Kristillisdemokraattien puheenjohtaja vaati poliisille laajempia mahdollisuuksia voimakeinojen käyttöön pääsiäismellakoiden jälkeen. Ruotsin yleisradion arabian- ja somalinkieliset uutislähetykset uutisoivat tästä virheellisesti tavalla, joka on omiaan lietsomaan vähemmistöissä vihaa ruotsalaisia kohtaan.

Heti pääsiäismellakoiden jälkeen Ruotsin yleisradiolle antamassaan haastattelussa kristillisdemokraattien puheenjohtaja Ebba Busch kritisoi poliisin toimintaa. Poliisi antoi periksi mellakoitsijoille ja pidättäytyi voimakeinojen käytöstä.

Pääsiäismellakoissa haavoittui yli sata poliisia. Kristillisdemokraattien puheenjohtajan mielestä tämä meni väärin päin.

– Miksi meillä ei ole sata haavoittunutta islamistia, sata haavoittunutta rikollista, sata haavoittunutta levottomuuksien lietsojaa? Busch kysyi haastattelussa.

– Siellä oli henkilöitä, jotka heittivät kiviä tarkoituksenaan tappaa ruotsalaisia poliiseja. Siksi pitäisikin kysyä, miksi poliisi ei ampunut kovilla.

Vesitykkejä ja kumiluoteja

Norrköpingissä poliisi ampui varoituslaukauksia, joista haavoittui kolme mellakoitsijaa. Mutta yleisesti ottaen poliisit olivat erittäin pidättyväisiä voimankäytössään.

Kovilla ampumisen lisäksi Ebba Busch on vaatinut poliisille ei-tappavia voimankäyttövälineitä, kuten vesitykkejä ja kumiluoteja. Näitä Ruotsin poliisi ei yleisesti käytä.

Oikeusministeri: ”Busch ei ole täysissä järjissään”

Ensimmäisenä Buschin lausuntoja kiirehti ylitulkitsemaan demareiden oikeusministeri Morgan Johansson. Hänen mielestään Busch ”ei ole täysissä järjissään”.

– Ebba Busch kritisoi siis poliisia siitä, että he eivät suorittaneet verilöylyä pääsiäisenä, oikeusministeri kommentoi.

Myös poliisiliiton puheenjohtaja Lena Nitzin mielestä Buschin lausunto oli ennenkuulumaton. Hänen mukaansa se, että poliitikko lähes kehottaa poliisia haavoittamaan sataa ihmistä ampumalla kovilla ”ei kuulu oikeusvaltioon”.

Islamistit käännettiin muslimeiksi

Ylitulkinnoista siirryttiin tahallisten väärintulkintojen piiriin, kun Ruotsin yleisradion vieraskieliset uutistoimitukset uutisoivat aiheesta. Dagens Nyheter -lehti huomasi ensimmäisenä, että Ruotsin radion arabiankielinen toimitus oli kääntänyt ”islamistit” ”muslimeiksi”.

Eli kun Ebba Busch kysyi ”miksi meillä ei ole sata haavoittunutta islamistia”, Ruotsin radion arabiankieliset uutiset väittävät hänen puhuneen muslimeista yleisesti.

Faktantarkistussivusto doku.nu kertoo, että sama virhe esiintyy myös Ruotsin radion somalinkielisissä uutisissa, mutta sen lisäksi kuvatekstissä väitetään kristillisten puheenjohtajan suorastaan syyttävän poliisia siitä, että nämä eivät tappaneet muslimeja.

– Kristillisten puheenjohtaja Ebba syyttää poliisia siitä, että nämä eivät tappaneet paljon muslimeja, kuvatekstissä sanotaan.

Ruotsin yleisradio pahoittelee virhettä

Toimituspäällikkö Gabi Kratz on pahoitellut virhettä sähköpostiviestissään Doku.nu-faktantarkistajille ja ilmoittanut, että virhe on korjattu. Se on kuitenkin jo ehtinyt levitä Ruotsin suurelle somalivähemmistölle.

– On hyvin ikävää, että tällainen virhe on tapahtunut. Siksi onkin hyvä, että siitä huomautetaan, jotta voimme korjata virheen, toimituspäällikkö Kratz kirjoittaa.

Ruotsin kokoomuksen kansanedustaja Hanif Bali ihmettelee Twitterissä, että miten kummassa virhe sattuikin esiintymään nimenomaan arabian-, kurdin- ja somalinkielisissä uutisissa.

– Onpas sattuma, että ”erehdykset” käännöksissä on tehty nimenomaan näillä kielillä eikä saamen- tai suomenkielisissä uutisissa, Hanif Bali kirjoittaa.

”Riippumattomia, uskottavia ja monipuolisia uutisia”

Toimilupaehtojensa mukaan Ruotsin yleisradion on tarjottava sisältöjä myös muilla kuin virallisilla vähemmistökielillä, jotka ovat suomi, meänkieli, romani, saame ja jiddiš. Tällä hetkellä Ruotsissa lähetetään uutisia arabiaksi, kurdiksi, somaliksi, persiaksi, englanniksi ja tigrinjaksi.

Ruotsin yleisradion mukaan on demokraattisesta ja inhimillisestä näkökulmasta tärkeää, että kaikki jotka asuvat Ruotsissa voivat saada riippumattomia, uskottavia ja monipuolisia uutisia. Tällä kertaa tämä kaunis tavoite ei toteutunut, vaan uutisointi oli pikemmin omiaan lietsomaan vähemmistöissä vihaa ruotsalaisia kohtaan.

SUOMEN UUTISET