kebab on yhtä ruotsalaista kuin näkkileipä ja näyttelijä Alexander Abdallah on yhtä ruotsalainen kuin Abba.

Tilanne on siis se, että Ruotsin uudessa hallituksessa on kulttuuriministeri, joka ei viikkokausien hiillostuksesta huolimatta suostu sanomaan suoraan, että onko hänen mielestään olemassa sellaista asiaa kuin ruotsalainen kulttuuri.

Kulttuuriministeri Jeanette Gustafsdotter toimi aiemmin Ruotsin sanomalehti- ja medialiiton toimitusjohtajana. Hän liittyi sosiaalidemokraattisen puolueen jäseneksi vasta ministerin tehtävänsä myötä.

SUOMEN UUTISET