

LEHTIKUVA
STEA:n avustusten käytössä epäselvyyksiä – SPR:llä outoja kustannuseriä ja hämärää toimintaa
Veikkausvoittovaroja jakava STEA valvoo avustusten käyttöä eri tavoilla. Avustuksia saaneiden järjestöjen toiminnan tarkastuksissa on toisinaan ilmennyt epäselvyyksiä. Avustuksia on esimerkiksi käytetty virkistystoimintaan. Avustuksilla on myös maksettu ahkeruusrahoja tai muita epäselviä kuluja.
Sosiaali- ja terveysministeriön avustuskeskus (STEA) jakaa veikkausvoittovaroista vuosittain kymmeniä miljoonia erilaisille kansalaisjärjestöille näiden hakemusten perusteella. Avustuksia voivat hakea ja saada yleishyödylliset yhdistykset ja muut yhteisöt, joiden toiminnan tavoitteena on terveyden ja sosiaalisen hyvinvoinnin edistäminen.
Tarkastuskäyntejä epäselviin kohteisiin
STEA valvoo avustusten käyttöä eri tavoilla. STEA:n valvontapäällikkö Kristian Seemer kertoo, että avustusten käytön valvonta keskittyy sekä etukäteiseen että jälkikäteiseen valvontaan.
– Jälkikäteinen valvonta painottuu avustusten käytön valvontaan. Menettely on kirjallista avustuksen saajien STEA:lle toimittamien vuosiselvitysraporttien muodossa, eli tältä osin tieto on avustuksen saajien antamaa, lukuun ottamatta mahdollista tilintarkastajan raporttia avustusten käytöstä.
Lisäksi järjestöihin tehdään tarkastuskäyntejä, joiden määrä vaihtelee vuosittain. Tarkastuskäynnit suunnataan ensisijaisesti kohteisiin, joissa havaitaan riskejä vuosiselvityksen perusteella tai aikaisempien kokemusten perusteella.
– Toinen tärkeä indikaattori on avustusten volyymi. Suuria avustuksen saajia tarkastamme painotetusti joka vuosi, Seemer sanoo.
Puheenjohtaja tuomittiin avustuspetoksesta
STEA:n myöntämien avustuksien käyttämisestä paljastuu vuosittain jonkin verran epäselvyyksiä, jotka saattavat johtaa avustusten takaisin perintään. Avustuksista päättää viime kädessä sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila (sin.).
Yksi härskeimmistä on Suomen Katutanssiliiton tapaus. Katutanssiliiton puheenjohtaja tuomittiin viime vuonna käräjäoikeudessa törkeästä avustuspetoksesta kahdeksan kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen, kolmen vuoden liiketoimintakieltoon ja maksamaan takaisin 65 373 euroa saamiaan avustuksia.
Avustusvaroja oli käytetty suuria summia esimerkiksi liiton puheenjohtajan puolison palkkoihin, yksityiskäytössä olleen asunnon vuokriin, puheenjohtajalle maksettuihin ja projektiin liittymättömiin kilometrikorvauksiin sekä puheenjohtajan ja hänen puolisolleen maksettuihin projektiin liittymättömiin päivärahoihin.
Kristian Seemer sanoo, että Katutanssiliiton tyyppisiä tapauksia tulee vastaan vain harvoin.
– Kyllä se tapaus oli ainutlaatuinen.
Suomen Uutiset pyrki selvittämään millaisia epäselvyyksiä järjestöjen taloudellisessa toiminnassa on viime vuosina ollut. Tässä jutussa on tarkasteltu joitakin STEA:n tekemiä, järjestöihin kohdistuneita tarkastuksia vuosilta 2016 ja 2017.
SPR:lle risuja tarkastuslausunnossa
Suomen Punainen Risti (SPR) on huomattava STEA-avustusten saaja. Tänä vuonna SPR:lle on myönnetty eri tarkoituksiin 4,7 miljoonaa euroa.
Viime kesänä STEA suoritti SPR:n keskustoimistolla tarkastuksen, jonka tavoitteena oli selvittää muun muassa, onko vuodelle 2016 myönnetty avustus käytetty siihen tarkoitukseen, johon se oli myönnetty. Tarkoituksena oli myös varmistua, onko SPR antanut oikeat ja riittävät tiedot avustuksen myöntämistä ja käyttöä varten.
Tarkastuslausunnossa STEA jakaa SPR:lle ”risuja”.
Tarkastus koski 696 000 euron avustusta, joka oli tarkoitettu vapaaehtoisen pelastuspalvelun koordinointiin ja ensihuoltotoimintaan. SPR:n toiminnan kustannuksia selvitettiin tarkastamalla pistokokein kirjanpidon tositteita sekä verrattiin toiminnasta aiheutuneita kuluja STEA:lle toimitettuun avustushakemukseen.
