Maailman seuratuin joukkovelkakirja, Yhdysvaltain 10-vuotisen lainan jälkimarkkinakorko putosi tällä viikolla ensimmäistä kertaa koskaan alle prosentin. Korko putoaa edelleen ja se alitti jo 0,8 prosentin rajan. Jälkimarkkinakorko laskee velkakirjan hinnan noustessa.

Perjantaina yhden aikaan iltapäivällä kyseisen lainan korko oli 0,77 prosenttia. Yhdysvaltain 10-vuotista lainaa pidetään maailmalla turvasatamana. Se on myös keskeinen tulonlähde suursijoittajille, kuten eläkevakuutusyhtiöille.

Raju muutos kielii sijoittajien halusta siirtyä turvallisina pitämiinsä kohteisiin. Riskipitoisemmat arvopaperit ovat puolestaan olleet tulipalomyynneissä.

Torstaina yhdysvaltalaisosakkeet halpenivat yli kolme prosenttia. Myös Aasian osakkeet laskivat perjantaiaamuna. Eurooppalaiset osakkeet seuraavat vanavedessä. Saksan ja Ranskan keskeiset DAX- ja CAC40-indeksit ovat yli kolmen prosentin laskussa. Hetken aikaa pudotusta oli jopa yli neljä prosenttia.

Yhdysvallat kevensi rahapolitiikkaansa

Rajujen markkinaliikkeiden taustalla on huoli koronaviruksen vaikutuksista.

Yhdysvaltain keskuspankki laski tiistaina poikkeuksellisesti Fed Funds -ohjauskorkoaan 0,5 prosenttiyksikköä. Edellisen kerran näin raju korkoleikkaus tehtiin lokakuussa 2008 finanssikriisin puhjettua. Markkinat arvelevat koronlaskujen jatkuvan.

Koronlaskut näkyvät yleisesti valuuttakursseissa siten, että vastaava valuutta heikkenee. Yhdysvaltain koronleikkaukset johtavat helposti siihen, että euron ulkoinen arvo dollaria vastaan kasvaa. Tämä nostaa eurooppalaistuotteiden hintaa Yhdysvalloissa ja sitä kautta vaikeuttaa euromaiden vientiä Yhdysvaltoihin.

Henri Alakylä