Yhdysvaltain presidenttikisan esivaalien ratkaisuvaihe on käsillä. Samalla republikaaniehdokkaiden Donald Trumpin ja Marco Rubion sanasota kiihtyy. Loanheitto menee henkilökohtaisuuksiin asti.  

Floridan senaattori Marco Rubio on noussut Donald Trumpin keskeiseksi haastajaksi. Rubion retoriikka on koventunut ja sosiaalisen median mainoksissaan hän sanoo suoraan haluavansa pysäyttää Trumpin. Rubio kutsuu mainoksissaan Trumpia ”huijariksi”.

– Oletteko huomanneet, kuinka pienet kädet hänellä on. Tiedättekö, mitä sanotaan miehistä, joilla on pienet kädet? Heihin ei voi luottaa, Rubio sanoi Trumpista tilaisuudessaan Salemissa, Virginiassa.

Trump iski välittömästi takaisin. ”Hän [Rubio] ei ole cool. Hän hikoilee liikaa enkä halua häntä neuvottelijaksemme,” Trump sanoi kampanjatilaisuudessaan Alabamassa.

– En olisi uskonut että republikaanipuolue alentuu tälle tasolle, käyttäytyvät kuin lapset, kommentoi 67-vuotias Gail Garner Washington Post -lehdelle. Garner oli viime lauantaina kuuntelemassa Rubiota Birminghamissa, Alabamassa.

Teksasin senaattori Ted Cruz kohautti tänään amerikkalaismediassa kerrottuaan epäilevänsä, että Trump ei halua julkistaa yksityiskohtaisia verotustietojaan koska hänellä on läheiset liikeyhteydet järjestäytyneeseen rikollisuuteen.

Republikaanien sisäiset rajalinjat alkavat muodostua ja amerikkalaismediassa pohditaan, että jos Trump on ehdokas, pystyykö hän yhdistämään puolueen taakseen. Trump on kuitenkin viimein saanut julkista tukea merkittäviltä republikaaneilta. New Jerseyn kuvernööri Chris Cristie ja Alabaman senaattori Jeff Sessions tukevat Trumpia. Sessionsin tuki on merkittävää, koska hän on ensimmäinen virassa oleva senaattori joka on siirtynyt Trumpin leiriin.

Tänään julkaistussa CNN:n teettämässä valtakunnallisessa mielipidetutkimuksessa 49 prosenttia vastaajista kannattaa Donald Trumpia republikaanien presidenttiehdokkaaksi. Marco Rubio saa 16 prosentin, Ted Cruz 15 prosentin, Ben Carson 10 prosentin ja John Kasich kuuden prosentin kannatuksen. Demokraattileirissä Hillary Clinton saa 55 prosentin ja Bernie Sanders 38 prosentin kannatuksen.

CNN pitää kyselyn pohjalta Trumpia ja Clintonia ”todennäköisinä presidenttiehdokkaina”.

SIMON ELO