

LEHTIKUVA
Enemmistön unelmat eivät kelpaa kaikille – pääsiäisen levottomuudet vuosi sitten kertovat monikulttuurisen idean tuhosta Ruotsissa
Poliiseja vastassa oli äitejä vauvat sylissään sekä vanhuksia rollaattoriensa kanssa. Kumpikin ryhmä yritti lähiönuorten rinnalla kivittää poliiseja hengiltä. Näin todisti virkavalta oikeudessa. Viha oli pohjatonta ja se voi pahimmillaan johtaa tielle ilman paluuta.
Vuoden 2022 pääsiäisen mellakoissa Linköping, Örebro ja Norrköping olivat osiltaan liekeissä. Autoja poltettiin, omaisuutta turmeltiin ja poliisien kimppuun käytiin urakalla. 300 poliisia loukkaantui väkijoukon paiskomista kivistä. Hävityksen kauhistus hirvitti laajakatseisimpiakin ruotsalaisia.
Mistä tällainen viha kumpuaa? Ulkopuolisuuden tunteesta vai kulttuurieroista? Liian pienistä panostuksista koulutukseen tai hyvinvointiin?
Unelmasta tuli painajainen
Näitä pohtivat kirjailijat Mustafa Panshiri ja Jens Ganman Expressenin mielipidekirjoituksessaan.
– Pääsiäisen 2022 mellakat olivat jälleen todiste siitä, että Ruotsin monikulttuurinen kokeilu ottaa vastaan ja asuttaa vierekkäin ihmisiä maailman eri kolkilta on epäonnistunut. Oletus siitä, että kaikki nämä ihmiset uskoisivat samoihin ruotsalaisiin unelmiin, on osoittautunut melkoisen naiiviksi, kirjailijat toteavat yhteen ääneen.
Mitä tehdä sopeutumattomille?
Ruotsalainen yhteiskunnan yritys tarjota uusille tulokkaille enemmistökulttuurin arvoja on siis mennyt pahasti mahalleen. Demokratiaan, oikeusvaltioon, sananvapauteen ja maallistuneeseen maailmaan liittyvät arvot eivät ole resonoineet kaikissa maahan saapuneissa.
– Heidän valintansa on haastaa valtion väkivaltamonopolin lisäksi kaikki ruotsalaisen yhteiskunnan perusperiaatteet. Tästä nouseekin epämiellyttävä ja hankala kysymys siitä, miten toimia ihmisten kanssa, joilla ei ole pienintäkään halua kotoutua.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Jens Ganman pääsiäismellakat Örebro viha Linköping ulkopuolisuus sekularismi poliisien kivittäminen kivien heittäminen sopeutuminen Mustafa Panshiri Norrköping kulttuurierot hyvinvointi Autojen polttaminen Oikeusvaltio Demokratia Kotoutuminen Sananvapaus Väkivalta koulutus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Paludan jatkoi räjähdysherkkää vaalikiertuettaan – kohupoliitikon henkeä uhattu

Koraanin polttaminen johti totaaliseen kaaokseen Malmössä – sadat mellakoitsijat kivittivät poliiseja ja polttivat autoja

Tavio: Hallituksen esitys voimistaa ankkurilapsi-ilmiötä – ”Tämä on sitä haittamaahanmuuttoa, joka aiheuttaa eniten kustannuksia Suomelle”

Hallituksen vaivihkaa valmistelema humanitaarinen viisumi olisi täyskatastrofi: Suomeen pääsisi ilman passia – tulijalla ei velvollisuutta palata lähtömaahan

Pääkaupunkiseutu ajautumassa kaaokseen maahanmuuton takia: ”Suomessa on nyt viimeiset hetket ryhtyä muuttamaan suuntaa”

Perussuomalaiset varoittanut katujengi-ilmiöstä jo vuosia – nyt on viimeinen hetki toimia puuttumalla juurisyihin eli maahanmuuttoon
Viikon suosituimmat

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.

Brittipoliisi varoitti miestä kadulla: “puhu englantia”-kehotus voi olla viharikos
Newsweek-lehti uutisoi maailmalla leviävästä videosta, jolla brittipoliisi varoittaa miestä: Kehotus vaatia toista ihmistä "puhumaan englantia" voi olla tulkittavissa vihapuheeksi. Tapauksesta syntyi kohu, sillä video antaa lohduttoman kuvan sananvapauden tilasta Isossa-Britanniassa. Videon taustoista tiedetään kuitenkin rajallisesti. Myös poliisi on ollut verrattain vaitonainen tapahtuneesta.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.