Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Mika Niikon mukaan Suomessa on välittömästi ryhdyttävä järeisiin koronaviruksen vastaisiin varotoimiin. WHO varoitti, että muuten moni maa on samassa tilanteessa kuin Italia ja Iran.

Maailman terveysjärjestö julisti tänään koronavirusepidemian pandemiaksi ja vaatii jokaista maata toimimaan kiireesti ja aggressiivisesti. Tätä käskyä on noudatettava myös Suomessa.

– Jokainen ymmärtää tilanteen vakavuuden, jos hiukan katsoo taaksepäin. Italiassa tilanne eskaloitui kahdestakymmenestä tartunnasta kansalliseksi hätätilaksi hieman yli kahdessa viikossa. Nyt on korkea aika ottaa maailman terveysjärjestön varoitukset tosissaan ja ryhtyä radikaaleihin toimenpiteisiin kansalaisten suojelemiseksi, Mika Niikko sanoo.

– Ei riitä, että ministeriöt suosittelevat epidemia-alueilta palaavia opettajia sekä sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijöitä jäämään kotiin. Siihen täytyy määrätä. Parasta olisi, että kaikki maahantulijat asetettaisiin karanteeniin.

Kouluja suljetaan ympäri maailmaa

Koulut suljettiin Italiassa, kun tartuntoja oli 3 000, Japanissa toimenpiteeseen riitti 100 tartuntaa. Tanskassa on tartuntoja 512 ja Puolassa vasta 31, mutta molemmat maat ilmoittivat tänään sulkevansa koulunsa. Liittokansleri Angela Merkel on ilmaissut ymmärtävänsä viruksen tartutuspotentiaalin.

– Hallituksen odotteleva linja ei nyt riitä. Suomessa ei kielletä vielä edes suuria yleisötapahtumia. Erityisen varomatonta on, että myöskään tämän ja tulevien viikkojen lääkäri- ja sairaanhoitajapäiviä ei vielä ole peruttu. Terveydenhuoltohenkilöiden terveydestä huolehtiminen on nyt äärimmäisen tärkeää. He voivat joutua seuraavina kuukausina hyvin raskaaseen tilanteeseen. Voimia ja tietoa tulisi nyt kerätä muilla tavoin kuin joukkotapahtumissa, Niikko painottaa.

Suomessa loppuvat tehohoitopaikat

Niikon mielestä sosiaali- ja terveysministeriön, ulkoministeriön ja THL:n on toimittava nopeasti.

– Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tulee välittömästi antaa signaali järeistä toimista, sillä ilman sitä ei näytä tapahtuvan mitään. Tässä ei voi edetä talous edellä, vaan epidemia on estettävä ennen kuin tilanne on katastrofaalinen.

– Suomessa loppuvat tehohoitopaikat jo siinä vaiheessa, jos noin 2 000 henkeä sairastuu saman aikaisesti. Tämä perustuu tilastoon, että kriittiseen tilaan päätyy noin 8 prosenttia sairastuneista. Nyt ainoa oikea linja on radikaalit ennaltaehkäisytoimet, ajan voittaminen ja riskiryhmien suojelu, Niikko huomauttaa.

Testeihin päästävä pikaisesti

Niikon mukaan tilannearvioissa on otettava huomioon, että kaikkia tartuntoja ei onnistuta diagnosoimaan kotimaassa tai maailmanlaajuisesti.

– Testauksien kynnystä tulisi pudottaa huomattavasti havaitaksemme tartuntalähteet aiemmin. Heikoimpien suojelemiseksi vierailut hoivakoteihin ja vuodeosastoille on lopetettava. Koska tauti leviää lieväoireisten potilaiden kautta, koko väestöön kohdistuvat toimet ovat välttämättömiä taudin suitsemiseksi.

SUOMEN UUTISET