Poliiseja vastassa oli äitejä vauvat sylissään sekä vanhuksia rollaattoriensa kanssa. Kumpikin ryhmä yritti lähiönuorten rinnalla kivittää poliiseja hengiltä. Näin todisti virkavalta oikeudessa. Viha oli pohjatonta ja se voi pahimmillaan johtaa tielle ilman paluuta.

Vuoden 2022 pääsiäisen mellakoissa Linköping, Örebro ja Norrköping olivat osiltaan liekeissä. Autoja poltettiin, omaisuutta turmeltiin ja poliisien kimppuun käytiin urakalla. 300 poliisia loukkaantui väkijoukon paiskomista kivistä. Hävityksen kauhistus hirvitti laajakatseisimpiakin ruotsalaisia.

Mistä tällainen viha kumpuaa? Ulkopuolisuuden tunteesta vai kulttuurieroista? Liian pienistä panostuksista koulutukseen tai hyvinvointiin?

Unelmasta tuli painajainen

Näitä pohtivat kirjailijat Mustafa Panshiri ja Jens Ganman Expressenin mielipidekirjoituksessaan.

– Pääsiäisen 2022 mellakat olivat jälleen todiste siitä, että Ruotsin monikulttuurinen kokeilu ottaa vastaan ja asuttaa vierekkäin ihmisiä maailman eri kolkilta on epäonnistunut. Oletus siitä, että kaikki nämä ihmiset uskoisivat samoihin ruotsalaisiin unelmiin, on osoittautunut melkoisen naiiviksi, kirjailijat toteavat yhteen ääneen.

Mitä tehdä sopeutumattomille?

Ruotsalainen yhteiskunnan yritys tarjota uusille tulokkaille enemmistökulttuurin arvoja on siis mennyt pahasti mahalleen. Demokratiaan, oikeusvaltioon, sananvapauteen ja maallistuneeseen maailmaan liittyvät arvot eivät ole resonoineet kaikissa maahan saapuneissa.

– Heidän valintansa on haastaa valtion väkivaltamonopolin lisäksi kaikki ruotsalaisen yhteiskunnan perusperiaatteet. Tästä nouseekin epämiellyttävä ja hankala kysymys siitä, miten toimia ihmisten kanssa, joilla ei ole pienintäkään halua kotoutua.

SUOMEN UUTISET