

LEHTIKUVA
Yhdysvaltain presidenttikisa kuumenee supertiistaina
Yhdysvalloissa kisa presidentin paikasta on pitkä ja ankara. Varsinainen presidentinvaali pidetään 8. marraskuuta, mutta demokraattien ja republikaanien presidenttiehdokkaaksi hamuavat ovat kampanjoineet suurelta osin jo viime vuoden alusta lähtien.
Demokraattileirissä selkeä suosikki on entinen ulkoministeri Hillary Clinton, mutta hänen täytyy vielä lyödä vaalikentillä Vermontin senaattori Bernie Sanders. Paljon puhuvasti kukaan muu ei uskaltanut haastaa Clintonia kuin ”sosiaaliseksi demokraatiksi” itseään kutsuva Sanders, joka liittyi demokraatteihin vasta viime vuonna. Muun muassa varapresidentti Joe Biden jättäytyi pois kisasta. Republikaanien kisassa oli aluksi 17 osanottajaa, mutta joukko on kutistunut viiteen: liikemies Donald Trump, Floridan senaattori Marco Rubio, Teksasin senaattori Ted Cruz, Ohion kuvernööri John Kasich ja neurokirurgi Ben Carson.
Trump republikaanien ennakkosuosikki
Esimerkki kisan kovuudesta on, että presidentti George H. W. Bushin poika ja George W. Bushin veli Jeb Bush keräsi yli 100 miljoonan dollarin vaalikassan ja oli vielä viime vuonna selkeä ennakkosuosikki, mutta joutui yli viikko sitten jättämään leikin kesken heikon menestyksen saattelemana. Donald Trump on voittanut esivaalin kolmessa osavaltiossa eli New Hampshiressa, Etelä-Carolinassa ja Nevadassa. Ted Cruz voitti esivaalin Iowassa. Näin Trumpista on tullut republikaanileirin ennakkosuosikki ja median kiinnostuksen kohde varsinkin kun demokraattien kisa on niin selvästi Clintonin käsissä.
Ensi tiistaita kutsutaan supertiistaiksi, sillä silloin esivaalit pidetään kahdessatoista eri osavaltiossa. Republikaanien puolella Marco Rubio haastaa valtavirran ehdokkaana vahvimmin Donald Trumpin. Toisaalta Ted Cruz on vahvoilla kotiosavaltiossaan Teksasissa.
Raha puhuu
Jos haluaa tietää mihin osavaltioihin ehdokkaat panostavat, täytyy vain seurata rahavirtaa. Republikaanien kovin kisa käydään etelävaltioissa eli Alabamassa, Arkansasissa, Georgiassa, Oklahomassa, Tennesseessä ja Teksasissa. Marco Rubio käyttää rahaa televisio- ja radiomainoksiin useammassa osavaltiossa kuin muut ehdokkaat. Sen sijaan esimerkiksi John Kasich käyttää rahansa vain kahteen osavaltioon. Esimerkiksi Ted Cruz käyttää supertiistain osavaltioissa 2,5 miljoonaa dollaria mainontaan, kun pitkälti itse kampanjansa rahoittava Trump käyttää 1,1 miljoonaa. Amerikassa kaikki on aina suurempaa. Supertiistain osavaltioiden vaaliviranomaiset ennustavat ennätysmäistä äänestysaktiivisuutta. Esimerkiksi Arkansasin osavaltiossa ennakkoon äänestää tyypillisesti 100 000 ihmistä, mutta lauantai-iltaan mennessä äänensä oli antanut jo yli 120 000.
Supertiistai ratkaisee
Yhdysvalloissa kyseessä ei ole suora kansanvaali, vaan osavaltioissa äänestetään varsinaisesti valitsijamiehiä. Republikaanien ehdokkuuteen tarvitaan 1 237 valitsijamiestä ja Supertiistaina jaossa on 595 valitsijamiestä. Suurin saalis on väkirikas Teksas, joka antaa voittajalleen 155 valitsijamiestä. Merkillepantavaa on, että esimerkiksi Teksasissa voittaja saa melkein kaikki valitsijamiehet, mutta useimmissa osavaltioissa ne jaetaan suhteellisesti ehdokkaiden saaman äänimäärän mukaan.
On mahdollista, että kummankin puolueen presidenttiehdokas on maaliskuun ensimmäisen päivän eli supertiistain jälkeen käytännössä selvillä. Kannattaa seurata, sillä Yhdysvaltain presidenttiä pidetään maailman vaikutusvaltaisimpana ihmisenä.
Suomen Uutiset seuraa Yhdysvaltain presidenttiehdokaskisaa tiiviisti koko viikon ajan. Uutisraportteja ja analyysiä tehdään paikan päältä.
Artikkelia muokattu 29.2. klo 13.34.
SIMON ELO
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Hillary Clinton: “En halua maksaa Donald Trumpin lasten korkeakoulutusta”

Yllättävä tutkimustulos – Trumpin kannattajat ovatkin varakkaita ja koulutettuja
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.
