

LEHTIKUVA
EU joutui taas tositestiin – pandemiaan varautuminen sekavaa ja hidasta
Euroopan unionin varautuminen erilaisiin kriiseihin on ollut hidasta ja heikkotehoista. Finanssi-, euro- ja siirtolaiskriisit ovat horjuttaneet Euroopan perustuksia niin taloudellisesti kuin poliittisestikin. Parhaillaan jylläävä koronavirus testaa maanosan kriisinhallintaa. Edistymistä ei havaitse edes suurennuslasilla.
Euroopan komissio ja unionin jäsenmaiden johtajat ovat viikkojen ajan painottaneet yhteisen toiminnan merkitystä. Italia joutui kuitenkin tekemään itse rajut toimet saadakseen epidemian kuriin. Lähestulkoon kaikki on kiinni ja ihmisten tulee pitää metrin etäisyys muihin.
Unionin sisärajoja on suljettu: Itävalta ja Slovenia ovat jo pysäyttäneet ihmisten liikkumisen Italian vastaisilla rajoillaan. Pandemia iskeekin kipeästi vapaan liikkumisen turvaavaan Schengen-sopimukseen. Tästä syystä Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kielsi Schengen-maiden kansalaisten pääsyn Yhdysvaltoihin kuukaudeksi.
Talousvaikutukset huolena?
Suomen pääministeri Sanna Marin (sd.) kertoi keskiviikkona 11.3. esimerkiksi päiväkotien sulkemisen johtavan myös poissaoloihin töissä, kun vanhemman pitää jäädä kotiin hoitamaan lapsia. Sillä on ilman muuta talouteen heikentävä vaikutus.
Talousmurheet eivät silti estäneet Italian toimia. Kansalaisten selkeä enemmistö tukee pääministeri Giuseppe Conten päätöstä.
Ravintoloiden sulkeminen ei siirrä ravintoloiden tuottoja. Ne poistuvat. Jos lappu on luukulla kuukauden ajan niin tuskin on oletettavaa, että kuukauden tauon jälkeen asiakkaat syövät sitten seuraavalla kerralla koko kuukauden edestä.
Italia on rutkasti Suomea velkaisempi euromaa. Taloushuolet jäivät silti terveyshuolien jalkoihin.
Eurooppa vesittää Italian uhraukset
Politico-lehti kirjoittaa hämmentäviä esimerkkejä EU-maiden päättäjien toimista. Saksan liittokansleri Angela Merkel kertoi virusepidemian saapuneen Saksaan. Merkelin mukaan kaksi kolmasosaa saksalaisista voisi saada tartunnan.
Ennakoivia toimia virusepidemian hillitsemiseksi ei näkynyt. Merkelin linja on tarkkailu.
Italian kansallisen terveyslaitoksen infektiotautien johtaja Giovanni Rezza kritisoi rajuin sanoin Merkelin toimintaa.
– Saksassa jokainen tekee miten huvittaa, Rezza pamauttaa.
Rezzan mukaan muut eurooppalaiset maat vesittävät kaikki italialaisten uhraukset, jos muut maat antavat virusepidemian riehua vapaana. Hän muistuttaa, että vielä jokunen päivä sitten Ranskassa yökerhot olivat auki aivan normaalisti.
Prioriteetit hakusessa
Politico kertoo myös Ranskan ex-terveysministeri Agnès Buzynin prioriteeteista. Buzyn ilmoitti, ettei ehdi olla ehdolla Pariisin kunnallisvaaleissa virusepidemian vuoksi. Kädet olivat täynnä töitä.
Buzyn muutti mielensä, kun Pariisin vaalien pormestariehdokas joutui jäämään sivuun skandaalin vuoksi. Pormestariehdokkuuden myötä terveysministerin työt saivat jäädä.
Espanjassa kansalaiset ovat ottaneet ohjat omiin käsiinsä ja toteuttaneet omaehtoisia karanteeneja. Maan parlamentti jäädytti toimintaansa vasta, kun laitaoikeistopuolue Voxin kaikki 52 kansanedustajaa eristivät itsensä virustartuntahuolien vuoksi.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Perussuomalaiset vaativat valmiuslain käyttöönottoa: Koulut ja päiväkodit välittömästi kiinni

Perussuomalaiset kysyivät hallitukselta päiväkotien ja koulujen sulkemisesta – Marin ei suosittele valmiuslain käyttöönottoa

Lääkäri: Tarvitsemme järeitä karanteenitoimia nyt tai terveydenhuoltojärjestelmä uhkaa ajautua Italian kaltaiseen kaaokseen

Italian otteet kovenevat virusepidemian yllyttyä: Koko maa kotikaranteenissa – Itävalta sulki Italian rajansa

Korona-viruksen leviämismallinnus todistaa – ratkaisevat hetket ovat juuri nyt käsillä

Perussuomalaiset peruuttavat yleisötilaisuutensa maaliskuussa

Niikko: Koronaviruksen pysäyttäminen vaatii järeitä toimenpiteitä

WHO kehottaa kaikkia maita järeisiin toimiin koronan pysäyttämiseksi: ”Ne, jotka katsovat sivusta tekevät kohtalokkaan virheen”

Suuret EU-maat sulkeutuvat koronaviruksen vuoksi
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Luonnonsuojelijat vastaan ilmakehäkiihkoilijat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Jengipomon pidätys Turkissa enteilee huumemarkkinoiden uusjakoa Pohjolassa – valtatyhjiö täytetään tavalla tai toisella
Rikollispomon pidätys Turkissa johtaa valtatyhjiöön Pohjoismaiden ja ennen kaikkea Ruotsin huumekaupassa. Myös kilpailevan jengin johtaja on maanpaossa, joten järjestäytyneen rikollisuuden mannerlaatat ovat liikkeessä. Tyhjiöillä on tapana täyttyä, tavalla tai toisella.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.

Antikainen: Hovioikeus tuomitsi HS-toimittajat maanpetosrikoksesta – mutta kuinka paljon salaisuuksia ehti vuotaa?
Helsingin Sanomien toimittajien teot eivät jättäneet tulkinnanvaraa niiden vakavuuden suhteen, perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen kirjoittaa.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää