Ruotsissa on viime viikkoina nähty palavia poliisiautoja ja väkivaltaisia mellakoita maahanmuuttajalähiöissä. Ruotsalainen yhteiskunta on joutunut vaikean paikan eteen: miten suhtautua muslimien mellakoihin ja väkivaltaan. Lähes joka kolmas ruotsalainen on valmis ratkaisemaan ongelman antamalla periksi väkivallan uhan edessä ja kieltämällä sellaiset mielenosoitukset, jotka saattaisivat loukata jonkun tunteita.

Eri puolilla Ruotsia on nähty väkivaltaisia mellakoita, joiden pintapuolinen syy on se, että tanskalais-ruotsalainen poliitikko Rasmus Paludan on käynyt parissa maahanmuuttajalähiössä polttamassa Koraanin. Mellakoita on syntynyt myös sellaisissa kaupungeissa, joissa Paludania ei ole nähty lainkaan, mutta joissa hän on ilmoittanut aikovansa pitää koraaninpolttajaiset.

Jopa Ruotsin pääministeri on joutunut myöntämään, että Ruotsiin on syntynyt rinnakkaisyhteiskuntia, joissa maahanmuuttajat elävät aivan omilla säännöillään. Pääministeri Magdalena Andersson on sanonut, että nyt tarvitaan kovia toimenpiteitä, mutta siitä huolimatta hän on tuskin valmis soveltamaan ruotsidemokraattien ehdotuksia tilanteen korjaamiseksi.

”Monet haluavat rajoittaa mielenosoitusoikeutta”

Merkittävä osa ruotsalaisista näyttävät kuitenkin olevan valmiita alistumaan väkivallan edessä. Ruotsin yleisradion teettämän mielipidekyselyn mukaan lähes kolmasosa ruotsalaisista on sitä mieltä, että toisia ihmisiä ”loukkaavat” mielenosoitukset pitäisi kieltää. Kyselyssä ei otettu kantaa siihen, että kuka saa päättää, mitkä mielenosoitukset ovat niin ”loukkaavia”, että ne pitää kieltää.

Mielipidekysely on tehty pääsiäismellakoiden jälkeen. Peräti 28 prosenttia vastanneista oli sitä mieltä, että ”jotakin henkilöä tai ryhmää loukkaavat mielenosoitukset pitää voida kieltää”. Yli puolet vastanneista (55 %) kannatti mielenosoitusoikeuden sallimista silloinkin, kun aihe voi loukata jotakuta.

– On suorastaan järkyttävää, miten monet ihmiset haluavat rajoittaa mielenosoitusoikeutta, sanoo kyselyn toteuttaneen Novus-tutkimusyhtiön toimitusjohtaja Torbjörn Sjöström.

Sjöströmin mukaan demokraattisessa yhteiskunnassa pitäisi painottaa mielenosoitusoikeutta ja sananvapautta eikä keskittyä murehtimaan toisten ihmisten mahdollisesti loukattuja tunteita. Hän on yllättynyt siitä, että kaikkein hanakammin mielenosoituksia kieltämässä ovat vihervasemmistolaisten puolueiden kannattajat, vaikka erilaiset vappumarssit, mielenosoitukset ja jopa kansalaistottelemattomuus ovat oleellinen osa näiden puolueiden toimintaa.

Naiset ja vasemmistolaiset kieltäisivät mielenosoitukset

Naisista huomattavasti suurempi osa (39 %) kannatti loukkaavien mielenosoitusten kieltämistä kuin miehistä (18 %). Kaikista miespuolisista vastaajista peräti 71 prosenttia oli täyden mielenosoitusvapauden puolella.

Sosiaalidemokraattien äänestäjät olivat kaikkein innokkaimpia rajoittamaan mielenosoitusoikeutta. Heistä peräti 40 prosenttia kieltäisi loukkaavat mielenosoitukset. Vihreiden ja vasemmiston äänestäjät olivat lähes samoilla linjoilla.

Kaikkein sallivimpia olivat ruotsidemokraatit, joista 79 prosenttia kannatti mielenosoitusvapautta. Myös liberaalit pääsivät lähes samoihin lukemiin (71 %) mielenosoitusoikeuden sallimisessa.

SUOMEN UUTISET