

LEHTIKUVA
Donald Trump historialliseen vaalivoittoon
Oli mitä mieltä tahansa liikemies Donald Trumpista, niin tulevaisuudessa tullaan tutkimaan tarkkaan, mitä republikaanien esivaaleissa oikein tapahtui, kun Trump voitti tavalla, jota kukaan ei osannut ennustaa. Suomen Uutiset analysoi mitä supertiistain esivaalitulokset tarkoittavat jatkon kannalta.
Republikaanien kisassa Donald Trump voitti supertiistains Alabamassa, Arkansasissa, Georgiassa, Massachusettsissa, Tennesseessä, Vermontissa ja Virginiassa. Trump on tehnyt historiaa voittamalla esivaalit erilaisemmissa osavaltioissa kuin yksikään toinen republikaaniehdokas.
Ted Cruz voitti kotiosavaltiossaan Teksasissa ja naapuriosavaltio Oklahomassa. Nämä voitot pitävät Cruzin kampanjan pinnalla. Cruz katsoo olevansa ainoa realistinen vaihtoehto Trumpille. Cruz vetosi puheessaan Teksasissa myös alakynteen jääneisiin ehdokkaisiin, jotta nämä luopuisivat omista kampanjoistaan ja yhdistyisivät Cruzin johtamaan rintamaan. Hän myös tuomitsi Trumpin kovan kielenkäytön.
– Amerikalla ei pitäisi olla presidenttiä, jonka sanat saavat sinut nolostumaan, jos lapsesi toistaa ne, hän sivalsi Trumpia.
”Pitää pystyä voittamaan, jos haluaa presidentiksi”
Trump onnitteli Floridassa pitämässään puheessa Cruzia kahdesta voitosta. Samalla Trump huomautti, että niissäkin osavaltioissa, joissa Cruz on vienyt voiton, Trump on noussut kakkoseksi. Trump jatkoi voimallisesti Marco Rubion lyttäämistä.
– Ted Cruz on sentään voittanut jotain, Rubio ei ole voittanut missään. Pitää pystyä voittamaan, jos haluaa presidentiksi, hän kommentoi Rubiolle.
”Käyn yhden ihmisen kimppuun – Hillary Clintonin”
Trump on selvästi maltillistanut retoriikkaansa ja valmistautuu yhteenottoon Hillary Clintonin kanssa. Asiantuntijat näkevät tässä tuoreen tukijan Chris Cristien maltillistavan vaikutuksen. Trump sanoo olevansa puolueen yhdistäjä.
– Meistä tulee entistä täydellisempi ja yhtenäisempi. Meistä tulee paljon isompi puolue. Me voitamme marraskuussa, Trump sanoi.
– Kunhan tämä on selvä, käyn yhden ihmisen kimppuun – Hillary Clintonin, hän lupasi.
Rubio vannoo voittavansa kotonaan
Trumpin päähaastajaksi pyrkineen Rubion tilanne on entistä tukalampi. Virginiaa pidettiin yhtenä Rubion oljenkortena, mutta Trump nappasi voiton. Keskilännen Minnesota toi lopulta Rubiolle hänen ainoan supertiistain voittonsa. Amerikkalaismedialle Rubio puolustautui sanomalla että supertiistai ei ole koskaan ollut hänen kampanjastrategiansa keskiössä, vaan hänelle suosiolliset osavaltiot ovat vasta tulossa.
Rubio vannoo voittavansa kotiosavaltionsa, väkirikkaan Floridan, muutaman viikon päästä. Se on hänelle pakkovoitto kun Cruz voitti jo kotiosavaltionsa Teksasin.
– Florida, tiedän että olette valmiina. Asiantuntijat sanoivat meitä altavastaajiksi, ja hyväksyn sen. Olemme kaikki altavastaajia. Tämä on altavastaajien yhteisö. Tämä on altavastustajien osavaltio. Tämä on altavastaajien maa, mutta me voitamme, Rubio rohkaisi kannattajiaan.
– Tämän piti olla Ted Cruzin suuri ilta, hän huomautti kilpailijalleen, joka hävisi etelän osavaltioissa uskonnollisten äänet Trumpille.
”Näissä vaaleissa muutetaan Amerikkaa”
Demokraattien Hillary Clinton voitti supertiistaina Alabamassa, Alaskassa, Arkansasissa, Georgiassa, Tennesseessä, Teksasissa ja Virginiassa.
Bernie Sanders voitti kotiosavaltiossaan Vermontissa, Coloradossa, Minnesotassa ja Oklahomassa.
– Näissä vaaleissa ei valita vain presidenttiä, näissä vaaleissa muutetaan Amerikkaa, Sanders sanoi voitettuaan kotiosavaltionsa Vermontin.
Sanders tosin ei pääse presidenttiehdokkaana muuttamaan Amerikkaa, mutta politiikan maailmassa ei olisi tavatonta, että Clinton tekisi Sandersista varapresidenttiehdokkaansa yhdistääkseen demokraattien kannattajat.
Kisasta tulee pitkä ja likainen
Republikaanien muilla kärkiehdokkailla Rubiolla ja Cruzilla on vielä mahdollisuuksia haastaa Trump, mutta ne ovat pienet. Cruz voitti Teksasin ja Rubio uskottavuudelleen tärkeästi yhden osavaltion, joten kumpikin jatkaa kisassa. Sivuraiteille joutunut John Kasich pysyy mukana ainakin muutaman viikon päässä olevaan kotiosavaltioonsa Ohioon. Neurokirurgi Ben Carson on osoittanut olevansa sitkeä sissi, mutta luovuttanee pian kun rahahanat kuivuvat.
Vahvoista kärkinimistä huolimatta kisasta tulee pitkä ja todennäköisesti likainen sekä republikaaneilla että demokraateilla.
Clinton on demokraattien varma ja Trump republikaanien todennäköinen presidenttiehdokas. Kukaan ei ole tähän tilanteeseen tyytyväisempi kuin Clinton, sillä hän voittaisi kyselyiden mukaan Trumpin presidentinvaaleissa.
SIMON ELO
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Hillary Clinton: ”En halua maksaa Donald Trumpin lasten korkeakoulutusta”

