Itä-Uudenmaan syyttäjänvirasto ei nosta syytteitä raskaista talousrikoksista Brother Christmas ry:tä eikä myöskään hyväntekeväisyyshahmoa edustavaa, perussuomalaisten eduskuntavaaliehdokkaana olevaa Ari Koposta vastaan.

Syyttäjä on tehnyt asiassa syyttämättäjättämispäätöksen, koska näyttöä epäilyille törkeästä kirjanpitorikoksesta ei löytynyt. Lisäksi syyttäjä on vapauttanut Brother Christmas ry:n rahankeräysrikosta koskevista syytteistä, joissa oli epäilty, että yhdistys olisi antanut harhaanjohtavia tietoja keräyksistään.

Syyttäjä ei löytänyt näillekään väitteille perusteita syytteiden nostamiseksi.

– Nyt viimeistään on tullut todistettua, että Brother Christmas ry:n keräyksillä saaduista varoista ei ole kulkeutunut euroakaan muualle kuin hädänalaisten auttamiseen. Lisäksi joissakin lehtijutuissa vihjailtiin, että olisin jopa huijannut siinä, mihin keräysrahat menevät ja antanut niihin liittyvää väärää ja vääristeltyä tietoa. Nämäkin väärät väitteet on nyt kumottu, Uudellamaalla eduskuntavaaliehdokkaana oleva Ari Koponen korostaa.

Media aloitti törkykirjoittelun vuosi sitten

Negatiivinen uutisointi Koposta ja Brother Christmas ry:tä vastaan alkoi helmikuussa 2018, kun Helsingin Sanomat julkaisi laajan Brother Christmas ry:tä ja Koposta panettelevan artikkelin.

Seura-lehti jatkoi samalla linjalla maaliskuussa 2018, kun lehti esitti väitteitä muun muassa kirjanpitolain rikkomisesta ja vihjasi tuhansien eurojen keräysvarojen kulkeutuneen muualle kuin keräyskohteisiin.

– Olen erittäin iloinen siitä, että Helsingin Sanomien ja Seuran aloittama mustamaalauskampanja on nyt osoittautunut perusteettomaksi, Koponen toteaa.

Brother Christmas ry todisti jo viime huhtikuussa syyttömyytensä huijausväitteisiin yhdistyksen tileihin tehdyn erikoistarkastuksen myötä. Myöskään poliisi ei löytänyt omissa tutkimuksissaan minkäänlaisia viitteitä siitä, että yhdistykseltä olisi välitetty rahaa muille kuin avuntarvitsijoille.

Itä-Uudenmaan syyttäjäviraston tekemä syyttämättäjättämispäätös on vapauttanut Brother Christmas ry:n ja Koposen kaikista törkeän kirjanpitorikoksen epäilyistä ja kirjanpidon väitetystä keplottelusta.

Mustamaalaus vaikutti yhdistyksen toimintaan

Koponen sanoo joutuneensa ennennäkemättömän laajan mustamaalauskampanjan kohteeksi.

– Medioiden julkaisemilla perättömillä väitteillä on ollut mittava vaikutus Brother Christmas ry:n toimintaan. Yhdistys keräsi vuonna 2017 lähes miljoona euroa apua tarvitseville, mutta viime vuonna Helsingin Sanomien ja Seuran julkaisemien negatiivisten artikkelien jälkeen lahjoitusvaroja kertyi enää kymmenesosa aiemmasta.

Lisäksi Helsingin Sanomien ja Seuran artikkeleilla sekä niitä seuranneella massiivisella kielteisellä julkisuudella on ollut äärimmäisen mittava merkitys Brother Christmas ry:n sekä Koposen maineen menettämiseen.

– Lehtien kirjoittelu aiheutti minulle runsaan vuoden kestäneen piinan, johon liittyivät pitkään jatkuneet poliisitutkimukset ja sen päälle kuukausia kestänyt syyteharkinta. Kaiken huipuksi Brother Christmas ry ei ole saanut enää rahankeräyslupaa viime heinäkuun jälkeen.

– Kaikki tämä vain ja ainoastaan sen takia, että minut ja Brother Christmas -hahmoni oli leimattu jättikavaltajiksi ja oman edun tavoittelijoiksi, Koponen pahoittelee.

Rahankeräysluvan unohtamisesta seurasi syyte

Kaikki raskaimmat syytteet on asiassa hylätty, mutta syytteet on kuitenkin nostettu Mesenaatti-sivuston kampanjaan ja sen jälkeiseen tuotemyyntiin liittyvistä rahankeräysrikosten nimikkeillä olevista muotoseikoista.

– Kyse on rahankeräyslain nippelitiedosta ja arpajaishallinnon käynnistämästä hiusten halkomisesta. Jäljelle jääneet kaksi syytettä ovat täydellisen mitättömiä verrattuna nyt kaatuneisiin raskaisiin rikosepäilyihin.

– Nyt on nostettu syytteet siitä, että olen täysin pyyteettömästi ja vapaaehtoisesti hankkinut varoja vanhusten, sairaiden lasten ja vähävaraisten perheiden auttamiseksi. Senttiäkään kyseisistä rahoista ei ole kulkeutunut kenellekään muulle kuin heille, joten tässä on nyt farssin aineksia ilmassa, Koponen painottaa.

Keräysvaroista 95 prosenttia apua tarvitseville

Brother Christmas ry on lahjoittanut kaikista keräämistään varoista noin 95 prosenttia suoraan hyväntekeväisyystarkoituksiin. Yhdistyksen suurimmat kohderyhmät ovat olleet sairaat lapset ja apua tarvitsevat lapsiperheet sekä vanhukset ja veteraanit.

Koponen harmittelee asiassa median ja etenkin Helsingin Sanomien toimintaa. Koponen on tehnyt poliisille tutkintapyynnön Seura-lehden artikkelista sekä käynnistänyt epäiltyyn törkeään kunnianloukkaukseen liittyvät jatkotoimenpiteet Helsingin Sanomia vastaan.

– Kaikki lähti siitä, kun Helsingin Sanomat julkaisi yhdistyksestä ja minusta väärää tietoa. Sen jälkeen käynnistyivät eräänlaiset mediakäräjät, minusta tällainen toiminta on käsittämätöntä.

– Tämä on ollut minulle ja yhdistykselle raskasta aikaa, mutta eniten haittaa media on aiheuttanut apua tarvitseville ihmisille. Kohun alkamisen jälkeen meillä on jäänyt saamatta suuria summia avustusvaroja, Koponen sanoo.

Media toiminut aktiivisesti syyttäjänä

Perussuomalaisten puoluesihteeri Riikka-Slunga Poutsalo paheksuu Koposeen kohdistunutta mustamaalaamiskampanjaa.

– Jo alkuvaiheessa oli huomattavissa, että kyse on ajojahdista. Tämä oli itselleni selvää jo siinä vaiheessa, kun luin sen Helsingin Sanomien laajan jutun. Se oli minusta poikkeuksellinen ja ymmärsin, ettei siinä ollut kaikki kohdallaan, Slunga-Poutsalo sanoo.

Hän muistuttaa vanhasta periaatteesta, jonka mukaan jokainen on syytön kunnes toisin todistetaan.

– Media on toiminut aktiivisesti syyttäjänä ja samalla vaikeuttanut järjestön toimintaa. Äänestäjille Koponen on kuitenkin ollut koko ajan syytön.

SUOMEN UUTISET