Kolme ING-pankin ekonomistia arvelee euroalueen talouskasvun jäävän kitukasvuiseksi kuluvalla vuosikymmenellä. Talouden hälyttävät merkit ovat olleet näkyvissä jo ennen koronavirusepidemiaa. Aiheesta uutisoi talousmedia CNBC.

Finanssikriisin jälkeen euroalueen talouskasvu on jäänyt pahasti jälkeen. Euroalueella on takana 11 laihaa vuotta. Näköpiirissä ei ole helpotusta ankeaan tilaan, hollantilaisen ING-pankin ekonomistit kirjoittavat muistiossaan.

– Jo ennen koronavirusepidemiaa tummat pilvet kerääntyivät euroalueen talouden ylle. Italia on myrskyn silmässä, muistiossa todetaan.

Viime vuoden viimeisellä vuosineljänneksellä euroalueen talous kasvoi vain aneemiset 0,1 prosenttia. Suurista euromaista Saksan talous polki paikoillaan, kun Ranskan ja Italian talous supistui tuona aikana.

Myös Suomen talous supistui voimakkaasti viime vuoden lopulla.

Tulossa alle prosentin vuosikasvua

ING-pankin mukaan seuraavien kymmenen vuoden aikana euromaiden talous kasvaa keskimäärin alle prosentin vuodessa, kun viime vuosikymmenellä vuotuinen kasvu oli keskimäärin 1,4 prosentissa. Syitä tähän hyytymiseen on lukuisia.

Väestörakenteen ikääntyminen ja rakenteelliset seikat jarruttavat talouskasvua. Euromaiden haluttomuus tehdä talousuudistuksia heikentää kasvunäkymiä.

Kauppasodan eskaloituminen Yhdysvaltain ja Kiinan välillä on iskenyt Eurooppaan rajusti. Kauppajännitteet EU:n ja Yhdysvaltojen välillä voivat johtaa Euroopalle tärkeän kaupankäynnin hyytymiseen.

Brexit aiheuttaa säröjä

Unionin kauppaan voi tulla pahoja säröjä myös brexitin myötä. EU ja Iso-Britannia neuvottelevat alkuvuoden aikana vapaakauppasopimuksesta. Alkuasetelmat ovat hankalat.

Koronavirusepidemian myötä Euroopan talouden kuva ei ole ainakaan piristynyt. Epidemian vuoksi isoja tilaisuuksia on peruttu, turismi ja matkailu ovat jo kärsineet ja esimerkiksi Italiassa kaikki koulut suljettiin uusien tartuntojen pelossa.

Henri Alakylä