

PS ARKISTO
Wihonen: Miten hallitus aikoo tukea suomalaisia yrityksiä koronavirusepidemian aiheuttaman äkillisen ja yllättävän kysynnän heikkenemisen vuoksi?
Perussuomalaisten kansanedustaja Jussi Wihonen on jättänyt hallitukselle kirjallisen kysymyksen, jossa hän kysyy hallituksen toimista suomalaisyritysten tukemiseksi koronavirusepidemian aiheuttamien haittojen ehkäisemiseksi.
Kiinasta lähtenyt koronavirus on aiheuttanut suurta huolta ympäri maailmaa. Kiinassa virusta on pyritty hillitsemään karanteeneilla ja monien miljoonakaupunkien kadut ovat lähes autioituneet varotoimien seurauksena. Virus on levinnyt maailmalla ja tartuntoja tulee päivä päivältä enemmän myös Euroopassa.
Koronaviruksen vaikutus taloudelle on suuri. Yle uutisoi maailman talousjärjestö OECD:n leikanneen koko maailman talousennustetta koronaviruksen vuoksi.
– Selvää on, että erityisesti Kiinassa virusepidemian seurauksena tuotantoa ei pystytä pitämään normaalilla tasolla. Kiinan pysähdys vaikuttaa maailmantalouteen, ja jos koronavirus etenee laajalti maailmalla tulevat sen taloudelliset vaikutukset olemaan massiivisia. Esimerkiksi Kiinan automyynti on käytännössä pysähtynyt, mikä vaikuttaa Saksan autoteollisuuteen ja sitä kautta muun Euroopan taloustilanteeseen, Jussi Wihonen varoittaa.
Suomen talous ei enää kasva
Suomen vientisektori on varsin altis maailmantalouden muutoksille, ja jos koronavirus leviää entisestään tulevat vaikutukset näkymään myös täällä.
– Merkittävä ongelma on tuotannon komponenttien saatavuus Kiinasta ja erityisesti pk-yrityksillä voi olla vaikeaa kilpailla suurten yritysten kanssa komponenttien ja muiden tuontitavaroiden saatavuuden kanssa. Koronaviruksen vaikutukset tulevat näkymään vielä pitkään, Wihonen arvelee.
Finanssiryhmä OP:n asiantuntijat laskivat ennustettaan Suomen talouskasvusta ja uuden ennusteen mukaan Suomen talous ei kasva enää tänä vuonna.
Luvassa lomautuksia ja irtisanomisia
Suomessa koronaviruksen vaikutukset näkyvät jo etenkin matkailu- ja ravitsemusalalla, kun kiinalaisturistien tulo on tyrehtynyt. Esimerkkinä Helsingissä erään kiinalaisen ravintolan omistajan mukaan päivittäisistä tuloista on tammi-helmikuun aikana sulanut noin 80 prosenttia.
– Lapissa matkailun on kuvattu loppuneen kuin seinään. Lisäksi Finnair ilmoitti suunnittelevansa koko Suomen-henkilöstönsä eli reilun 6 000 työntekijänsä lomauttamista koronaviruksen aiheuttamien negatiivisten vaikutusten seurauksena, Wihonen muistuttaa.
Wihonen kysyy, miten hallitus aikoo tukea suomalaisia yrityksiä koronavirusepidemian aiheuttaman äkillisen ja yllättävän kysynnän heikkenemisen vuoksi, ja voisiko hallitus tukea työllisyyttä ja yritysten selviytymistä erillisellä koronapaketilla, ettei koronaviruksen seurauksena synny lomautus- ja irtisanomisaaltoa.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- lomautukset korona irtisanomiset Jussi Wihonen Yritykset Kiina Suomi vientiteollisuus Finnair perussuomalaiset talous
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Unkari laittoi rajat kiinni turvapaikanhakijoilta – vetoaa koronavirukseen

Tavio: Hallitus vakuuttaa olevansa varautunut koronaviruksen leviämiseen – ”Luottamukseni asiantuntijoihin ja viranomaisiin on korkea, mutta eikö vakavassa uhassa tule ottaa varman päälle?”

Australiassa järeät koronavirustoimet – pääministeri käytti pandemia-termiä jo useita päiviä sitten

Tynkkynen: Hallituksen varauduttava eduskunnan karanteenitilanteessa turvaamaan lainsäädäntöprosessit

Yhdysvalloissa todettiin viikonloppuna useita tartuntoja – presidentti Donald Trumpin mukaan riskialueen lentomatkustajia seulotaan

Perussuomalaiset: Hallitus viivytteli koronaviruksesta tiedottamisen kanssa – ”Eikö ymmärretty tilanteen vakavuutta?”

Ekonomistit: Euroalueen talous kituuttaa tämänkin vuosikymmenen ajan

Kiinan talousluvut hurjassa syöksyssä koronaviruksen vuoksi – Italiassa 16 miljoonaa ihmistä karanteenissa
Viikon suosituimmat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.