Niin sanottu rotukysymys askarruttaa ankarasti amerikkalaista poliittista eliittiä, jonka perinteisen leipäpuun juurella vaanii jo kirves. Mitä tapahtuu, kun valkoiset ovat vain yksi vähemmistö muiden joukossa ja latinaisamerikkalaista perua oleva väestö kasvaa kaiken aikaa kohisten? Vastausta on etsinyt SVT.

Itse asiassa historialliset sanat lausui kommentaattori Bill O´Reilly Fox-uutiskanavan vaalivalvojaisissa, kun demokraattien Barack Obama oli valittu Yhdysvaltain presidentiksi. Elettiin vuotta 2012.

– Demografia muuttuu ja vanhaa Amerikkaa ei ole enää olemassa, valkoinen valta on nyt vähemmistö, O’Reilly totesi kylmän rauhallisesti.

Etninen tausta ratkaisee

Väestötiede osoittaa vääjäämättä, että USA on menossa kohti suurta muutosta ja se on huomioitu myös meneillään olevissa vaalikampanjoissa. Puolueet kiinnittävät erityistä huomiota potentiaalisen äänestäjäkunnan etnisiin taustoihin.

– Äänestäjien rodullinen tai etninen tausta ennustaa usein vaalikäyttäytymistä, sanoo professori Dag Blanck SVT:n uudessa Ulkoministeriö-ohjelmassa.

Vuoden 2045 paikkeilla valkoiset jäävät vähemmistöksi Yhdysvalloissa, tosin suurimmaksi. Nopeimmin kasvaa latinalaisamerikkalaisen taustan omaava väestö, suuresta syntyvyydestä ja Etelä-Amerikasta tulevasta muuttoliikkeestä johtuen.

Valtapuolueet vähemmistöjen asialla

Poliittisen pelikentän muutos edellyttää syvälle menevää uudistumista sekä republikaaneilta että demokraateilta. Perinteisesti demokraatit ovat olleet vahvempia vähemmistöjen piirissä, mutta pianhan Yhdysvalloissa on ainoastaan vähemmistöjä. Puoluetoimistoissa on huhkittu asian päällä jo vuosikaudet.

Vuoden 2012 vaalitappion jälkeen republikaanit löivät lukkoon ”ruumiinavausraportissaan”, että puolueen täytyy saada haltuunsa vähemmistöryhmät. ”Muuten häviämme tulevaisuuden vaalit, sen voi lukea datasta”, seisoo raportissa.

Tiedekin on erehtyväinen

Demokraatit ovat puolestaan luottaneet tutkimuksiin, jotka todistavat puolueen dominanssia valtapolitiikassa, kunhan vain pidetään kiinni vähemmistöistä ja naisäänestäjistä.

Kuinkas Amerikoissa on viimeisimmissä vaaleissa käynytkään?

SUOMEN UUTISET