Koronavirus on tähän mennessä aiheuttanut kansalaisissa paniikkia paikallisesti ja huolta huomisesta kansainvälisesti. Vain se on selvää, että kyseessä on jo nyt pahempi vitsaus kuin SARS-virus aikoinaan. Epätietoisuus on pahaa myrkkyä taloudelle, mutta viisaiden mukaan paniikkiin ei ole syytä, ainakaan vielä.

Kiinan pörssit ovat olleet vajaan kolmen prosenttiyksikön alamäessä ja Kauko-Idän pörsseistä Taiwan, Japani sekä Intia olivat keskiviikkona plussalla. Muualla maailmassa koronaviruksesta huolimatta meno on ”business as usual”. Kaikki siis hyvin? Ei aivan, mutta kommentit ovat toistaiseksi toiveikkaita.

Helmikuu on kuukausista julmin

Marketwatch ennustaa, että koronavirus riehuu pahimmillaan helmikuun toisella tai kolmannella viikolla. Silloin tartunnan saaneiden ja siihen kuolleiden määrä saavuttaa huippunsa. Huhtikuun alkuun mennessä Kiinan viranomaiset ja Maailman terveysjärjestö WHO saavat pandemian hallintaan.

Taudin vaikutus Kiinan bruttokansantuotteeseen tulee olemaan ennusteen mukaan vain 0,1 prosenttiyksikköä koko vuoden 2020 tasolla. Vuoden ensimmäisellä neljänneksellä vaikutus on kuitenkin prosenttiyksikön luokkaa. Maailmantalous ei tämän ennusteen mukaan juuri kärsi pandemian oireista.

Kolme pointtia

Marketwatch perustelee positiivista Kiinan talousnäkemystään kolmella pointilla: Kiina on jo siirtynyt nettikaupan aikaan, eikä ihmisten fyysinen liikkuvuus ole edellytys ostoksille. Toisekseen vaikutukset turismiin ja matkusteluun jäävät pidemmän päälle vähäisiksi, koska väellä on jo rahat varattuna matkusteluun ja he käyttävät kassan ennen pitkää.

Kolmanneksi Kiina ja Yhdysvallat allekirjoittivat alustavan kauppasopimuksen tammikuun puolivälissä. Nyt Kiina tuo kiihtyvällä vauhdilla lääke- ja sairaalatarviketeollisuuden tuotteita, kuten kasvomaskeja Yhdysvalloista. Kiina on siten täyttämässä etuajassa velvoitettaan kasvattaa tuontiaan USA:sta.

Myös BBC perustaa varovaisen arvionsa koronaviruksen talousvaikutuksista SARS-viruksesta saatuihin kokemuksiin vuosilta 2002-2003. Tämäkin hengenvaarallinen tauti sai alkunsa Kiinasta. SARS-virus maksoi maailmantaloudelle arviolta 40 miljardia dollaria.

SUOMEN UUTISET