Avustuksen saajan tulisi aina järjestää kirjanpitonsa sellaiseksi, että avustuksen käyttöä voidaan luotettavasti seurata. Tältä osin SPR:n toiminnassa ilmeni puutteita. Tarkastuksessa ilmeni, että STEA:lle vuosiselvityksessä ilmoitetut kustannukset olivat osittain virheellisiä, sillä kirjanpidon raportit sisälsivät outoja kustannuseriä, joita avustetun toiminnan ei pitäisi sisältää.
Tulokset eivät kelvanneet
STEA toteaa tarkastusraportissa, että SPR:n toiminnan tulokset eivät ole olleet riittäviä suhteessa avustustasoon tai toiminnalle asetettuihin tavoitteisiin. Merkittäviä puutteita STEA havaitsi myös toiminnan toteutuksen sekä toiminnan seurannan arvioinnin osalta.
Loppulausunnossaan STEA ilmoittaa, että se tulee jatkossa arvioimaan, täyttyvätkö valtionavustuksen myöntämisen yleiset edellytykset enää SPR:n kohdalla.
Vaarallinen työyhdistelmä
Yhdessä ry:lle oli myönnetty 160 000 euroa mielenterveyskuntoutujien jäsenyhteisötalon toimintaan vuosina 2014 ja 2015.
Vuonna 2016 Yhdessä ry:n toimintaan kohdistuneessa tarkastuksessa STEA havaitsi muun muassa, että järjestössä oli maksettu niin sanottuja ”ahkeruusrahoja”, vaikka niitä ei hyväksytä avustettavan toiminnan kuluiksi. Tarkastuksessa STEA ohjeisti järjestöä lopettamaan tällaisten ylimääräisten kulujen maksamisen.
Tarkastuksessa havaittiin myös kummallisia yksityiskohtia tositteiden hyväksymiskäytännössä. Tavanomaisen käytännön mukaan avustuksen saajan toiminnanjohtaja oli tarkastanut, hyväksynyt ja maksanut itse toimintaan liittyvät laskut. Edes tilintarkastaja ei ollut huomauttanut tällaisesta menettelystä.
STEA luonnehtii menettelyä ”vaaralliseksi työyhdistelmäksi” joka kehotettiin poistamaan taloussäännön ohjeistuksilla siten, että menon aiheuttajana toimineet eivät hyväksy enää jatkossa omia menojaan.
Yhdessä ry toimitti tarkastuksen perusteella STEA:lle vastineen, jonka mukaan jatkossa avustuksen saajan puheenjohtaja hyväksyisi laskut ja toiminnanjohtaja maksaisi ne.
Avustusta ei voi käyttää virkistystoimintaan
Turun Mielenterveysyhdistykseen vuonna 2016 tehdyssä tarkastuksessa ilmeni hallinnollisia ja rahankäyttöön liittyviä epäselvyyksiä, joiden seurauksena yhdistys joutui muun muassa palauttamaan takaisin sille myönnettyjä avustuksia.
Yhdistykselle oli vuosina 2014 ja 2015 myönnetty yhteensä 366 000 euroa mielenterveyskuntoutujien kohtaamispaikan toimintaan ja vapaaehtois- ja vertaistoimintaan.
STEA:n vuonna 2016 suorittamassa tarkastuksessa yhdistyksen hallinnossa havaittiin puutteita. Yhdistyksen kevätkokouksen 2015 pöytäkirja oli tarkastusajankohtana kadoksissa. Myöskään kaikkia hallituksen kokouspöytäkirjoja ei ollut saatavilla.
Tarkastuskertomuksessa yhdistystä kehotettiin hankkimaan kevätkokouksen pöytäkirja haltuunsa ja liittämään sen jäljennös vastineeseensa. Yhdistyksen hallituksella on vastuu siitä, että hallituksen kokouksista laaditaan asianmukaiset pöytäkirjat.
STEA pyysi rahoja takaisin
Yhdistyksen toiminnassa ilmeni myös 4 202 euron edestä kuluja, joita STEA ei hyväksynyt. Näin ollen STEA joutui lähettämään yhdistykselle avustuksen palautuspyynnön.
Avustusrahoja oli käytetty esimerkiksi lakitoimiston palkkioon, vaikka lakipalvelujen hankintaa ei oltu esitetty avustushakemuksessa eikä lakitoimiston käyttö muutenkaan liity avustettavaan toimintaan.
Yhdistys oli myös kirjannut toiminnan kuluiksi yhdistyksen virkistystoimintaan käytetyt 2 715 euroa. STEA ei hyväksynyt tällaisia kuluja avustuksen piiriin kuuluviksi. Yhdistyksen mukaan kyseessä oli virheellinen kirjaus.
ILKKA JANHUNEN
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Järjestöjohtajilla muhkeat tulot: SPR:n pääsihteeri tienaa liki 9 000 euroa kuukaudessa

