Euroopan unionin varautuminen erilaisiin kriiseihin on ollut hidasta ja heikkotehoista. Finanssi-, euro- ja siirtolaiskriisit ovat horjuttaneet Euroopan perustuksia niin taloudellisesti kuin poliittisestikin. Parhaillaan jylläävä koronavirus testaa maanosan kriisinhallintaa. Edistymistä ei havaitse edes suurennuslasilla.

Euroopan komissio ja unionin jäsenmaiden johtajat ovat viikkojen ajan painottaneet yhteisen toiminnan merkitystä. Italia joutui kuitenkin tekemään itse rajut toimet saadakseen epidemian kuriin. Lähestulkoon kaikki on kiinni ja ihmisten tulee pitää metrin etäisyys muihin.

Unionin sisärajoja on suljettu: Itävalta ja Slovenia ovat jo pysäyttäneet ihmisten liikkumisen Italian vastaisilla rajoillaan. Pandemia iskeekin kipeästi vapaan liikkumisen turvaavaan Schengen-sopimukseen. Tästä syystä Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kielsi Schengen-maiden kansalaisten pääsyn Yhdysvaltoihin kuukaudeksi.

Talousvaikutukset huolena?

Suomen pääministeri Sanna Marin (sd.) kertoi keskiviikkona 11.3. esimerkiksi päiväkotien sulkemisen johtavan myös poissaoloihin töissä, kun vanhemman pitää jäädä kotiin hoitamaan lapsia. Sillä on ilman muuta talouteen heikentävä vaikutus.

Talousmurheet eivät silti estäneet Italian toimia. Kansalaisten selkeä enemmistö tukee pääministeri Giuseppe Conten päätöstä.

Ravintoloiden sulkeminen ei siirrä ravintoloiden tuottoja. Ne poistuvat. Jos lappu on luukulla kuukauden ajan niin tuskin on oletettavaa, että kuukauden tauon jälkeen asiakkaat syövät sitten seuraavalla kerralla koko kuukauden edestä.

Italia on rutkasti Suomea velkaisempi euromaa. Taloushuolet jäivät silti terveyshuolien jalkoihin.

Eurooppa vesittää Italian uhraukset

Politico-lehti kirjoittaa hämmentäviä esimerkkejä EU-maiden päättäjien toimista. Saksan liittokansleri Angela Merkel kertoi virusepidemian saapuneen Saksaan. Merkelin mukaan kaksi kolmasosaa saksalaisista voisi saada tartunnan.

Ennakoivia toimia virusepidemian hillitsemiseksi ei näkynyt. Merkelin linja on tarkkailu.

Italian kansallisen terveyslaitoksen infektiotautien johtaja Giovanni Rezza kritisoi rajuin sanoin Merkelin toimintaa.

– Saksassa jokainen tekee miten huvittaa, Rezza pamauttaa.

Rezzan mukaan muut eurooppalaiset maat vesittävät kaikki italialaisten uhraukset, jos muut maat antavat virusepidemian riehua vapaana. Hän muistuttaa, että vielä jokunen päivä sitten Ranskassa yökerhot olivat auki aivan normaalisti.

Prioriteetit hakusessa

Politico kertoo myös Ranskan ex-terveysministeri Agnès Buzynin prioriteeteista. Buzyn ilmoitti, ettei ehdi olla ehdolla Pariisin kunnallisvaaleissa virusepidemian vuoksi. Kädet olivat täynnä töitä.

Buzyn muutti mielensä, kun Pariisin vaalien pormestariehdokas joutui jäämään sivuun skandaalin vuoksi. Pormestariehdokkuuden myötä terveysministerin työt saivat jäädä.

Espanjassa kansalaiset ovat ottaneet ohjat omiin käsiinsä ja toteuttaneet omaehtoisia karanteeneja. Maan parlamentti jäädytti toimintaansa vasta, kun laitaoikeistopuolue Voxin kaikki 52 kansanedustajaa eristivät itsensä virustartuntahuolien vuoksi.

Henri Alakylä