Maahanmuuttokriittinen kohupoliitikko Rasmus Paludan on pitänyt Ruotsissa torstaista lähtien useita otsikoihin nousseita vaalitilaisuuksia. Tunnelmat ovat olleet erittäin räjähdysherkkiä, mutta poliisi on varautunut mahdollisiin levottomuuksiin silmiinpistävän tehokkaasti.

Perjantaina Rasmus Paludan jatkoi kiertuettaan Örebrossa ja koko kaupunki oli enemmän tai vähemmän hälytystilassa. Itse tilaisuudessa oli parikymmentä poliittisesti aktiivista kuulijaa, muut olivat paikalla muista syistä. Poliisi poisti tilaisuudesta viisi henkilöä.

Lauantaina Paludanin vaalikiertue ulottui ensimmäiseksi Uppsalaan. Tilaisuus siirrettiin vain hetken varoitusajalla ”poliisitaktillisista syistä” syrjemmälle kaupungin keskustasta. Tunnelma oli räjähdysherkkä, poliisi käytti pippurisumutetta ja ilma oli sakeanaan uskonnollisia iskulauseita (video).

Paludan leikkii tulella

Kaksi henkilöä otettiin Uppsalassa kiinni törkeän pahoinpitelyn valmistelusta ja Paludan poistui paikalta poliisisaattueessa. Ruotsin keskusrikospoliisi on tiettävästi saanut vihiä Paludania henkeä vastaan kohdistuvasta konkreettisesta uhasta.

Iltapäivällä Stram Kurs-kiertue jatkui Tukholman Husbyssä. Mellakoitsija heitti virkavaltaa tuntemattomalla esineellä. Heittäjä pidätettiin. Myöhemmin Hallundassa mellakka-aita kaadettiin ja poliisi otti kiinni kolme mellakoitsijaa (video). Sunnuntaina Paludan piti vaalitilaisuudet vielä Linköpingissä ja Norrköpingissä.

SUOMEN UUTISET