SPR ja vokkijohtaja husasivat veronmaksajien rahoja: Evitskogin vastaanottokeskus ylitti budjettinsa miljoonilla

Monikulttuurisuuteen kylvettiin kymmeniä miljoonia – STEA jätti syöpälasten ja kehitysvammaisten perheet sekä omaishoitajat ilman avustuksia

Miljoonia julkista rahaa nyhtävä Suomen Pakolaisapu hakee työkokeilijaa – ei makseta palkkaa

Punainen Risti sekoilee maailmalla, antaa SPR:n husata omiaan – puolueeton auttaminen muuttui härskiksi politikoinniksi

Helsingin Sanomien aloittama mustamaalauskampanja ei menestynyt – syyttäjä vapautti Brother Christmasin raskaista talousrikosepäilyistä

STEA jakoi yli puoli miljoonaa euroa somalien yhdistystoimintaan

SPR:n vastaanottotoiminnassa epäillään törkeää kavallusta

STEA-avustuksia nauttiville järjestöille iski ahdistus – ministeri Saarikko riensi apuun: Järjestöjen kassavajetta paikataan vaikka velkarahalla
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Niin mikä salaliittoteoria, ministeri Adlercreutz?

Mitä ihmettä? Ilta-Sanomat söhelsi arkivapaita koskevan uutisensa, ja pian ministerille toivotettiin kuolemaa

Antikainen: Demarikansanedustajan satuilema arkipyhäväite täysin tuulesta temmattu
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen ihmettelee SDP:n kansanedustaja Timo Suhosen väitettä, jonka mukaan perussuomalaiset haluaisivat poistaa arkipyhät yrittäjäjärjestön ehdotuksen mukaisesti.

Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Teemu Keskisarja SuomiAreenassa: SDP jakaisi äänestäjille ja someseuraajille ei-kenenkään velkamiljardeja, joita ei ole olemassakaan
MTV:n ja Porin kaupungin SuomiAreenan Raatihuoneenpuiston lavalla kohtasivat keskiviikkoiltana puolueiden puheenjohtajiston vaikuttajat, ja melko ennalta-arvattavasti puoluepomoilta kysyttiin kantoja talouden sopeutuksiin ja lisäsäästöihin lähitulevaisuudessa.

PS-ministeriryhmän tiedotustilaisuus klo 15.30 alkaen (suora lähetys)

Jussi Halla-aho: Kehitysavun tehtävä on ollut ostaa itsellemme hyvää omaatuntoa
Länsimainen ja suomalainen ihminen kantaa ilmeisen ikuista syyllisyyden taakkaa. Ainakin wokeväen mielestä. Olemme syyllisiä siihen, mitä samanväriset ihmiset ovat tehneet missä päin maailmaa hyvänsä aikakauteen katsomatta. Jussi Halla-ahon mielestä tämä on ”vähän kummallista ajattelua”.

Arabitaustaiset perheklaanit hallitsevat suurta osaa saksalaisesta rikollisuudesta
Aikoinaan Libanonista Saksaan turvapaikanhakijoina saapuneet arabitaustaiset klaanit tekevät huomattavan osan Saksan rikoksista. Saalista kerätään etenkin huumekaupalla, ryöstöillä, suojelurahalla ja kiristyksellä. Klaanin jäseniä yhdistävät ehdoton lojaalisuus omia perheenjäseniä ja sukulaisia kohtaan, perinteiset arvokoodit ja oma oikeuskäsitys. Tutkijat muistuttavat, että kaikki perheklaanien jäsenet eivät ole rikollisia.

Nato tunnusti laittoman maahantulon merkittäväksi uhaksi kansalliselle turvallisuudelle
Nato teki Haagin huippukokouksessaan päätöksen, että rajaturvallisuuteen liittyvät kulut voidaan jatkossa laskea mukaan jäsenmaiden viiden prosentin puolustusmenotavoitteeseen. Tämä on suuri helpotus niille Nato-maille, joilla on yhteistä rajaa Venäjän kanssa tai joihin muuten kohdistuu paljon laitonta maahantuloa. Myös kumivenepakolaisten kanssa ongelmissa oleva Britannia iloitsee uudesta linjauksesta.

Suomen Akatemia teki sen taas! 750 000 euron jättipotin kuittasi tällä kertaa kynsisalonkitutkimus: feminismin ja rodullistamisen manikyyritutkimusta
Suomen Akatemian myöntämä yli 750 000 euron rahoitus Helsingin yliopiston tutkimukselle "Intiimi manikyyri: femininisoitu työ, (itse-)hoiva ja rodullistetut kohtaamiset kynsistudioissa" on hämmentänyt sosiaalisessa mediassa. Keskustelijat ovat ilmaisseet epäuskoaan julkista rahankäyttöä ja tiedepolitiikkaa kohtaan. Päivystävät kriitikoiden kriitikot kuten ekonomisti Heikki Pursiainen puolestaan piikittelivät muita keskustelijoita kuten Wille Rydmania jopa henkilökohtaisuuksiin asti. Pursiainen puhui kohututkimuksesta ylistävämpään sävyyn. Suomen Akatemian erikoiset rahoituspäätökset hämmentävät ihmisiä vuodesta toiseen. Ilmiö liittyy laajempaan keskusteluun tieteen politisoitumisesta ja tiederahoituksen kanavoitumisesta ideologisesti värittyneisiin hankkeisiin.