John Kasich: Hyökkäys Suomea vastaan on hyökkäys Yhdysvaltoja vastaan

Yhdysvaltain presidenttikisa kuumenee supertiistaina

Yllättävä tutkimustulos – Trumpin kannattajat ovatkin varakkaita ja koulutettuja

Yhdysvaltain poliittinen kartta menee uusiksi, kun valkoiset jäävät maassa vähemmistöksi
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Niin mikä salaliittoteoria, ministeri Adlercreutz?

Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Teemu Keskisarja SuomiAreenassa: SDP jakaisi äänestäjille ja someseuraajille ei-kenenkään velkamiljardeja, joita ei ole olemassakaan
MTV:n ja Porin kaupungin SuomiAreenan Raatihuoneenpuiston lavalla kohtasivat keskiviikkoiltana puolueiden puheenjohtajiston vaikuttajat, ja melko ennalta-arvattavasti puoluepomoilta kysyttiin kantoja talouden sopeutuksiin ja lisäsäästöihin lähitulevaisuudessa.

PS-ministeriryhmän tiedotustilaisuus klo 15.30 alkaen (suora lähetys)

Jussi Halla-aho: Kehitysavun tehtävä on ollut ostaa itsellemme hyvää omaatuntoa
Länsimainen ja suomalainen ihminen kantaa ilmeisen ikuista syyllisyyden taakkaa. Ainakin wokeväen mielestä. Olemme syyllisiä siihen, mitä samanväriset ihmiset ovat tehneet missä päin maailmaa hyvänsä aikakauteen katsomatta. Jussi Halla-ahon mielestä tämä on ”vähän kummallista ajattelua”.

Arabitaustaiset perheklaanit hallitsevat suurta osaa saksalaisesta rikollisuudesta
Aikoinaan Libanonista Saksaan turvapaikanhakijoina saapuneet arabitaustaiset klaanit tekevät huomattavan osan Saksan rikoksista. Saalista kerätään etenkin huumekaupalla, ryöstöillä, suojelurahalla ja kiristyksellä. Klaanin jäseniä yhdistävät ehdoton lojaalisuus omia perheenjäseniä ja sukulaisia kohtaan, perinteiset arvokoodit ja oma oikeuskäsitys. Tutkijat muistuttavat, että kaikki perheklaanien jäsenet eivät ole rikollisia.

Nato tunnusti laittoman maahantulon merkittäväksi uhaksi kansalliselle turvallisuudelle
Nato teki Haagin huippukokouksessaan päätöksen, että rajaturvallisuuteen liittyvät kulut voidaan jatkossa laskea mukaan jäsenmaiden viiden prosentin puolustusmenotavoitteeseen. Tämä on suuri helpotus niille Nato-maille, joilla on yhteistä rajaa Venäjän kanssa tai joihin muuten kohdistuu paljon laitonta maahantuloa. Myös kumivenepakolaisten kanssa ongelmissa oleva Britannia iloitsee uudesta linjauksesta.

Suomen Akatemia teki sen taas! 750 000 euron jättipotin kuittasi tällä kertaa kynsisalonkitutkimus: feminismin ja rodullistamisen manikyyritutkimusta
Suomen Akatemian myöntämä yli 750 000 euron rahoitus Helsingin yliopiston tutkimukselle "Intiimi manikyyri: femininisoitu työ, (itse-)hoiva ja rodullistetut kohtaamiset kynsistudioissa" on hämmentänyt sosiaalisessa mediassa. Keskustelijat ovat ilmaisseet epäuskoaan julkista rahankäyttöä ja tiedepolitiikkaa kohtaan. Päivystävät kriitikoiden kriitikot kuten ekonomisti Heikki Pursiainen puolestaan piikittelivät muita keskustelijoita kuten Wille Rydmania jopa henkilökohtaisuuksiin asti. Pursiainen puhui kohututkimuksesta ylistävämpään sävyyn. Suomen Akatemian erikoiset rahoituspäätökset hämmentävät ihmisiä vuodesta toiseen. Ilmiö liittyy laajempaan keskusteluun tieteen politisoitumisesta ja tiederahoituksen kanavoitumisesta ideologisesti värittyneisiin hankkeisiin.

SU-Show #16: Suomessa on sananvapaus, mutta islamin arvostelija joutuu usein yhä vaientamisyritysten kohteeksi – onko suomalaisista tullut kulttuurisesti alistettu kansa?
Suomen Uutiset Show'n studiossa on tarjolla tällä kertaa suoraa puhetta sananvapauden todellisesta tilasta, kulttuurisesta alistamisesta sekä syistä ilmiön taustalla. Ajankohtaista aihetta pöyhivät Yhdysvaltojen historian ja kirkkohistorian dosentti, professori ja tutkija Markku Ruotsila sekä kansanedustaja Kaisa Garedew.

Pieni- ja keskituloisille tulossa merkittävät veronalennukset, ostovoima paranee – Purra: ”Tällaisia veronalennuksia ei ole nähty vähään aikaan”
Perussuomalaisten ministeriryhmän kesäkokouksessa tänään puhunut valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi jo lausunnoilla olevista verotoimista. Tavan palkansaajalle on jäämässä kukkaroon selvästi enemmän käyttövaraa veronalennusten myötä.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää