Perussuomalaisten kansanedustaja Jussi Wihonen on jättänyt hallitukselle kirjallisen kysymyksen, jossa hän kysyy hallituksen toimista suomalaisyritysten tukemiseksi koronavirusepidemian aiheuttamien haittojen ehkäisemiseksi.

Kiinasta lähtenyt koronavirus on aiheuttanut suurta huolta ympäri maailmaa. Kiinassa virusta on pyritty hillitsemään karanteeneilla ja monien miljoonakaupunkien kadut ovat lähes autioituneet varotoimien seurauksena. Virus on levinnyt maailmalla ja tartuntoja tulee päivä päivältä enemmän myös Euroopassa.

Koronaviruksen vaikutus taloudelle on suuri. Yle uutisoi maailman talousjärjestö OECD:n leikanneen koko maailman talousennustetta koronaviruksen vuoksi.

– Selvää on, että erityisesti Kiinassa virusepidemian seurauksena tuotantoa ei pystytä pitämään normaalilla tasolla. Kiinan pysähdys vaikuttaa maailmantalouteen, ja jos koronavirus etenee laajalti maailmalla tulevat sen taloudelliset vaikutukset olemaan massiivisia. Esimerkiksi Kiinan automyynti on käytännössä pysähtynyt, mikä vaikuttaa Saksan autoteollisuuteen ja sitä kautta muun Euroopan taloustilanteeseen, Jussi Wihonen varoittaa.

Suomen talous ei enää kasva

Suomen vientisektori on varsin altis maailmantalouden muutoksille, ja jos koronavirus leviää entisestään tulevat vaikutukset näkymään myös täällä.

– Merkittävä ongelma on tuotannon komponenttien saatavuus Kiinasta ja erityisesti pk-yrityksillä voi olla vaikeaa kilpailla suurten yritysten kanssa komponenttien ja muiden tuontitavaroiden saatavuuden kanssa. Koronaviruksen vaikutukset tulevat näkymään vielä pitkään, Wihonen arvelee.

Finanssiryhmä OP:n asiantuntijat laskivat ennustettaan Suomen talouskasvusta ja uuden ennusteen mukaan Suomen talous ei kasva enää tänä vuonna.

Luvassa lomautuksia ja irtisanomisia

Suomessa koronaviruksen vaikutukset näkyvät jo etenkin matkailu- ja ravitsemusalalla, kun kiinalaisturistien tulo on tyrehtynyt. Esimerkkinä Helsingissä erään kiinalaisen ravintolan omistajan mukaan päivittäisistä tuloista on tammi-helmikuun aikana sulanut noin 80 prosenttia.

– Lapissa matkailun on kuvattu loppuneen kuin seinään. Lisäksi Finnair ilmoitti suunnittelevansa koko Suomen-henkilöstönsä eli reilun 6 000 työntekijänsä lomauttamista koronaviruksen aiheuttamien negatiivisten vaikutusten seurauksena, Wihonen muistuttaa.

Wihonen kysyy, miten hallitus aikoo tukea suomalaisia yrityksiä koronavirusepidemian aiheuttaman äkillisen ja yllättävän kysynnän heikkenemisen vuoksi, ja voisiko hallitus tukea työllisyyttä ja yritysten selviytymistä erillisellä koronapaketilla, ettei koronaviruksen seurauksena synny lomautus- ja irtisanomisaaltoa.

SUOMEN UUTISET